Politiet tror ikke den drepte kvinnen var et tilfeldig offer

Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt sier det er en forhistorie mellom knivofrene og de pågrepne personene.

Her fraktes den drepte kvinnen ut litt før klokken 13.

Natt til tirsdag, rundt klokken 01.20, fikk politiet melding om det som ble antatt å være et innbrudd i Fredensborgveien.

Da politiet ankom den aktuelle leiligheten fant de to knivstukkede personer. Den ene, en svensk kvinne som er tidlig i 20-årene, ble bekreftet død på stedet. Det andre offeret, en jevnaldrende mann, ble sendt til Ullevål sykehus med alvorlige skader.

— Patruljene som kommer til stedet finner en hardt skadet mann og etterhvert en kvinne man konstaterer at er død på stedet. Mannen funnet på utsiden, kvinnen innendørs, opplyser leder for seksjon for vold og seksualforbrytelser Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt.

Den døde kvinnen ble fraktet ut av leiligheten litt før klokken 13 tirsdag.

- Ikke tilfeldige ofre

Mannen som overlevde angrepet beskrives som svært hardt skadet, men tilstanden skal være stabil. Politiet vil forsøke å snakke med ham tirsdag kveld.

— Det er en forhistorie her, men noe mer enn det vil vi ikke si, sier Metlid på spørsmål om ofrene og de pågrepne mennene kjente hverandre.

— Men vi har grunn til å tro at dette ikke var en tilfeldig leilighet og at ofrene ikke var tilfeldige, sier Metlid.

Politiet ønsker ikke å utdype hva slags relasjon det har vært mellom knivofrene og de to pågrepne mennene.

Metlid sier deler av den drepte kvinnens familie er blitt kontaktet via svensk politi, men la til at kvinnen ikke er formelt identifisert.

Fire personer siktet

I løpet av natten mottok politiet en rekke henvendelser og tips, blant annet fra flere naboer som ringte inn. Politiet pågrep to personer i nærområdet i løpet av kort tid.

— Vi har foretatt en del etterforskningsskritt, og det pågår nå og har pågått flere avhør. Vi driver også innhenting av tradisjonelle spor og bevis, sier Metlid.

Under pressekonferansen sa Metlid at de to personene som ble pågrepet i natt er to unge menn på henholdsvis 25 og 26 år. De er begge siktet for drap eller medvirkning til drap.

Den ene av de to er svensk statsborger, og er ikke kjent for norsk politi. Den andre er norsk statsborger, som kun er kjent for mindre forhold.

Like etter at pressekonferansen var avsluttet kom Metlid tilbake og presiserte at ytterligere to personer er pågrepet i saken: en norsk mann på 20 år og en svensk mann på 28 år. Totalt er altså fire personer siktet i saken. De to sistnevnte ble pågrepet tirsdag ettermiddag på en adresse i Oslo.

— De er siktet for det samme som de to andre, det vil si drap eller medvirkning til drap, sier Metlid.

De to siste pågrepene har så langt ikke vært inne til avhør.

Erkjenner ikke straffskyld

Advokat Jens-Ove Hagen representerer én av fire de pågrepne,en 25 år gammel svensk statsborger.

— Han er preget av stundens alvor. Er ganske sjokkert overat han er kommet i den situasjonen han er i, og at han er siktet i en så vidt alvorligforbrytelse, sier Hagen.

Hans klient erkjenner ikke straffskyld.

— Han er sterk og klar på at han ikke er straffskyldig fordi han ikke har værtpå stedet og heller ikke hatt noe medvirkningsansvar til drapet.

- Men kjenner han den drepte, eller mannen som er hardt skadet?

— Det har jeg ingen kommentar til.

Sendte e-post om om innbruddsforsøk

Les også

Her fraktes den døde kvinnen ut

Flere øyenvitner beskrev til mediene at de hadde observert tre menn i hettegenser som ankom bygget minutter før drapet skjedde. Den nærmeste naboen til leiligheten der drapet skjedde har fortalt til VG at han så to menn hoppe over gjerdet inn til bygården ved hjelp av en stige.

Styreleder Dag Håland i bygården der drapet skjedde leide ut leiligheten til den drepte kvinnen. Til Dagbladet fortalte Håland tidligere i dag at kvinnen så sendt som i går kveld sendte ham en e-post der hun uttrykte bekymring for sikkerhetssituasjonen i bygården.

— Hun uttrykte at de følte uro for å bo i gården etter at det hadde vært et innbruddsforsøk der i forrige uke, sa Håland til Dagbladet.