SV-topp i Oslo anklager sykehjem for svertekampanje

Byrådssekretær Benjamin Endre Larsen (SV) hevder på Twitter at eierne av Manglerudhjemmet driver en svertekampanje mot kommunale sykehjem i Oslo.

Puben ved Manglerudhjemmet er en populær besøksplass for beboerne.
  • Arve Henriksen

På Twitter onsdag ettermiddag går eldrebyråd Inga Marte Thorkildsens høyre hånd hardt ut mot det driveren av Manglerudhjemmet i Oslo, som denne uken har fått ros for nye løsninger ved sitt sykehjem.

Litt lenger ned kan du se video fra sykehjemmet. De tilbyr spa, pub og butikk.

Benjamin Endre Larsen anklager nå den private tilbyderen for å drive en «kampanje for å sverte kommunale sykehjem» i Oslo.

Blant dem som reagerer er KrF-politiker Erik Lunde.

I et intervju med Aftenposten onsdag ettermiddag står Larsen, som også er leder i Oslo SV, ved kritikken av Manglerudhjemmet og eierne i Unicare.

– De sier at de driver billigere, og de har bedre kvalitet på tilbudet sitt. Implisitt sier de at kommunen driver dårligere.

Benjamin Endre Larsen (Ytterst til høyre) sammen med Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (AP) og Marianne Borgen (SV) under første forhandlingsdag for det nye byrådet i fjor høst.

Etter å ha tenkt seg om, modererer han seg litt.

– Jeg tok nok litt hardt i. Unicare bruker mye ressurser på å vise fram et veldig flott tilbud, og så uttaler institusjonssjefen at «Jeg tror ikke vi hadde fått til dette hvis vi hadde vært kommunalt eiet.» Da kan folk sitte igjen med galt inntrykk.

  • Her kan du se videoen fra da vi besøkte Manglerudhjemmet:

– Hvordan får du dette til å bli en svertekampanje?

– Jeg mener åpenbart at Unicare har lagt ned mye energi i å angripe byrådets politikk, som går ut på at vi ønsker å avkommersialisere driften av sykehjem.

– Vi vil bruke ressursene på eldre, ikke på profitt. Jeg mener det er en helt klar politisk kontekst i det innsalget som Unicare har gjort. Det er ikke tilfeldig at Fabian Stang har kastet seg på og får dette til handle om byrådets politikk.

– Er ikke dette litt smålig?

– Hvis dette handlet om det fine som skjer på Manglerudhjemmet, så ville ikke saken fått den fremstillingen politisk som den har fått.

Larsen mener kommunale sykehjem har vel så gode tilbud.

– Det er veldig flott, det de gjør på Manglerud. Den type tilbud som de viser fram ved Manglerudhjemmet finnes også på kommunale sykehjem. Abildsø er et eksempel på det, de har blant annet sin egen hønsegård. Økernhjemmet er et annet eksempel, der de har egen butikk og kaniner. Alle kommunens sykehjem tilbyr dessuten alkoholservering til beboerne sine, sier Larsen.

Etter at videoen fra Manglerudhjemmet ble publisert på Aftenposten har det vært en opphetet debatt på Twitter rundt privat drift av sykehjem.

Vil du at mora di skal brekke lårhalsen når hun faller gjennom gratisstolen fra Finn.no?

Tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang tar avstand fra uttalelsene fra Benjamin Endre Larsen.

– Vi politikere skal holde oss for gode til å kritisere de som hjelper oss. Alle forbedringer som skjer i eldreomsorgen, enten det er kommualt eller privat, fortjener oppmerksomhet. Jo mer vi snakker om det som skjer i eldreomsorgen, jo bedre blir kvaliteten, sier Stang.

Han mener det også er feil at eierne av Unicare har tatt ut store utbytter fra driften sin.

– Det de har gjort er å selge noen aksjoner for å få inn ekstra kapital. Skulle de nå ha tjent penger, i tillegg til å levere gode tjenester og ta vare på de ansatte og beboerne, så kan jeg leve godt med at noen tjener en krone eller to. Det blir det skatt av, sier Stang.

Mener byrådet at det er en svertekampanje mot kommunale sykehjem når Manglerudhjemmet forteller om fine resultater? https://t.co/tvt0JwWOHC

Erik Lunde, gruppeleder for KrF i Oslo bystyre deler oppfatningen til Stang.

– Jeg synes det er underlig at man bruker ord som svertekampanje på noe som så mange har latt seg begeistre over. Det må være lov til å løfte frem gode eksempler på eldreomsorg med høy kvalitet, uten at man blir møtt av slike utspill fra de ansvarlige politikerne, sier han.

Han er enig med Benjamin Endre Larsen om at det også finnes gode eksempler i kommunal og ideel sektor som driver god eldreomsorg.

– Men det er ikke det dette handler om. Jeg tror byrådssekretæren tar litt lett på at det finnes et mangfold av driftsformer i sykehjemmene, noe som stimulerer til kreativitet og nye løsninger. Kanskje hadde vi ikke opplevd en like positiv utvikling hvis det bare var kommunen som skulle drifte alle sykehjemmene, sier han.

Janne Sonerud, direktør, Unicare omsorg har ikke besvart Aftenpostens henvendelser onsdag ettermiddag.

  • Denne saken er blant temaene i ukens podkast Aftenpodden. Den finnes både i Itunes og andre spillere, og her:
Slik kan eldreomsorgen smake i fremtidenKoret som blir bedre og bedre dag for dagDe sykeste eldre får ikke de tjenestene de trengerKnusende rapport om tilstanden ved norske sykehjem