Oslo

Oslopolitiet mener forfall bidrar til mer kriminalitet. Deres viktigste publikumsmottak har sett slik ut i 55 dager.

I årevis har Oslo-politiet forfektet «Broken windows-teorien» om at forfall og knuste vinduer gir mer lovløshet. Slik har det sett ut på Sentrum politistasjon siden 21. juli.

I snart to måneder har politiet ventet på 12 spesialruter fra Tyskland. I mellomtiden har glassmesteren limt igjen vinduene med sponplater og tape.
  • Thomas Olsen
    Journalist

Siden tidlig 2000-tall har Oslo politidistrikt brukt nulltoleransemodellen basert på den såkalte «Broken Window»-teorien fra New York (se faktalenke). Den handler om å slå ned på det minste hærverk. Det å ta tak i forfall og mindre ordensforstyrrelser, forebygger kriminalitet.

Men når politiet selv blir utsatt for hærverk, blir ikke ting fikset like raskt. I over 50 dager har det sett ut som om Sentrum politistasjon har vært gjenstand for et militært angrep.

  • Oslopolitiet lærer av NYPD: New York-oppskrift på krimfritt Oslo


Ingenting har skjedd siden en 70-åring smadret samtlige vinduer på Sentum politistasjon i Oslo.

Knuste 12 vinduer i sinne

Natt til 21. juli ble hele fasaden til Sentrum politistasjon ved Arbeidersamfunnets plass i Oslo sentrum smadret.

– Det ser jo ut som det har vært krig her. Robert Thorsen, ordenssjef i Oslopolitiet

En 70 år gammel mann klarte å knuse totalt 12 vinduer i det som er et av Oslo-politiets viktigste publikumsmottak. Gjerningsmannen rakk også å knuse to ruter på politiposten på Oslo S, før han ble pågrepet.

– Vi har ikke avhørt mannen ennå, men etter hva vi vet nå, så var han ikke helt fornøyd med politiet. Jeg tror det handlet om at han ikke hadde klart å finne en åpen politistasjon, og at han derfor ble sint, uttalte operasjonsleder Tor Arne Bakken til TV 2.

Ifølge politiet har mannen i ettertid erkjent straffskyld, men skal ikke være villig til å betale erstatning. Saken er ferdig etterforsket og ligger til påtaleavgjørelse.

Oslopolitiet er opptatt av nulltoleranse overfor hærverk og tagging. Men på sin egen fasade har politiet slitt de siste ukene. Først om to uker får Sentrum politistasjon levert nye vinduer.

Gateforeningen: – Synd at politiet henger etter

– Det ville blitt ramaskrik hvis dette hadde skjedd hos en av de private gårdeierne – og hvis de hadde latt dette stå slik så lenge. Denne gården er en viktig del av sentrumsbildet. Derfor er det dumt at politiet henger etter, sier Arne Sundt-Bjerck, prosjektleder i Torggata gateforening og styreleder i Hausmannkvartalenes Velforening.

De siste årene har Torggata, særlig siste del i retning Grünerløkka, gjennomgått en ansiktsløftning. Fra å ha problemer med hærverk og narkotikasalg, er området blitt en av Oslos beste og hippeste handlegater.

– Det er jo kjent at hvis man lar tagging stå, tiltrekker det seg mer tagging og annet hærverk. I dette området har mange gårdeiere investert store beløp for å oppgradere bygninger og omgivelser. Vi har lykkes med å gjøre dette til et fint område. Da er det et uheldig signal at politiet ikke følger opp, sier Sundt-Bjerck.


Sentrum politistasjon har i 55 dager sett slik ut. – Det ser ut som det har vært krig her, medgir politiet.

– Ser ut som det har vært krig

De ansatte på Sentrum politistasjon har fått flere reaksjoner på fasaden. Folk har stoppet og tatt bilder av de ødelagte vinduene, forteller Robert Thorsen, leder for patruljeseksjonen i enhet Sentrum i Oslo politidistrikt.

– Vi har merket at folk reagerer på det. Det er ikke bra, det ser jo ut som det har vært krig her, medgir Thorsen.

– Betyr dette at Oslo-politiet har glemt Broken windows-teorien?

– Nei, det har vi ikke. Vi jobber etter den metodikken innenfor kunnskapsbasert og forebyggende politiarbeid. Det ble iverksatt i New York med gode resultater.

Spesialglass forsinket av tysk sommerferie

– Gateforeningen og andre reagerer på at det har sett slik ut i snart to måneder?

– Ja, jeg er helt enig. Dette burde vært skiftet dagen etter. Vi har etterlyst og purret på vinduer. Vi har fått vite at produksjonen tar syv uker, men at leveransen ble forsinket fordi det var fellesferie i Tyskland til 8. august. Vi har nå fått bekreftet at vinduene leveres i uke 39. Dette er nemlig spesialglass.

– Men ikke mer spesielt enn at én mann klarte å knuse alle?

– Nei, de ytterst lagene er vanlig glass, men rutene er også oppgradert med skallsikring, sier Thorsen.

Les mer om

  1. Krim
  2. Oslo
  3. Politiet