Oslo

Feleprofessor Ole Bøhn

Ole Bøhn arrangerer sommerkonserter i Vigelands-museets borggård og farter verden rundt på festivaler i sommer.
Østbanehallen har mange hyggelige kaffebarer og spisesteder for folk på farten.

Hver sommer arrangerer fiolinist Ole Bøhn kammerkonserter i Vigeland-museets borggård.

  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

I sitt 70. år har fiolinisten Ole Bøhn ingen planer om å pensjonere seg. Med fiolinen i sekken farter han mellom kontinentene og til Oslo for å arrangere sin årlige sommerkonsert-serie i Vigeland-museet.

Alt mens han har «vinterferie» fra professorstillingen i Sydney, Australia.

— Det er ingen pensjonsalder ved musikkonservatoriet. Man kan holde på til man stuper!

- Og det har du planer om?

— Ja, så lenge jeg synes det er gøy!

Surfet på nettet, havnet i Australia

— Hvordan havnet du i Australia?

— Jeg var konsertmester i Operaen i 34 år. En kveld jeg surfet på nettet, så jeg en ledig stilling som professor ved Sydney Conservatory of Music. Søknadsfristen gikk ut neste dag. Det var bare å hive seg rundt. Så ble jeg invitert til prøvespill, men ingen datoer passet. Det endte med telefonintervju kl. 3.30 norsk tid en natt. I påskeferien dro jeg ned på prøvespill og prøveundervisning. Nå har jeg vært professor i Sydney siden 2009. Alt er jo flaks, ikke sant?

Trives «down under»

- Høres ut som om du trives «down under»?

— Ja, Sydney er en fantastisk by, der jeg er blitt kjent med mange. Jeg har massevis av elever på konservatoriet. De vinner konkurranser og er med i kammermusikkgrupper. Riktig moro er det. Så har jeg seks dagers uke. Holder på fra åtte om morgenen til åtte om kvelden. Jeg må jo øve tre timer selv, så jeg spiller veldig mye. Men jeg tar ikke med fela på stranden!

- Stivner ikke fingrene ettersom du blir eldre?

— Jeg synes det er gøy å øve! Skulle gjerne hatt tid til å øve mye mer! Jeg lærte ting litt fortere da jeg var 20, og jeg kan ikke ta ferie. Men jeg kjenner ingen fiolinister som ikke øver på instrumentet hver dag.

Arrangerer sommerkonserter i Oslo

- Og når det endelig er ferie i Sydney, arrangerer du sommerkonserter i Oslo. År etter år?

— Da jeg var barn, arrangerte Oslo kommune sommerkonserter. Slik var det også da jeg begynte som konsertmester i Operaen i 1978. Borggården i Vigeland-museet er jo et flott lokale, og jeg spurte kommunen om det ikke var på tide å arrangere sommerkonserter igjen. Nå har jeg holdt på i 16 år. Får litt støtte fra Oslo kommune og fra Sigval Bergesens allmennyttige stiftelse. Musikervenner fra hele verden elsker å komme for å spille. Oslo er jo helt fantastisk om sommeren.

- Selv får du bare spilt i et par av konsertene?

— Neste gang jeg er med, er 19. august. Da spiller jeg med pianisten Einar Steen-Nøkleberg. Nå skal jeg på kammermusikkfestival i Cape Cod i USA.

- Utendørskonserter i Sommer-Oslo kan være et sjansespill?

— Av og til styrtregner det! Men da trekker vi inn under søylegangene. Jeg husker en gang Arve Tellefsen spilte. Da satt folk med paraplyer. Vi har måttet overdøve 4. juli-feiring i Frognerparken og båtrace i Oslofjorden, men i år slipper vi heldigvis det. Og borggården er et veldig fint sted å høre musikk.