Oslo

Koronastengte uteserveringer slipper å betale gateleie i Oslo

Oslo kommune har stengt all skjenking av alkohol. Til gjengjeld blir alle skjenkebevillinger automatisk forlenget til oktober neste år. Foto: Rolf Øhman

Oslo kommune fornyer automatisk alle skjenkebevillinger til oktober neste år. Barer, restauranter og butikker slipper å betale for leie av kommunal grunn.

 • Sigurd Bjørnestad
  Sigurd Bjørnestad
  Journalist

Handel, uteliv og kulturliv i Oslo er hardt rammet av koronakrisen. Mye er stengt og avlyst på grunn av få kunder eller pålegg fra staten og kommunen.

– Kultur- og serveringsnæringen er en viktig del av Oslos identitet, og vi vil at de skal klare seg gjennom denne tiden, sier Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap.

Oslo kommune har derfor bestemt at bedrifter som driver med uteservering, vareutstillinger og salg på gategrunn skal slippe leie til kommunen. Forutsetningen er at de ikke får inntekter eller gjennomført sine aktiviteter som planlagt på grunn av koronaen.

– Uteserveringer må i dag betale leie for en tjeneste de ikke får benyttet seg av. Det er ikke rimelig, og de skal selvsagt ikke betale, sier Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans.

– Dette er vel det minste en kan vente når kommunen har stengt all skjenking av alkohol?

– Ja, når man på grunn av koronatiltakene ikke kan bruke arealer man har leid av kommunen, så skal man ikke betale leie, sier han.

Oslos finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG). Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Forlenger bevilling

Oslo kommune har stengt all skjenking av alkohol på ubestemt tid, men vil samtidig hjelpe skjenkestedene med å redusere byråkratiet.

– Fornyelse av alle salgs- og skjenkebevillinger er ressurskrevende for alle bevillingshavere, samtidig som det kan føre til stor usikkerhet om utfallet av søknadsbehandlingen. Det å gjennomføre en automatisk fornyelse vil kunne begrense denne usikkerheten og belastningen, sier finansbyråd Wilhelmsen.

I første omgang vil forlengelsen gjelde til 1. oktober neste år. Samtidig vil den kommunale omsetningsavgiften for alkohol bli halvert og betalingen vil bli utsatt til 1. september.

Les også

Oslo kan komme til å angre skjenkeforbudet | Frank Rossavik

Oslos byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen (Ap). Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Kommunen fremskynder vedlikehold

Oslo kommune har allerede vedtatt, eller vil vedta, flere andre koronatiltak:

 • Frafaller krav om leie av kommunal grunn til festivaler og lignende arrangementer som må avlyse, redusere eller utsette. Ved delvis gjennomføring blir leien redusert tilsvarende.
 • Utlyser 13,47 mill. til bedriftsintern opplæring for å forhindre permittering i bedriftene.
 • Fremskynder vedlikeholdsoppgaver på kommunale bygg og arealer som ligger innenfor budsjettet i 2020.
 • Vil betale alle regninger til næringsdrivende i god tid før forfall av fakturaene.
 • Skal ha en tillitsbasert behandling av anmodninger om betalingsutsettelser fra personer og virksomheter som er rammet av koronakrisen.

– Tiltakene vi kommer med i dag er tiltak næringene selv har pekt på som treffsikre, sier næringsbyråd Evensen.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset