Mobiltelefonen viktigst

Karl Magnus snakker i telefonen mens han er på lunsj med kjæresten Tone Beate.

Karl Magnus Bjorøy (32) og Tone Beate Mork (26) har møtt hverandre til lunsj. Telefonene er aldri langt unna.

Fire av ti Oslo-folk synes det er viktigere å snakke i mobilen enn med den de sitter sammen med på kafé eller ved middagsbordet.Kjæresteparet Karl Magnus Bjorøy og Tone Beate Mork har møtt hverandre til lunsj på Café Con Bar. Mens Karl Magnus snakker i telefonen, slår Tone Beate ihjel tiden med å sende meldinger. — Jeg synes ikke det er noe særlig gøy at han prater i telefonen når vi er på kafé, sier Tone Beate, som selv har mobilen på bordet foran seg - i tilfelle noen skulle ringe.

Nye normer

De to gjør som 44 prosent av alle Oslo-folk. De tar telefonen når den ringer på kafé, restaurant eller ved middagsbordet. Det viser statistikk fra NetCom. - Å ta telefonen i de fleste situasjoner er blitt normen for hvordan vi omgås. Fremdeles er det tabu å ta telefonen på kino, teater og i begravelser, men ting er i ferd med å endre seg også her, sier Erling Dokk Holm, statsviter ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo. Han mener mobilbruken sier mye om personligheten til den enkelte. - Å ta telefonen når man sitter i en sosial situasjon, signaliserer at telefonsamtalen er viktigere enn det som foregår der og da, sier Holm.

Åpent privatliv

Han sier den økende mobilbruken reduserer avstanden mellom den offentlig og privat sfære. Netcoms undersøkelse viser at nesten halvparten av Oslos befolkning har hørt private samtaler med konfidensielt innhold. - Mobilen gjør at folk sier ting høyt de tidligere ikke ville sagt i det offentlig rom. I dag kan man høre på bussen at folk får sparken eller at kjæresten slår opp, sier Holm. Selv om de fleste av oss synes det er greit å ta telefonen i de fleste situasjoner, irriterer vi oss over de andres telefonbruk. Halvparten av folk i Oslo sier de ofte irriterer seg over andres mobilvaner.