Oslo

«Drømmen er å leve av å være designer»

Designer Siri Sveen Haaland (25) kan ikke huske at hun ikke har sydd. Nå har hun fått en unik sjanse under Oslo Fashion Week.

- Rotta er fargeblind! Derfor er selvfølgelig kolleksjonen Black Rat helsvart. Det svarte, klassiske og tidløse ytterplagg kjennetegner Siri Sveen Haalands kolleksjon. Hun er Oslos Fashion Weeks nyeste designerhåp.
  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist
Siri Sveen Haaland skisser på nye plagg, men skaper ofte plaggene mens hun syr.
Svarte, klassiske og tidløse ytterplagg kjennetegner Siri Sveen Haalands Black Rat.
Drømmen for "sesongens debutant" Siri Sveen Haaland er å kunne leve av å være designer.

Siri Sveen Haaland (25) er sesongens debutant i Oslo Fashion Week.

— En veldig, veldig god start som gir supermotivasjon! Haaland er lykkelig over å være plukket ut som "sesongens debutant". Drømmen er å leve av å være designer, og da hjelper det med slik profilering. Under åpningen på Astrup Fearnley Museet i går fikk hun vise sin fulle kolleksjon til musikk av undergrunnsbandet ALTAAR.

Modellene sto ubevegelig, mens publikum vandret rundt. En spennende, ny vri på åpningsshowet.

Ungdommens kulturmønstring

— Ikke siden jeg var 16 år og seks venninner sto stille i Grieghallen for meg, har jeg opplevd noe lignende. Da viste jeg seks kjoler under Ungdommens kulturmønstring.

Designer Siri Sveen Haaland elsker å arbeide i atelieret.

Haaland likte at publikum kunne komme helt innpå modellene og studere de 12 håndlagde antrekkene i Black Rat-kolleksjonen.Såfremt det er aktuelle kandidater, plukkes det hver sesong ut en fersk designer under Oslo Fashion Week som blir fremhevet.

— Det handler om å synliggjøre en ny aktør innen norsk klesdesign. Vi synes Siri Haaland har et kjempespennende konsept med norske tradisjoner som vi gjerne vil vise frem, sier leder for Oslo Fashion Week, Pål Vasbotten.

Debutanten fra Sveio er nærmest oppvokst med nål og tråd og kan ikke huske at hun ikke har sydd. Mor og mormor drev Sidserk Systue. Siri sydde bamser for hånd, før hun prøvde seg på farfars gamle symaskin.

Tok opp tråden

— Han var sjømann og seilmaker, så maskinen var ikke så lett å jobbe på. Min første egne symaskin fikk jeg i konfirmasjonsgave.

- Da jeg var 15, var jeg litt eplekjekk og tenkte at jeg ikke trengte å lære å sy, for jeg kunne det jo, ler hun. Derfor gikk hun musikklinjen og spilte elgitar på videregående. Men så tipset moren om en konkurranse på Sømsenteret, og dette fikk henne til å ta opp tråden igjen. Finaleplass i konkurransen inspirerte til å satse videre. Moteskolen ESMOD ble neste stopp. Hun har vært finalist i flere internasjonale designkonkurranser. Nå er hun gründer og designer i Black Rat etter å ha drevet Norwegian Rat sammen med andre.

Les også

Mote inspirert av Forbrytelsens Sarah Lund

— Jeg synes det er gøy å lage ting fra scratch. Mye blir til mens jeg sitter og syr, sier sesongens debutant.- Målet er å få produsert opp noen plagg og få dem inn i butikk, enten på nett eller i en fysisk butikk. Drømmen er å leve av å være designer. Da hjelper det med profileringen og mulighetene til å knytte kontakter i bransjen som "sesongens debutant", sier Haaland.

Sidserk Systue

Sammen med moren driver hun Sidserk Systue på Karl Johan. De syr de fleste norske bunader. I atelieret henger beltestakker og bunadsøm side om side med svarte, tøffe jakker, skjerf og luer merket Black Rat. Her er nok å gjøre. Folk bestiller bunader og mange vil på kursene Siri og moren holder i bunadsøm. Hun har ingen problemer med å sy tradisjonssøm i det ene øyeblikket og å designe svarte, kule Black Rat-plagg i det neste. Arbeidsdagene blir lange.

— Jeg jobber mye, men det er det kjekkeste jeg vet!

Undergrunnsmusikk

Haaland er inspirert av undergrunnsmusikkmiljøet og norsk kultur og tradisjon.

- Jeg lar meg inspirere av bunadene også. Ikke av fargene, men av kvaliteten. Black Rat er klær for nordisk klima, laget i vannavstøtende ullstoffer som tåler vind, regn, snø og sludd. Jeg vil lage tidløse klær som varer. I utgangspunktet er det veldig klassiske plagg. Fremover kommer jeg til å satse på å lage en vinterkolleksjon i året, yttertøy med ledig snitt som passer til flest mulig.

— Jeg er komfortabel med å ikke bruke farger og kler meg i svart og hvitt, sier Haaland. Det gjorde hun også som barn.

— Til mammas fortvilelse. Hun ville kle meg i rosa!

— Svart er typisk norsk, og det er ikke utfordrende eller vanskelig å få brukt.

Du hadde kanskje kjælerotte som barn?

— Nei, huff! Jeg liker ikke rotter!

Les også

  1. Praktisk, varmt og tøft