Oslo

Nytt fjernvarmebrudd i Oslo - Hafslund vet fortsatt ikke årsaken

I vinter mistet 30.000 Oslo-boliger varmen etter fjernvarmebrudd. I går røk nok en ledning. - Vi har god oversikt over tilstanden, hevder Hafslund.

Vitner på stedet forteller at det regnet varmt vann over hele kvartalet ved Pilestredet natt til tirsdag.
 • Stein Erik Kirkebøen
 • Sol Sigurjonsdottir

Tirsdag morgen våknet 26.000 husstander i Oslo til iskalde kraner. To lekkasjer i fjernvarmeanlegget, i Pilestredet og Vaterland, gjorde at om lag 400.000 liter vann rant ut før lekkasjen ble stoppet.

Hafslund vet foreløpig ikke hvorfor lekkasjen eller følgeskaden oppsto. De siste husstandene fikk varmtvannet tilbake først sent tirsdag ettermiddag. Senest i februar i år var 30.000 boenheter uten varme og varmtvann i over to døgn etter en lekkasje.

Hafslund: Ikke fornøyd

— Vi er ikke fornøyd med at vi har hatt to store lekkasjer det siste halve året. Vi har gjort flere tiltak siden februar, og nå må vi finne årsaken til dagens lekkasje og gjøre tiltak så dette ikke skjer igjen, sier Truls E.A. Jemtland informasjonssjef i Hafslund

Tidig tirsdag trodde Hafslund at det var hærverk på fjernvarmeledningen som var årsaken til lekkasjen, men etter at teknikere hadde vært på stedet ble dette avkreftet. Årsaken er fortsatt ukjent.

Vitner Osloby har snakket med forteller at det regnet varmt vann over hele kvartalet ved Pilestredet i natt.

For dårlig kontroll på ledningen

Osloby har tidligere i år dokumentert at kontrollen var svært dårlig da deler av fjernvarmeledningen ble lagt. Det finnes et klart regelverk for hvordan sveisene skal sjekkes. Dette regelverket er ikke fulgt. Hafslund har også unnlatt å legge frem en rapport som avslører klare mangler og svakheter ved ledningen, for NVE.

NVE, som er tilsynsmyndighet, gjennomførte tilsyn med Hafslunds fjernvarme etter bruddet i vinter. Til tross for at det da bare hadde gått tre måneder etter at forrige tilsyn var avsluttet, fant NVE 11 avvik. Selskapet har frist til 1. september med å lukke disse avvikene.

— Vi har ikke fått noen henvendelser om at dette arbeidet ikke er i rute. Men fristen for levering har ikke gått ut, så vi har ikke noe å kommentere, sier tilsynsleder Ingvild Malvik i NVE.

Lurt å ha annen oppvarmingskilde

Lekkasjen i Pilestredet skjedde ikke i en av sveisene i røret, men i en lufteavgreining. Rørene er fra en annen periode enn røret som lakk i februar, dette røret er fra 1999.

Hva gjør Hafslund for å hindre nye brudd?

— Vi har tatt i bruk flere virkemidler siden februar. Vi har doblet intervall på inspeksjoner siden februar og arbeider med å dele opp fjernvarmenettet så det blir mindre sårbart. Vi jobber også med alarmtråder slik at man kan få indikasjon på lekkasje på et tidligere tidspunkt, sier Jemtland.

Han mener Oslos fjernvarme er trygt, men anbefaler brukere å ha en annen kilde til oppvarming i tillegg.

Har dere god nok oversikt over tilstanden til fjernvarmeledningen?

— Vi har gjort et stykke arbeid for å kartlegge, og jeg vil si at vi har god oversikt over tilstanden.

Les også

 1. Her forsvinner 400.000 liter varmtvann

 2. Krever bedre kontroll med Hafslund Varme

 3. Borettslag gjør opprør mot Hafslund Varme

 4. Hafslund Varme risikerer tvangsmulkt

 5. Hemmeligholdt rapport om svakheter i fjernvarmenettet

 6. Fjernvarmeledningen blir bystyre-tema

 7. - Vil følge Hafslund tett

 8. Hafslund får kraftig kritikk fra NVE etter fjernvarmebruddet

 9. Byggherren: Vet ikke årsaken til graveskaden