Olav Thon-selskap siktet etter Urtegata-brannen

Politiet mistenker at brannsikkerheten ikke var god nok i bygården.

51 personer var i bygården da brannen blepåtent. Seks personer omkom.

Seks personer omkom i den voldsomme brannen i en gammel bygård i Urtegata 31 i Oslo, 13 desember 2008.

Politiet i Oslo har siktet Thon Gruppen etter straffelovens paragraf 150, for mangelfull brannsikring av bygården.

— Vi mener det er skjellig grunn til mistanke om at brannsikkerheten ikke var godt nok ivaretatt, sier politiadvokat Asbjørg Lykkjen til Aftenposten.no.

Politiet tror at utfallet av den påsatte brannen kunne ha blitt mindre fatalt, om gården hadde vært sikret bedre.

Tre måneder etter at fire menn og to kvinner døde i brannen, fastslo politiet gjennom sin teknisk rapport at "brannen skyldes tilførsel av bar ild", at noen hadde tent på med forsett. Totalt oppholdt 51 personer seg i bygården da det begynte å brenne.

— Siktelsen ble utferdighet i sommer, men ble ikke kjent før denne uken, da Oslo Tingrett avslo Olav Thons begjæring om dokumentinnsyn i saken, sier Lykkjen.

Gårdeier Olav Thon besøkte den brannherjede bygården dagen etter brannen i desember 2008.

Risikerer foretaksstraff

— Slik saken står nå, risikerer gårdeier en foretaksstraff. Men saken er under etterforskning og vi kan ikke utelukke at også enkeltpersoner kan bli stilt ansvarlig for mangelfull brannsikring, sier politiadvokat Lykkjen.

I så fall vil siktelsen ha en strafferamme på seks års fengsel, eller i spesielt alvorlige tilfeller opp til 12 års fengsel (straffelovens § 148).

Satt varetektsfengslet

En mann ble i mars 2009 siktet for å ha tent på bygården i Urtegata og satt varetektsfengslet i åtte måneder. Siktelsen ble senere henlagt av Riksadvokaten.

- Vi har per i dag ingen mistenkte eller siktede i saken. Men vi etterforsker bredt og politiet har et håp om at vi kan finne frem til gjerningspersonen bak disse brannene. For det har vært flere branner i samme område, som politiet mener var påsatt, både før og etter Urtegatabrannen 13. desember 2008, sier politiadvokat Asbjørg Lykkjen til Aftenposten.no.

Thon som gårdeier mener hans eierselskap ikke kan klandres for konsekvensene av brannen.

— Det er naturlig å se på blant annet rømningsveiproblematikk i slike saker, og det sier Thon at politiet gjerne må undersøke. De vil neppe finne noe galt, sier Thons advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Vurderer privat søksmål

Olav Thon (85) vurderer på sin side et privat søksmål mot den 48 år gamle mannen som i en periode var siktet etter brannen i Urtegata.

— Olav Thon tenker på denne saken nesten hele tida. Han er opptatt av de pårørendes situasjon og å følge opp saken best mulig. Han har bedt meg gjennomgå bevistilstanden etter henleggelsen og vurdere om man fortsatt kan argumentere for at vedkommende er gjerningsmann, sier advokat Elden til Dagbladet.