Oslo

Islendingene kan fortsatt få juletre fra Oslo

Fabianjulmontasje-7OOWBdPISz.jpg

Oslo-ordfører Fabian Stang står fast ved at Marka-juletrær ikke lenger skal sendes til Reykjavik, men ser gjerne på alternative løsninger.

  • Hanne Mellingsæter
    Journalist

Før påske skrev Osloby at Oslo kommune ønsker å kvitte seg med en av sine aller mest kjente juletradisjoner. Siden 1940/1950-tallet er svære Oslo-trær blitt fraktet sjøveien til Rotterdam, Reykjavik og London. Men nå kan det være slutt. I hvert fall for Rotterdam og Reykjavik.

Begrunnelsen er at det er for dyrt, komplisert og lite miljøvennlig.

Viser til kongesagaene

Reykjavik-ordfører Jón Gnarr er blant dem som har reagert. På Facebook-siden som bærer hans navn, og har mer enn 90.000 likes, refererer Gnarr til Snorre Sturlassons verk om de gamle norske kongene. Hva har Island noen gang gjort for Norge, spør ordføreren ironisk.

Og fullfører:

«Vel, vi skrev historien deres og Heimskringla la grunnlaget for Norges uavhengighet i 1905. Men hvem bryr seg vel om noen gamle bøker?»

Reaksjonene har vært såpass sterke i islandske medier at Oslo-ordfører Fabian Stang (H) så seg nødt til å forklare seg gjennom et debattinnlegg i avisen Morgunblaðið.

Her presiserer Stang at ordningen skal opprettholdes, men at Oslo ønsker at selve treet skal hugges på Island.

Lite støy i Rotterdam

Stang sier han velger å se positivt på saken og at han tar reaksjonene som et tegn på at islendingene er takknemlige for trærne de har fått de siste 60 årene.

— Vi har merket oss er at treet til Reykjavik tydeligvis er en enda mer populær gave enn vi hadde drømt om. Vår plan er nå å finne en god løsning, hvor vi kan fortsette tradisjonen uten å nødvendigvis fysiske flytte tre trær, men ett, fra Oslo.

Ifølge Stang har det ikke kommet lignende reaksjoner fra Rotterdam.

Reykjavik-ordfører Gnarr har fortalt på e-post til Osloby at han først og fremst ble overrasket over å få nyheten gjennom mediene, men at Stang har skrevet til ham og presisert at Oslo ønsker å opprettholde tradisjonen.

Gnarr har fått sine skogsarbeidere til å se på saken og de bekrefter, ifølge ordføreren, at Island har trær som er høye nok til å fungere som julegran.

-Jeg er sikker på at vi vil finne en løsning som er akseptabel for begge byene, avslutter Gnarr i e-posten til Osloby.