Norges smaleste blokk?
Balkongen går langs hele husets bredde mot sjøsiden og svinger rundt hjørnet mot øst. Torfinn Søreide får lys inn fra tre kanter.
MAD-huset er ikke galt i det hele tatt, bare smalt.Boligblokken i Bjørvika og arkitektkontoret MAD har høstet adskillig oppmerksomhet både hjemme og ute, og bygningen er blant dem som vises for publikum på arkitektur-arrangementet Oslo Åpne Hus helgen 12. — 14. september.
Huset har et fotavtrykk på 7 x 90 meter og er 54 meter høyt. Dermed er dette en av Norges smaleste blokker. I 13 av de 15 etasjene er det boliger, seks i hver.
I april 2012 flyttet Torfinn Søreide inn i 10. I den sørvendte endeleiligheten på 105 kvadratmeter. Der vil han bli.
— Alt funker helt perfekt, sier han.
Norges smaleste:
— Jeg blir vekket av solen, eller lyset, og det er deilig. Solen er her hele dagen til den tar kvelden klokken ni. Det er så fint med lys her oppe. Det er det man legger mest merke til. Med dører i stedet for vinduer på østveggen slippes det inn mer enn vanlig, og med det stilige solskjermingssystemet som MAD har designet for blokken, kan jeg stenge for sterk sol og innsyn akkurat som jeg ønsker. Samtidig er beboernes bruk av metallskjermene med på å skape liv i fasaden, sier han.
Utendørsliv
IT-konsulenten driver egen virksomhet og har hjemmekontor halve uken. På ett av soverommene.
— Leiligheten egner seg ypperlig til det også. Beliggenheten er mer enn bra. Jeg har alt i nærheten, og synes det artig med litt liv etter å ha bodd i rekkehus i en stille, enveiskjørt gate i Bærum i alle år. Trafikken sjenerer ikke, og kan ikke høres hvis vinduene er lukket. I sommer har jeg tatt på badetøfler og ruslet bort til stranden ved Sørenga, og jeg har syklet til Nesodden. Fra leiligheten har jeg hatt panoramautsikt til Øya-festivalen, happenings på Sukkerbiten og lysshow på Ekeberg, sier Søreide. - Kjenner du aldri en snev av høydekrekk?
— Jeg er gammel fjellklatrer. Desto høyere, jo bedre! Helst ville jeg hatt tilsvarende leilighet to etasjer over. Men den i 12. kostet 1. 2 millioner mer, og mitt budsjett ble sprengt da jeg måtte gi 80 000 kroner per kvadratmeter for denne. Flaks at møblene jeg hadde, passer her også, sier Torfinn Søreide.
- Hva var den største utfordringen for arkitektene her?
— Det var en ekstrem mal. Tomten var egentlig for smal til at vi kunne gjennomføre et boligprosjekt. OSU hadde en reguleringsplan å oppfylle og måtte ha et boligprosjekt etter at DNB hadde spist en stor del av Barcode, forteller sivilarkitekt og partner Kurt Singstad i MAD.
Gode fellesløsninger
Det ville bli vanskelig å få god økonomi med pålagte rømningsveier i en blokk med et slikt fotavtrykk.
— Her går en stor arealdel med til heiser og trapper, for hver leilighet må ha adgang til to trapper. Med slike dimensjoner var det en utfordring å skape gode boliger, særlig inn mot midten og lavt nede i bygningen. Da er det av stor betydning at fasade og fellesarealer får et flott uttrykk. Inngangspartiet er en viktig del av boligene også i en leilighetsblokk. Altfor ofte ser vi kjipe løsninger, sier arkitekten. Boligene ble solgt fort?
— Det var en overraskelse, og likedan at gjennomsnittsalderen på dem som flyttet inn, var under 30. Et spennende faktum i en by hvor det meste som bygges, er innrettet for kjøpesterke folk på over 60, sier arkitekten.