Oslo

Skal flytte hjem - en gang

Studentene kommer rekende på ei fjøl, har planer om kun å bli ut studietiden og flytte hjem før eller senere. Det blir som oftest "senere".

Hver høst inntar nye studenter byen, de trives, slår seg til ro og blir ofte værende lenger enn planlagt. F.v. IT-studentene Kurt Stenersen, Joachim Petterøe Dyndale, Miro Adamovic, Thomas Wilthil og Marit Aurebekk Breland.
  • Forf>dan Petter Neegard (foto)
  • <forf>anne Cecilie Lund <

Èn pendler, én har kjøpt seg leilighet, én er Oslo-gutt og to skal "hjem" igjen — før eller senere. Joachim Petterøe Dyndale (25) kom flyttende fra Fredrikstad for seks år siden - og ble værende. Et studium avløste det andre, og nå sitter han her, som ett av Marit Aurebekk Brelands (21) fire "fadderbarn", ved IT-utdanningen.- Jeg har jo kjøpt leilighet, da. Men om jeg blir, det er ikke helt sikkert, tenker han høyt.For Aurebekk Brelands del hender det at sørlandsidyllen i hjembyen Kristiansand kaller. Hun har nettopp begynt andre studieåret sitt i tigerstaden, men slår fast at hun skal flytte hjem en gang.- Tilhørighet er viktig, og jeg er en stor patriot. I Oslo er det mer stress. Når jeg kommer hjem er alt så rolig, sier hun. Det går et halvt sekund, så legger "faddermor" til at hun reiste hjem oftere før. Nå blir det ikke så mange hjemturer. Og så skal hun nok studere mer, kanskje reise litt. Nei, det blir nok ikke hjem riktig ennå.

Hjem for å bygge rede

— Hvis jeg gifter meg og får kjerring og unger, da kan det nok hende det blir Fredrikstad igjen, sier Petterøe Dyndale.- Kjerring i Oslo er greit, men ikke unger, spøker Drammens-gutt Thomas Wilthil (25), men legger til at han skal ha barn. Bare ikke her. Derfor blir det Drammen etter at bachelorgraden er i havn.- Det er ikke ideelt å få barn her, mener han bestemt.- Nei, når jeg skal ha hus og familie, da vil jeg hjem, sier Aurebekk Breland.- Det handler vel om trygghet, skyter Kurt Stenersen (43) inn. Han står grunnstøtt i Eidsvoll, og pendler heller til byen - kunne ikke tenke seg å flytte til Oslo. Miro Adamovic (24) kan ikke tenke seg å flytte vekk.- Jeg har kjøpt leilighet på Tøyen og liker meg her, sier han.

Les også

  1. Oslo vokser i rakettfart

  2. - Positivt, men utfordrende

  3. 4.660.000 bor nå i landet

  4. Mer kriminalitet, større skiller, mer nabohjelp

  5. Frykter ghettoer

  6. Ni av ti nye oslofolk er innvandrere