Oslo

Færre går Holmenkollmarsjen

Lørdag 29. februar går Holmenkollmarsjen av stabelen. Den er i år flyttet fra Sørkedalen til Brovoll på grunn av snømangel.

I år er rennet flyttet til Brovoll i Romeriksåsen. Her fra 2014.
 • Astrid Løken
  Astrid Løken
  journalist

– Reaksjonene på flyttingen til Brovoll er i det store og hele positive. Folk setter stor pris på at vi klarer å gjennomføre et turrenn i en så snøfattig vinter, sier Trine Rom Giving, kommunikasjonssjef i Skiforeningen.

Så langt har totalt 1765 meldt seg på i de ulike distansene. Arrangøren anslår at de vil få 100 påmeldinger til. I 2019 var 2587 påmeldt Holmenkollmarsjen.

Interessen har vært større: I toppåret 2013 var det 8264 påmeldte til Holmenkollmarsjen. I 1989, 1990 og 1992 ble marsjen avlyst på grunn av snømangel.

Vil bytte distanse i Birken

Snømangel i Oslo-området har ført til at mange Birken-påmeldte dropper hovedrennet med tid og merkemål.

– Mange kontakter oss og ber om å få bytte til Turbirken, som er en 28 kilometer lang tur, sier informasjonsansvarlig Randi Bolstad i Birken.

Birkebeinerrennet går av stabelen 21. mars i år. Torsdag hadde 6600 meldt seg på det 54 kilometer lange hoveddistansen. På denne dag i fjor var det ca. 7100 påmeldte. Totalt endte hovedrennet i Birken i fjor med 9414 påmeldte.

 • Dårlig skiføre har preget de mest lavereliggende delene av Marka i Osloområdet den siste tiden.

Majoriteten av dem som går Birkebeinerrennet kommer fra Oslo og omegn, hvor det er lite snø og vanskelig å finne skiføre i lavereliggende områder. I skrivende stund er det målt 10 centimeter med snø på målestasjonen på Bjørholt, som ligger 360 meter over havet.

– Vi får en del henvendelser fra folk i områder med lite snø. Mange har ikke fått gått så mye på ski i år, og spør om de kan flytte påmeldingen sin fra Birkebeinerrennet til Turbirken. Da kan man selv velge hel eller halv distanse og hvorvidt man ønsker å gå på tid eller ikke, sier Bolstad.

Hovedrennet går fra Rena til Lillehammer.

Bolstad oppfordrer folk til å tenke nytt.

– Man kan ha fokuset på den fine turen over fjellet og benytte muligheten til å få seg en skitur. Man trenger ikke være topptrent eller gå veldig fort, sier hun.

Snømangel flere steder i Oslo-området har ført til at mange har byttet fra hel til halv distanse i årets Birkebeinerrenn.

Færre påmeldte

Det høyeste antallet deltagere til hovedrennet, hadde Birken i 2014. Da var det fullbooket med 17.000 påmeldte. Arrangøren har de siste årene hatt en rekke varianter med kortere distanser.

– Vi er fornøyd med mellom 9000 og 10.000 deltagere på hovedrennet, sier Bolstad.

I fjor hadde Birken totalt 16.200 deltagere på de ulike distansene. I år er det foreløpig påmeldt totalt 11.000.

– På grunn av avlysninger av turrenn i andre deler av Europa har vi stor pågang fra utlandet, sier Bolstad.

Les mer om

 1. Birkebeinerrennet
 2. Langrenn
 3. Ski
 4. Oslo
 5. Snø