Nå er det ingen vei tilbake for nytt Munch-museum

Oslo Kommune inngår Lambda-kontrakt på 200 millioner kroner.

Slik skal det nye Munchmuseet se ut når det åpner i 2020.
  • Øystein Aldridge

Veidekke Entreprenør AS får oppdraget av Oslo kommune med å sette opp råbygget til det omstridte museet som skal stå ferdig i Bjørvika i 2020.

Kontrakten som ble inngått fredag er verd 200 millioner kroner (uten moms). Dermed er det ingen vei tilbake for Lambda.

Råbygget som skal bygges utgjør 13 etasjer, hvorav syv er utstillingsetasjer. Resten er blant annet satt av til konservering, magasiner, restaurant og takterrasser. I tillegg kommer et podium foran museet på tre etasjer med lobby, butikk, kafé, klasserom, bibliotek og flerbrukssal.

Arbeidet starter i oktober i år og skal være ferdig ved utgangen av 2017. Total kostnadsramme for museet er 2,7 milliarder kroner.

– Dette er en stor dag for oss. Det er snakk om et omstridt bygg som mange har meninger om, sier direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg (KID) i Oslo kommune.

Fire entreprenører deltok i anbudskonkurransen som Veidekke vant.

– Arbeidet med nytt Munch-museum i Bjørvika er et byggeprosjekt med stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, så vi er glade for å ha med oss en samarbeidspartner som kjenner Bjørvika, og som vi kjenner fra før, sier Grimsby.

Bygger «halve» Bjørvika

I tillegg til at de for tiden jobber med grunnarbeidene knyttet til Lambda, har Veidekke Entreprenør vært sterkt delaktige i byggingen av blant annet Operaen, Hotell Opera, Oslo Atrium og Sørenga.

– Vi er godt kjent i området. Siden årtusenskiftet har vi fått ni byggeoppdrag i Bjørvika for ca. fire milliarder kroner. Vi er i god rute med grunnarbeidene til museet, og nå gleder vi oss til å komme i gang med oppføring av råbygget, sier administrerende direktør Dag Andresen i Veidekke Entreprenør AS.

– Fra høsten av kan man endelig begynne å se bygget reise seg. Det er krevende og spennende grunnarbeid som foregår der nede nå, men det er det ikke så mange som ser, sier Grimsby.

Når museet er klart, kommer det til å være like høyt over bakken som under bakken. Pælene strekker seg på det lengste 60 meter ned under vann til fast fjell. Selve museet strekker seg 60 meter opp mot himmelen.

Saken fortsetter under bildet.

Administrerende direktør Dag Andresen i Veidekke Entreprenør og direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg (KID) er enige om førstnevnte for ansvar for neste steg i byggingen av nytt Munch-museum.

Ville beholde Munch på Tøyen

Det rødgrønne byrådet som inntok Rådhuset etter valget i fjor høst, «arvet» flere dyre prosjekter fra sine forgjengere. Etter valget gikk byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gjennom kostnadene og alternativene til både nytt hovedbibliotek og nytt Munch-museum i Bjørvika.

I februar bestemte de seg omsider for at Bjørvika er den beste løsningen for Munch. Da hadde Fremskrittspartiet, Rødt og Miljøpartiet De Grønne kjempet til det siste kjempet for alternative løsninger. Også en gruppe Oslo-innbyggere forsøkte i vinter i stanse prosessen for heller å bygge nytt Munch-museum på Tøyen.