Oslo
Egertorget i Oslo er full av mennesker nesten alle kvelder. Denne kvelden i påskeuken 2020 er det så å si tomt for folk.

Slik har du aldri sett Oslo før – nesten folketomme gater fra luften

Palmehelgen i år kjørte det 152.900 færre biler ut av Oslo enn i fjor. Likevel er hovedstadens gater så å si tomme for biler og mennesker om kvelden.

  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Egertorget i Oslo sentrum er ett av stedene å ta pulsen på Norges største by. En vakker vårkveld, som det var ved 21-tiden tirsdag denne uken, er det alltid fullt av mennesker her, men ikke nå.

Stortinget og Eidsvolls plass nærmest, Egertorget bak til venstre.

På Egertorget kan vi på dronebildet telle fire mennesker: En person som sitter på en benk, to som kommer gående og en gatemusikant helt for seg selv lenger ned på Karl Johans gate.

Denne kvelden i påskeuken, den stille uken som den kalles, er det svært stille i hele Oslo sentrum, selv om det er flere mennesker igjen i byen enn en vanlig påske.

Rådhuset og Pipervika.

En vanlig påske reiser ca. 40 prosent av Oslos innbyggere bort. Tallene fra Statens vegvesen viser forskjellen: Fredag før palmesøndag 2019 passerte 112.600 biler ut av Oslo. Samme dag i år: 69.400.

Summen for palmehelgen i år ble 232.900 biler mot 385.800 i fjor. Trafikktallene er hentet fra denne nettsiden.

En enslig fotgjenger på vei opp Karl Johans gate litt lenger ned kan man se først to og så tre mennesker. Det er alt. Bildet er tatt med et termisk kamera.

Det termiske kameraet viser den folketomme gaten på en annen måte. Gult og rødt viser varme områder i bildet og man ser tydelig en enslig fotgjenger på vei opp Karl Johans gate.

Slottet i bakgrunnen, Karl Johans gate litt til høyre for midten i bildet og Stortingsgaten til venstre.

Alle utestedene er stengt, kranene er skrudd igjen av byrådet og på hele strekningen fra Egertorget opp til Slottet er det svært få mennesker å se. Heller ikke taxibiler eller politibiler ruller opp paradegaten Karl Johan mens vi er der.

Operagaten mellom nye Deichmanske bibliotek (t.v.) og operaen. Tre parkerte biler – to av dem tilhørte dronepilotene.

Bildene våre er tatt tirsdag kveld, da det var fullmåne over Bjørvika og resten av Oslo.

Operaen i Bjørvika.

Operaen i Bjørvika er en av Oslos mest populære attraksjoner, både for turister og fastboende. Denne tirsdagen er det svært få mennesker på det marmorkledde taket.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Oslo
  4. Bjørvika
  5. Bilde