Oslo

Advarer mot «dødsdopet»

Bjørn har akkurat fått vite at barndomsvennen hans har gått bort etter en overdose. Uvanlig sterk heroin har gitt en dobling i antall overdoser den siste måneden.

- Jeg har brukt heroin siden 1981 og ikke tatt én overdose. Det er fordi jeg respekterer stoffet, sier Bjørn, som ikke vil ha etternavnet i avisen. Nå er kompisen hans død etter en overdose. Bjørn tror han fikk i seg det sterke heroinet som er selges i Oslo om dagen. Foto: JØRGEN SVARSTAD

  • Jørgen Svarstad
Les også

Hver uke bortvises 200 rus- misbrukere fra Oslo sentrum

=Oslo-selger Bjørn er på vei mot sin faste plass utenfor Oslo S. Han har akkurat fått dødsbudskapet av personen som fant kameraten forrige søndag. Nå har han vært og skrevet i kondolonseprotokollen på kontoret til =Oslo.

— Faen, altså. Det var en god kamerat jeg vokste opp med og har gått på barneskole med, sier Bjørn.

Han har sluttet å gå i begravelser, men skal uansett ta turen ut til kameratens mor for å fortelle henne at han snakket med sønnen samme dag som det skjedde.

«Dødsdopet» er klumpete og steinhard heroin.

Bjørn tror årsaken til at kameraten gikk bort er at det er uvanlig sterkt heroin på gatene i Oslo om dagen.— Antakeligvis. Han har holdt på lenge og har høy tolerense. Det er kjempetrist, sier Bjørn.

15 overdoser på en uke

Det sterke heroinet er mørkt, hardt og klumpete og har ført til høye overdosetall på sprøyterommet den siste halvannen uken.

Søndag tok fire personer overdose. Siden mandag forrige uke har det vært til sammen 15 overdoser, som er mer enn hele mai måned til sammen - da 14 personer tok overdose. I juni var det nesten dobbelt så mange overdoser på sprøyterommet, 27 stykker, som måneden før.

— Vi tenker at grunnen er at det er sterkere heroin enn vanlig. Det vet vi ikke sikkert, men det er grunn til å tro det, sier teamleder på sprøyterommet Hanne Langaas.

Sprøyterommet har ikke hatt noen overdødsfall.

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, kjenner godt til heroinet.

- Sterkeste på 20 år

- Det har kommet noe de kaller for «dødsdopet». En dame fortalte meg at hun aldri har vært borte i noe så sterkt på 20 år. Hun ble rådet til å halvere dosen, forteller han.

Men Knutsen påpeker at slike råd ikke alltid er så enkle å følge, blant annet fordi folk er stresset og har dårlig tid.

— Det er ekstra farlig for dem som har fått lavere toleranse etter å ha vært på avrusning eller i fengsel, og som går på en såkalt «sprekk», sier han.

Utenfor Oslo S treffer vi en veteran i miljøet rundt «Plata».

— Det er enormt mye sterkere enn vanlig. Folk detter som fluer. Jeg snakket med en ambulansesjåfør som sa han aldri har hatt så mye å gjøre som nå, forteller en mann i 40-årene, som ikke vil stå frem med navn

Han anslår at heroinet har vært på gaten en måneds tid.

Advarer «ungdommen»

Han er irritert på «»ungdommen» som ikke hører på advarslene.

— Jeg er gammel i gamet. Folk som selger dopet sier det er sterkt, men de hører ikke på det. De tar det som vanlig dop og detter om. Man må være forsiktig og tilpasse styrken, sier nordlendingen med skyggeluen.

Han anslår at dopet har vært på gaten i en måneds tid.

En dame med underarmene fulle av sprøytemerker blir med i samtalen.

- Jeg gikk rett i bakken, og jeg tåler litt jeg, altså, sier kvinnen (51) om "dødsdopet".

— Jeg lurer på om det er dette her, sier hun og pakker opp en liten, brun og hard klump fra plastikken.- Jeg gikk rett i bakken, og jeg tåler litt jeg, altså. Det er vel ganske mye av det som er ute nå, sier hun.

— Det er klart det er skummelt. Tenk på folk som ikke er så garvet som meg, sier 51-åringen.

Sprøyterommet: Vær forsiktig!

Aftenposten.no har ikke fått tall på antall overdoser og overdosedødsfal fra Legevakten eller Ullevål universitetssykehus.

På sprøyterommet passer de på å advare brukerne.

— Alle som kommer til oss blir oppfordret til å være forsiktige. Vi sier at vi har inntrykk av at det er sterkere heroin enn vanlig og spør om de kjenner heroinet sitt. Da sprer det seg i hvert fall fort i miljøet, sier Hanne Langaas.