Oslofolk sniker stadig mindre

Over 96 prosent betalte for seg da de reiste kollektivt i Oslo og Akershus i juni. Men over 2000 klaget på billettkontrollen samme periode.

I 2009 beregnet Ruter at de tapte 60 millioner kroner på sniking. Nå sniker under 4 prosent i Oslo. Arkivfoto
  • May Andrine Gran

Ruter har omtrent 850.000 kollektivavganger i året, og i fjor fraktet de 285 millioner passasjerreiser. Svært få sniker, viser nye tall. Av alle billettkontroller som ble utført i juni, reiste over 96 prosent med gyldig billett.

I Akershus er tallene enda bedre. 99 prosent av alle som ble kontrollert hadde gyldig billett.

Les også

Kollektivtilbud på rett vei

Påstigning avgjør

— At det er flere med gyldig billett i Akershus har nok noe med påstigningsmønsteret å gjøre. I Akershus foregår alle bussreiser ved at man går på foran og viser gyldig billett. I Oslo mye større utvalg av leddbusser med flere dører. Der må man ikke nødvendigvis gå foran, forteller kommunikasjonsansvarlig i Ruter, Gry Isberg.

Storkontroller hjelper

Ruter er fornøyd med tallene.

Les også

Flere og flere fornøyde passasjerer i Kollektiv-Oslo

— Det er veldig få som sniker. Det er positivt. Vi tror varslede storkontroller har en gledelig effekt på tallene. Det er kampanjer vi har kjørt ved flere ganger og hvor representanter fra Ruter er med ute på kontrollene, og det folk lurer på når det gjelder elektronisk reisekort kan vi vise på stedet, forteller Isberg.

Kontroller før hver reise

For å være helt sikker på at man reiser med gyldig billett, anbefaler Ruter at du validerer billetten før hver enkelt reise.

— Da er du sikker på at du har betalt. det er veldig kjedelig å få gebyr når man tror billetten er gyldig, forteller Isberg, som mener at holdningskampanjer også har vært med på å øke andelen snike-frie reiser.

Klager på gebyr

Trolig kunne statistikken sett enda penere ut. For i juni var det 2120 mennesker som klaget på billettkontrollen og blant annet ilagt gebyr. Hvor stor andel dette utgjør av de totale gebyrene vil ikke Ruter oppgi, siden de ikke vil ut med det nøyaktige antallet kontroller de utfører i løpet av et år.

— Det er en veldig liten andel som klager, opplyser Isberg.

Les også

Tok ti år å få på plass nytt system: Nå kjøper Ruter inn nye automater

Trenger hver krone

— Vi trenger hver eneste krone for å lage et best mulig kollektivtilbud. I 2011 var billettinntektene på 2,9 milliarder kroner, offentlige tilskudd på 2,6 milliarder - som tilsvarer 46 prosent. Derfor er det veldig gledelig at vi har så lave sniktall som nå, sier Isberg.

Under en prosent snikerer

Selv om snike-tallene er lave i Oslo, er det noen som er enda flinkere til å reise med gyldig billett. Bergens Tidende skrev i april at kun 0,62 prosent av alle de reisende var tatt for sniking i årets tre første måneder. Over 55.000 passasjerer ble kontrollert.