"Onkel Skrue" i retten sammen med moren og broren

I dag begynte saken mot Imran Saber, kjent som "Onkel Skrue". Ett av vitnene er Henning Holstad (Frp).

Forsvarer Øystein Storrvik (t.v) og politiadvokat Asmund Riegels i samtale før retten ble satt mandag formiddag.

Imran Saber, hans mor og hans bror, er tiltalt for grovt heleri, minst 4,4 millioner kroner. Penger som politiet mener stammer fra kriminelle handlinger.

Det var et sjeldent stort oppbud av politi foran rettssaken mot Imran Saber.

Det var et stort politioppbud utenfor Oslo tingrett da rettssaken startet mandag formiddag. Det er satt av åtte uker til saken. Ett av vitnene er Frp-politikeren Henning Holstad. Han og Saber ble pågrepet i februar, siktet for heleri av 7 millioner kroner. Dette er penger Holstad skal ha mottatt fra Sabers påståtte kriminelle nettverk.Holstad er ikke på tiltalebenken i denne saken, men står oppført som Sabers tidligere arbeidsgiver. Politiet mener imidlertid at arbeidsforholdet kan være er et dekke for det som egentlig er tilbakebetaling av lån.

Imran Saber er kjent for å være en nær venn av David Toska. Saber er mannen som ble skutt ved Jordal i Oslo høsten 2010. Han ble truffet av syv prosjektiler avfyrt med pistol eller revolver.

Under politiets "Aksjon Sult" tidligere i høst, ble Bandidos-profilen Lars Harnes pågrepet ved Sabers leilighet, maskert og bevæpnet med en pistol.

Nekter skyld

— Er du i jobb, spurte dommer Torstein Hellesnes da rettssaken ble innledet mandag morgen i sal 207 i Oslo tingrett.

— Jeg driver for meg selv. Kjøp og salg, svarte Saber.

Da han skulle svare på om han erkjenner straffskyld for det første tiltalepunktet, svarte Saber nei.

— Jeg nekter straffskyld for alle tiltalepunktene, sa han.

Imran Sabers mor og eldre bror er trukket inn i tiltalen, men anklages bare for å ha hatt mindre roller. Moren er tiltalt for å ha disponert noen av pengene. Hun nektet straffskyld. Det gjorde også Imran Sabers eldre bror, som er anklaget for å ha lånt og/eller mottatt penger av Imran Saber. Moren er utdannet hjelpepleier, broren er en høyt utdannet familiemann i full jobb.

Wonderboy

Imran Saber er blant annet kjent fordi han er utpekt som å være mannen som skaffet tilbake Munch-maleriene Skrik og Madonna etter at maleriene ble stjålet under et ran i 2004.

I 2007 ble han dømt til tre års fengsel i den såkalte Wonderboy-saken, der han blant annet sto tiltalt for medvirkning til innførsel av 100 kilo hasj. Hovedmannen i saken fikk 15 års fengsel. Mange mener at Saber fikk såpass lav straff som del av en avtale der han skaffet tilbake Munch-maleriene.

Les mer om om den store Wonderboy-saken, der også David Toska ble dømt, her:

Les også

Dømt til 20 års fengsel

Familien trukket inn

Nå sitter han tiltalt sammen med moren sin og broren sin. Tiltalen er en del av et sakskompleks som skriver seg helt tilbake til 2005. Politiet har i løpet av denne perioden beslaglagt nesten 13 millioner kroner som de mener stammer fra kriminell virksomhet.

Imran Saber og moren er tiltalt for heleri av minst 4,4 millioner kroner, mens broren er tiltalt for heleri av rundt 600.000 kroner som han skal ha fått eller lånt av Imran Saber. Ifølge tiltalen har de lånt ut penger til andre personer mot solid rente og sikkerhet i biler, eiendom og aksjer.

Tiltalen omfatter også trusler mot personer i bank— og finansmiljøet, der han har skjelt dem ut og truet med sine kriminelle kontakter.

Digitale utfordringer

Tingretten har brukt store deler av formiddagen på å diskutere om rettsdokumentene skal forelegges og distribueres digitalt blant rettens medlemmer. Det endte opp med at påtalemyndigheten må trykke opp saksdokumentene på gamlemåten, rundt 4000 dokumenter i seks eller syv utgaver. Klokken ble nesten 11 før politiadvokat Asmund Riegels kunne begynne på sitt innnledningsofredrag.

— Dette er en gammel sak. Noe av den bygger på den såkalte Wonderboy-saken, som gjaldt innførsel av 743 kilo hasj. David Toska var en av de andre tiltalte. Retten fant det bevist at noen av pengene stammet fra Nokas-ranet, begynte Riegels.

— Opplysningene fra denne saken ga grunn til å innlede etterforskning mot Saber, sa Riegels. Moren sto som eier av flere leiligheter, broren sto som eier av en leilighet til tross for at han hverken hadde inntekt eller formue.

Tung etterforskning

Politiet har brukt store ressurser for å avdekke Imran Sabers rolle som påstått heler og forvalter. Etterforskningen har gått helt tilbake til 1994, da var Saber 16 år gammel.

Politiet har beslaglagt verdier for 2.108.252 kroner, deriblant en Porsche, flere kostbare klokker, tunge gullkjeder, smykker, juveler og kontanter. Beslagene er gjort hjemme hos Saber etter drapsforsøket og ved ande anledninger, hos både Imran Saber og hos hans mor, blant annet i bankbokser som sto i hans og i morens navn. På kontoen hans ble det beslaglagt over 760.000 kroner.

Kontantøkonomi

Blant dokumentasjonen som er gitt, er det såkalte uregistrerte spill. Der er tilbakebetalingsprosenten rundt 70 prosent. Saber skal ifølge aktor ha spilt på høye odds, og vunnet på alle.

Imran Saber har oppgitt flere hundre tusen kroner i inntekter fra kjøp og salg av kunst. Påtalemyndigheten mener han ikke hadde lovlige midler til å kjøpe kunsten han senere har solgt.

— Han har hatt en kontantøkonomi, og hatt en meget stor kontantstrøm som ikke er blitt registrert, sier politiadvokat Asmund Riegels.