Oslo

Bortviser 200 rusmisbrukere i uken

Politiet mener befolkningen i Oslo nå plages mindre av et synlig rusmiljø. Men omsetningen av narkotika er fortsatt like høy, ett år etter at miljøet skulle fjernes fra bybildet.

- Dra opp til Dronningens gate for å være på den sikre siden, sier politibetjent Torger Røhmesmo til en mann som akkurat ble reddet fra en overdose. Mannen husket at han var blitt bortvist fra et sted i Oslo, men han husket ikke hvor og når. Ifølge politiet kommer 6-7 prosent av de bortviste tilbake til sonen før straffen er over. Da blir de bøtelagt. Foto: JAN TOMAS ESPEDAL

  • Anders Firing Lunde

- En eldre mann med stokk går forbi hver dag, og han takker meg alltid for at det er blitt så rolig her, sier politibetjent Torger Røhmesmo.

Han har vært stasjonert på Jernbanetorget i over to år. Røhmesmo sier han daglig får positive tilbakemeldinger fra forbipasserende og butikker i området for at det ikke lenger selges og brukes stoff like åpenlyst på Jernbanetorget. De fleste som vandrer forbi politibetjenten, er turister og kollektivreisende. Der hvor man i fjor ble tilbudt heroin og piller, blir man nå tilbudt krill og kosttilskudd fra gateselgere.

Les også

Norsk ungdom ruser seg minst

Denne uken er det ett år siden politiet, Oslo kommune og ideelle organisasjoner med Sentrumsprosjektet gikk inn for å fjerne det synlige rusmiljøet sentralt i Oslo. Et av de mest brukte tiltakene har vært å vise bort personer som bruker og selger rusmidler. Politiet har delt Oslo sentrum inn i 16 soner. Ved lovbrudd må rusavhengige holde seg unna sonen hvor de blir tatt i enten 24, 48 eller 72 timer.Hvis bortvisningen ikke overholdes, risikerer de å få forelegg fra 6000 kroner og oppover — eller fengselsstraff hvis forelegget ikke betales. Politiet har bortvist rusavhengige nesten 11 000 ganger det siste året.

- Det gjør ingenting at de ser skumle ut så lenge de ikke bruker stoff eller gjør noe straffbart, sier Kåre Stølen, stasjonssjef på Grønland politistasjon.

Føler seg trakassert

Camilla Svingen er daglig leder i gatemagasinet =Oslo, og har tett kontakt med rusmiljøet i Oslo. Svingen opplever at mange i miljøet føler seg langt mer trakassert etter at sentrumsprosjektet ble satt i gang for ett år siden.

- De får bortvisninger og bøter hele tiden, og det blir enda vanskeligere for dem som allerede har det vanskelig. Folk i miljøet blir ransaket uten grunn, de føler seg uglesett og mer stigmatisert, sier hun.

Ifølge Svingen trenger de avhengige substituttmedisiner og behandlingsplasser istedenfor straff.

Ann-Kristin Trzcinski bruker metadon og er blitt bortvist to ganger. Ifølge Trzcinski ble hun bortvist én av gangene fordi politiet mistenkte at hun solgte piller.

- Jeg er et vanlig menneske på metadon. Jeg er ikke kriminell, men jeg kunne ikke engang ta toget fra sentrum, sier hun og peker ned på Oslo S fra Skippergata. Ifølge Trzcinski har alle hun kjenner i miljøet, blitt bortvist. Hun savner tiden da de var samlet, og Trzcinski sier det var hyggeligere da.

- Det burde finnes et sted hvor vi kan være i fred, sier hun.

Like mye omsetning

Selv om omsetningen ikke er like synlig utenfor Oslo S, foregår det fortsatt salg og bruk av rusmidler i kvartalene i nærheten. Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) sier det er vanlig å se grupperinger på 30-70 personer fra rusmiljøet i området rundt Skippergata og Grev Wedels plass, bare noen titalls meter unna Karl Johan.

- Miljøet og salget har flyttet seg litt oppover i gatene, sier han der han er på vei inn i Skippergata, hvor han deler ut rene sprøyter og smitteforebyggende utstyr til trengende. Thomas Henriksen er en av dem som kommer bort til Knutsen.

- Det er ålreit for publikum at miljøet er mer usynlig, men stoffet er der uansett, for folk må ha det, sier Henriksen, som bruker metadon. Han er tidligere blitt bortvist i 24 timer fordi han hadde utskrevne legemidler og en liten bit hasj på seg. Henriksen anslår at 70-80 bekjente av ham er blitt bortvist det siste året.

Kirsten Frigstad er daglig leder i Kirkens Bymisjons gateklinikk, og også hun opplever at miljøet har flyttet seg til smågater, bakrom og parker. - Det er ikke mindre bruk og omsetning av illegale stoffer, brukerne går bare der hvor det ikke er turister, sier Frigstad.

Kåre Stølen ved Grønland politistasjon tror heller ikke omsetningen totalt har gått ned ett år etter at sentrumsprosjektet startet. Stølen mener det er for tidlig å si om prosjektet har bidratt til lavere rekruttering til miljøet.

Les også

Parkerte stjålet bil rett foran politiet