Oslo-politiet: - Mange tror de små, søte barna bare skal spille Playstation med venner

Politiet i Oslo kjenner seg igjen i beskrivelsene av hjemme-alene-fester, alkohol til mindreårige og narkotika. De mener den voksne festkulturen sprer seg stadig lenger ned i alder, og at foreldrene er godtroende.

Politiet i Asker og Bærum uttrykker stor bekymring om hjemme-alene-fester, alkohol til mindreårige og narkotika. Utfordringene er velkjente på Oslos vestkant.
  • Henrik Arneberg
Politiet i Asker og Bærum uttrykker stor bekymring om hjemme-alene-fester, alkohol til mindreårige og narkotika. Utfordringene er ikke ukjente på Oslos vestkant.

Mandag kom politiet i Asker og Bærum med følgende oppfordring til foreldre med barn i ungdomskolealder: «FORELDRE I ASKER OG BÆRUM — VÅKN OPP!»

Les saken: Politiet til foreldre i Asker og Bærum: - Våkn opp

I innlegget utrykker politiet stor bekymring for hjemme-alene-fester, alkohol til mindreårige og narkotika.

- Ungdommer er overlatt helt til seg selv gjennom hele helgen fordi foreldrene har reist på hytta. Et velkjent problem i Asker og Bærum, skriver politiet.

Aftenposten har kontaktet flere politistasjoner i Oslo for å høre om utfordringene er de samme.

— De ungdommene vi har utfordringer med, er nesten ikke hjemme. Det er en annen type boliger med små leiligheter, der man ikke kan ha store alene-hjemme-fester. Det er det mer av på vestkanten, sier Kåre Stølen, stasjonssjef på Grønland.

Hva mener du om ungdoms festevaner? Diskuter saken i kommentarfeltet nederst!

Mest hjemmefest på Oslo vest

I Majorstuen politistasjons krets er situasjonen derimot tilnærmet lik som i Asker og Bærum.

- Vi kjenner oss veldig godt igjen i beskrivelsene fra Asker og Bærum. Mye skyldes nok at man bor likt, i boligfelt med store hus, sier politioverbetjent Anne Merete Ansok ved forebyggende avsnitt på Majorstuen politistasjon.

Hun forteller at en patrulje sist helg måtte stoppe en hjemme-alene-fest med 14-15-åringer.

- Det var god tilgang på både øl, vin og sprit. Slike fester avslutter vi nesten hver helg. Alkoholen skaffer de fra foreldrenes barskap, sprit-taxier eller ved at andre eldre kjøper til dem.

Ansok mener rådene fra politiet i Asker & Bærum er gode, men at det er behov for en korrigering: Nemlig at det ikke er en rettighet for 13-14-åringer å få gå på eller arrangere fester med alkohol.

— Jeg fikk litt bismak da jeg leste at dette er råd gitt til foreldre med barn i 13-14 års alderen. Det er faktisk lov å sette ned foten. Man trenger ikke kjøre 13-åringen sin på fest.

I denne videoen fra 2013 forteller ungdommen at festingen er villere på vestkanten:

Adopterer voksnes drikkekultur

Ansok mener utfordringen er en festkultur der unge starter stadig tidligere med å drikke alkohol.

— Den voksne festkulturen går stadig lenger ned i alder. Det som var alene-hjemme-fester på videregående skole har begynt å etablere seg på ungdomskolen, mens de som går på videregående får et festmønster som likner de voksne sitt. Det leies lokaler og arrangeres fester. Dermed blir ungdom eksponert for en festkultur som ikke er tilpasset alder og modenhet, og da går det ofte galt.

En ny studie viser at vestkant-ungdom drikker mest i Oslo - men at risikoen for alkoholproblemer er større i øst.

Politioverbetjenten mener foreldrene må mer aktivt på banen dersom utviklingen skal snus.

- Mange tror de små søte barna bare skal spille Playstation med venner hvis de får være alene hjemme en helg. De blir sjokkert når de kontaktes av oss og får fortalt at det har vært full fest i hjemmet. Foreldre må sette grenser og være tilstede for ungdommene, gjerne ved å delta aktivt som natteravner. Ofte er det nettopp disse som tipser oss om fester som går galt, sier Ansok.

Politiet opplyser at mange av ungdommene er frekke når politiet påtreffer berusede ungdommer.

— Vi opplever at noen av ungdommene er kverulerende, kranglete og argumenterende, og de diskuterer og problematiserer og stiller spørsmål når politiet blir tilkalt til steder der ungdom er samlet. Særlig der politiet trenger å gjøre en jobb i forbindelse med voldssaker, opplever vi at berusede ungdommer viser uakseptabel og til tider utidig oppførsel. Det er viktig at foreldre oppfordres til å snakke med ungdommene om dette.

Manglerud: Boliger blir ødelagt

Leder for forebyggende avsnitt ved Manglerud politistasjon, Dag Harald Drevsjø, sier at det var utfordringer med hjemme-alene-fester i fjor som «tok litt av». Men at problemet er blitt mindre.

— Vi tok en del runder på skolene, blant annet på foreldremøter. Foreldre ble gjort oppmerksom på festene som ble arrangert. Nå avslutter vi vel omtrent en slik fest hver helg. Som regel er ikke ungdommene overstadig beruset, men altfor mange dukker opp på festene. Det går litt over styr og enkelte hjem blir ødelagt, sier han.

Ifølge Drevsjø er festdeltakerne som regel elever som går på videregående skoler. Han forteller at det hovedsakelig er alkohol, ikke narkotika som benyttes.

— Det er klart det er noe narkotika, men ikke mye. Den store utfordringen er fester som er blitt planlagt små, men har blitt altfor store.

Drevsjø er enig med Asker og Bærum i at foreldre bør være i nærheten av hjemmene sine, alternativt sikre at andre voksenpersoner har oppsyn dersom de reiser bort.

— Det er jo ungdom som lurer foreldrene sine. For eksempel ved at de sier de skal overnatte hos andre, mens det i realiteten arrangeres fest, sier han og legger til at de fleste foreldre er positive og setter pris på at politiet varsler dem når de kommer over slike fester.

FHN: - Ser mer syntetisk cannabis blant unge

Politiet i Asker og Bærum skriver at de er bekymret for økt narkotikabruk blant ungdom. Blant annet vises det til en 15 år gammel gutt som ble kjørt til legevakten med hallusinasjoner, trolig etter å ha brukt syntetisk cannabis.

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, sier at foreningen ser økt bruk av syntetisk cannabis blant unge i Oslo.

— Cannabis lukter og slår ut på urinprøver. Det gjør ikke de syntetiske variantene. Dessuten har ungdommen særlig tilgang og kunnskap på internettet, derfor er de syntetiske variantene tilgjengelige for enhver imens det dannes særskilte miljøer rundt hasjen som er ordinær. Dessuten er det langt billigere, det er jo heldig for en som oppdager at han er avhengig av å ruse seg, sier Knutsen.

Han forteller at det er all grunn til å tro at det kommer mer syntetisk cannabis, samt etterlikninger av andre rusmidler.

— Som psykedelika, amfetamin, kokain, MDMA og morfinstoffer. I Øst-Europa dør stadig flere av å injisere syntetiske etterligninger av morfinstoffer.

KOMMENTATOR HELENE SKJEGGESTAD: