Sif (14) og Siri (11) har gått, syklet og padlet Norge på tvers

Ferieturene til denne familien er ikke som alle andres.

Familienpadler2-Vtphos84eP.jpg

Mikkel Soya Bølstad (41), kona Rebecca Churchward (43), og barna Sif (14) og Siri (11) er en litt over gjennomsnittet aktiv familie. Slik har det vært siden barna var små. Det viktigste var å komme seg ut, ikke hvor langt man gikk eller at man besteg et høyt fjell.

450 km på sykkel

Etter hvert som barna ble større, vokste det frem en tanke om et litt større prosjekt. De ville krysse Norge på tvers. Ikke bare en gang, men tre ganger. Ikke bare til fots, men også på sykkel og i kajakk.

— I vår travle tid er det fort gjort å tenke at da må friluftslivet settes på vent til barna blir store nok. Men store nok, når er egentlig det? Friluftsliv har ingen aldersgrense, sier Bølstad.

TURGLAD FAMILIE: Å gå Norge på tvers, er ikke uvanlig. Det har blitt gjort av nordmenn i årevis. Men det er ikke mange som har både gått, syklet og padlet Norge på tvers. Her er Sif (14) og Siri (11) da de krysset landet på sykkel.

Sykkelturen gjennomførte familien fra Kongsberg i fjor sommer. De syklet fra Trysil til Øvre Årdal — totalt 450 kilometer på 16 dager. Så var de hjemme en uke, før de dro videre på neste tur. Da padlet de fra Eidfjord, over Hardangervidda, Numedal og til Drammensfjorden. Den 300 kilometer lange turen varte i litt over tre uker.

- Bedre samhold

I sommer gikk de Norge på tvers, fra Porsgrunn, via fjellene sør i Telemark, Drangedal, Treungen og Setesdal, før de endte opp i Lysebotn innerst i Lysefjorden. Selv om det til tider var kaldt, vått og hardt, er det de positive opplevelsene de husker best.

— Vi fikk utfordret oss og smakt på det å gjøre noe sammen som en familie. Det handlet bare om oss fire og det var ingen distraksjoner. Vi pratet masse og gjorde mye gøy sammen, sier Bølstad.

Datteren Sif mener turene har gjort familien mer sammensveiset.

— Når vi er på tur blir vi bedre kjent og får bedre samhold. Samtidig som det er gøy og spennende, sier Sif Laming Churchward Bølstad.

- Er det bare kjekt å være på tur?

— Det kan være slitsomt, i alle fall hvis man er kald. Men da er det deilig å komme inn i teltet etterpå. Det gir mestringsfølelse, sier Bølstad.

Begynn tidlig, men forsiktig

— Har du tips til andre familier som vurderer å dra på lengre turer med barna?

— Hvis man sjokkerer barna med å dra på en lang tur plutselig, så tror jeg ikke de vil prøve det igjen. Begynn heller med dagsturer eller en tur med en overnatting. Etter hvert kan man dra på lengre turer, sier 14-åringen.

At foreldrene har tatt henne og søsteren mye med på tur, tror hun er årsaken til at de er så glade i natur og friluftsliv.

Det er også et av Mikkel Soya Bølstads råd til andre foreldre som ønsker å få turglade barn. Han har skrevet boka Vill glede - Friluftsliv med barn året rundt, og skriver også om familiens turopplevelser på nettsiden villglede.no.

— Begynn så tidlig som mulig med å ta barna med på tur. La barna lære seg tidlig at det ikke er farlig å bli kald og våt. Gå på oppdagelse i naturen, og la nysgjerrigheten drive turen fremover. Det trenger ikke være lange turer. En båltur 100 meter fra huset eller å spise middagen ute, er nok, sier Bølstad.

VAKKER NATUR: - Når vi er på tur blir vi bedre kjent og får bedre samhold, sier Sif Laming Churchward Bølstad (14). Her er hun sammen med mamma Rebecca.
Fiskeglede på tur.