Oslo

Her økte boligprisene mest i Oslo

Boligprisene i Oslo har økt med 9,5 prosent det siste året. Bydelene i sentrum og øst har hatt størst vekst.

Grünerløkka var området med størst vekst i boligprisene i 2015.
  • Nicoline Haugsvær

Onsdag la Eiendom Norge frem sine boligtall for desember 2015, og dermed kan vi se hvordan boligmarkedet har utviklet seg i løpet av fjoråret.

Oslo har hatt sterkest vekst i landet med 9,5 prosent prisøkning. For hele Norge ligger økningen på 5,0 prosent. Det er ingen andre steder i landet som kan måle seg med Oslos prisevekst.

— Ikke det siste året, nei. De nærmeste er Hamar som har økt med 7,6 prosent og Drammen som har økt med 7,4 prosent, men det er et stort hopp til Oslo, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, til Aftenposten.

  • Lurer du på hva boligen din er verdt? Prøv vår kalkulator.
    Det er heller ikke noe som tyder på at forskjellen mellom by og land skal bli mindre.

— Det er ikke unaturlig at hovedstaden er prisledende i et land. De samme konturene går igjen i andre europeiske land. Det er i hovedstedene arbeidsplassene, de største skolene og etterspørselen er. I tillegg blir det ofte en utfordring med tomteareal, forteller han.

Grünerløkka økte mest

I Oslo har prisene gått opp i alle bydelene. Samtlige bydeler har også høyere vekst enn landssnittet, men det er bydelene i sentrum og øst som har økt mest det siste året.

Størst prisvekst har det vært i bydel Grünerløkka med 11,6 prosent, etterfulgt av Alna der prisene har økt med 11,2 prosent og Gamle Oslo med 11,1 prosent. Sagene, Grorud og Bjerke økte med henholdsvis 10,6, 10,5, og 10,4 prosent, og ligger derfor godt over gjennomsnittet i byen.

Svakere vekst i vest

Det er kun St.Hanshaugen blant bydelene i vest som har hatt vekst over gjennomsnittet. De hadde en økning på 9,8 prosent. Ullern var bydelen med lavest vekst. Der steg prisene med 5,8 prosent.

Det samme mønsteret ser vi også på veksten de siste fem årene. Sagene, Grünerløkka og Gamle Oslo har økt med henholdsvis 48,1, 48,0 og 47,9 prosent siden 2010, mens Vestre Aker og Ullern har hatt en vekst på 30,6 og 30,7 prosent.

- Vil forskjellen mellom øst og vest flate ut på boligmarkedet?

— Vi ser at det svinger fra år til år. På Frogner og i vest er det høyere pris på boligene, så det er ikke nødvendigvis lavere kronevekst her enn i de andre bydelene, forteller Dreyer.

Medianprisen på bolig er 3,1 millioner i bydel Grünerløkka, 4,4 millioner på Frogner og over 5 millioner på Ullern og i Vestre Aker.

Dyrest på St.Hanshaugen

Gjennomsnittsprisen per kvadratmeter er nå på 57.027 kroner i Oslo. Frogner topper prislisten. Her må man i snitt ut med 70.626 kroner per kvadratmeter.

I bydel St.Hanshaugen ligger gjennomsnittsprisen på 67.291 kroner, mens Sagene følger etter med et snitt på 64.762 kroner.

— Sentrum er under press, og utvider seg. Det ser vi med nye områder som Løren og Hovin. For eksempel har steder som Carl Berner blitt en med naturlig del av byen nå enn det var tidligere.

Dette er med på å løfte kvadratmeterprisen. Dreyer har tro på at vi nå går inn i et år med fortsatt godt boligmarked, og spår kamp om objektene første del av 2016.

— Vi går inn i året med få boliger på bruktmarkedet. Det er lite eneboliger og rekkehus på markedet, men så vil tilbudssiden ta seg opp, noe som også vil stabilisere prisen.

Les også

  1. Så mye har boligprisene steget i 2015

  2. Trenden snudd: Boligprisene steg i november