Asylsøkere møtte stengte dører ved Politiets Utlendingsenhet

Frivillige strømmet til Tøyen med varme klær, te og soveposer natt til lørdag da asylsøkere måtte sove på asfalten. Nå vurderes nattåpen kirke på Kampen som kriseløsning.

30-40 asylsøkere møtte stengte dører på Tøyen natt til lørdag.

Frivillige hjelpere strømmet til med klær, soveposer og tepper for å hjelpe flyktninger som natt til lørdag møtte stengte dører hos Politiets Utlendingsenhet på Tøyen. Her på alle nyankomne asylsøkere registrere seg. Men enheten stenger klokken 23.00, og mange måtte tilbringe kalde nattetimer på asfalten.

En av de tidligste på stedet var Aina Grødahl i Kampen-hjelpen – en nabogruppe som i lang tid har bistått nyankomne på Tøyen.

Les også

Lurer du på hva du kan gjøre for flykningene? Her får du oversikt: Slik kan du hjelpe flyktningene

— Det som møtte oss i natt var 30-40 personer som bare hadde fått utdelt et tynt fleecepledd. De var urolige, og fant ikke et godt sted å sove. Det var en uoversiktlig situasjon, sier Grødahl.

Da de første bildene av asylsøkerne ble spredd på sosiale medier, strømmet folk til for å hjelpe.

Kom med te og sovepose

— Folk kom i biler og taxier fra flere steder i byen. De hadde med te, soveposer, varme klær. Flere tok også med seg asylsøkere hjem, selv om vi oppfordrer folk til å bruke de systemene vi har. Dette er en veldig sårbar gruppe, som må behandles godt, sier Grødahl.

Hun sier naboene i lang tid har vært bekymret for forholdene ved PU. Allerede på forsommeren ropte Vergeforeningen varsku over tilbudet til enslige, unge asylsøkere.

Nylig la regjeringen 5 millioner kroner på bordet for å styrke PU på Tøyen. Men Grødahl mener det ikke monner.

— Vi er bekymret over sitasjonen her nede nå. Antallet asylsøkere øker drastisk. PU gjør en god jobb med de ressursene de har. Men ekstramidlene de har fått er ikke nok, sier Grødahl.

— En skam. Disse komme fra helvete på jord, så blir de møtt med en råtten holdning fra den norske stat, tordner Terje Bratland, som har startet klesinnsamling på gamle Sogn vgs. Han tok også turen til Tøyen i natt med en ladning klær og utstyr.

- Bør bli nattåpent

Styreleder i Refugees Welcome to Norway, Jan Vardøen, mener nattens situasjon gjør det nødvendig å utvide kapasiteten på PU.

Her la en av asylsøkerne seg for å sove.

— Det mest konkrete behovet er at PU gjøres døgnåpent. De fikk nylig 5 millioner i ekstra midler, men det er på langt nær nok. De trenger flere ressurser, sier Vardøen.

PU stenger egentlig dørene klokken 23. Men utover natten fikk asylsøkerne likevel slippe inn i lokalene, opplyser jourhavende jurist, Jan-Fredrik Senum, til Aftenposten.

— Vi har den siste tiden hatt et meget høyt antall ankomster i forhold til hva som er normalt. Det jobbes kontinuerlig med å tilpasse vår kapasitet til den enhver tid gjeldende situasjon, sier han.

- Er det mulig å utvide åpningstidene?

-Vi vurderer det løpende behovet. Men for oss ikke mulig å oppbemanne til en døgnkontinuerlig tjeneste over natten, sier Senum.

Kan bli nattåpen kirke

Men leder i menighetsrådet i Kampen kirke, Berge-Andreas Steinsvåg, mener man nå ikke har noe valg.

Lørdag formiddag tok han kontakt med prester og biskopen for å forhøre seg om muligheten til å åpne Kampen kirke for asylsøkerne på nettene.

— Vi vil ikke være en sovepute for myndigheten, så det er egentlig ikke ønskelig. Men det er er ventet regn og kaldere vær. Hvis det blir verre i natt, kan dette bli løsningen, sier han.

Må finne løsning

Natt til søndag så MDG-politiker i Oslo, Eivind Trædal, hvordan situasjonen var utenfor PUs lokale.

— Det lå 30-40 flyktninger rett på bakken. På en benk innenfor satt en kvinne med et spedbarn i armene, sier han.

Trædal mener byrådet ila dagen er nødt til å finne et overnattingstilbud slik at ikke det samme gjentar seg natt til søndag.