Oslo Frp ber ekskludert toppkandidat trekke seg fra valget

Oslo Frp ber ordførerkandidat Lars Petter Solås trekke seg fra listene. Annenkandidat Magnus Birkelund er klar til å bli ny frontfigur i Oslo dersom partiet ønsker det.

Fylkesleder i Oslo Frp Andreas Meeg-Bentzen ber Lars Petter Solås tenke på partiets beste. Her med partileder Sylvi Listhaug i april 2020.

Søndag kveld ble det klart at Solås fratas sitt partimedlemskap, etter det partiet beskriver som «uønsket adferd» på et nachspiel under partiets landsmøte for to uker siden.

– Saken har vist at tilliten til Solås er borte gjennom adferd vi har nulltoleranse for, sier partileder Sylvi Listhaug i en pressemelding.

Nå oppfordrer Oslo Frp Solås om å trekke seg fra valglistene til Oslo bystyre og bydelsutvalg.

Partiet kan ikke fjernet ham fra bystyrelisten til høstens valg hvis han selv ikke vil det.

«Jeg og fylkeslaget avventer Solås sin avgjørelse, men vil på det sterkeste be ham om å trekke seg av hensyn til partiets beste», skriver fylkesleder Andreas Meeg-Bentzen i en SMS til Aftenposten.

Har ikke søkt fritak

Bakgrunnen er anklager om at han oppførte seg truende og voldelig mot tre journalister fra Dagbladet og Nettavisen.

I en lengre post på Facebook forrige mandag beklaget Solås på det sterkeste hendelsen overfor de aktuelle journalistene, og skrev at han hadde dummet seg ut

Solås har ikke svart på Aftenpostens henvendelser i saken.

– Solås har nettopp fått vedtaket. Han er for tiden sykmeldt og vil være delvis utilgjengelig inntil videre, skriver assisterende generalsekretær Helge Fossum mandag formiddag, på spørsmål om Solås har gitt partiet beskjed om han følge oppfordringen om å trekke seg.

Bystyrets sekretariat opplyser samtidig at de foreløpig ikke har mottatt noen søknad om fritak.

Må trekke seg for å bli medlem igjen

Sylvi Listhaug oppfordrer også Solås til å «vurdere om det er riktig for han å søke fritak» som Frps førstekandidat til bystyret i Oslo.

Sentralstyret skriver at de ser positivt på at Solås har beklaget og ønsker å søke helsehjelp.

«Det forutsettes at prosessen Solås er i gang med også innebærer at Solås søker om fritak fra sitt kandidatur som kandidat til valglister i Oslo bystyre og bydelsutvalg for å ha fokus på egen helse», heter det i vedtaket.

I vedtaket fra sentralstyret heter at dersom Solås ber om fritak, så kan han melde seg inn i partiet igjen om ett år.

Magnus Birkelund står på annenplass på Frps bystyreliste. Han er klar til å fronte Oslo-partiet etter Solås dersom partiet ønsker det.

Birkelund klar til å overta

Hva som nå skjer med Oslo Frps bystyreliste er ikke avklart. Det er to muligheter:

  • Solås trekker seg ikke og vil fortsatt stå på topp på listen selv om han ikke lenger er med i partiet. Blir han valgt inn, kan han velge å opprette en enmannsgruppe eller søke overgang til et annet parti etter valget.
  • Solås trekker seg. Da må enten hele listen rykkes ett hakk opp, eller det må settes inn en helt ny person på førsteplassen. Ifølge valgloven er det ikke lov å rokere på listeforslaget.

– Som parti har vi mange gode kandidater og god politikk også i Oslo. Vi vil samarbeid med Oslo Frp om den omstillingen de nå står ovenfor, sier assisterende generalsekretær Helge Fossum.

Magnus Birkelund (36) fra Frogner står i dag på annenplassen på listen. I en SMS til Aftenposten skriver han at han er beredt på å overta førsteplassen dersom partiet ønsker det.

«Dette er en veldig trist sak for alle de berørte, deriblant for Lars Petter Solås som er en dyktig politiker, og som har gjort veldig mye bra. Nå som situasjonen er blitt som den er blitt så er jeg klar for å gjøre mitt for at Oslo Frp får et best mulig valgresultat, og for at vi får et skifte i byen. Jeg er motivert til å gjøre denne jobben, og om Oslo Frp ønsker det er jeg beredt til å lede laget med mange dyktige kandidater», skriver Birkelund.

Birkelund er i dag bransjedirektør for servicehandel i hovedorganisasjonen Virke. Han jobbet tidligere som rådgiver for Frps finansfraksjon på Stortinget i flere år. Før det jobbet han i Nordea i nær ti år.

Solås siste frist til å trekke seg er 25. mai. Da skal valgstyret i Oslo holde sitt siste møte før listene må være ferdig.

– Skal være trygt

Partiet har den siste uken hatt en rekke samtaler og gjennomført undersøkelser for å kartlegge hva som har skjedd under nachspielet.

Ifølge assisterende generalsekretær Helge Fossum har det vært «stor variasjon i hva som er formidlet», men at bilde samlet sett gjør at partiet mener Solås har hatt en uønsket adferd.

Det finnes også andre tilfeller som har bidratt til å opplyse grunnlaget for sentralstyrets vedtak, skriver han.

Listhaug sier det skal være trygt å være blant personer fra Frp i alle sammenhenger, både for journalister og alle andre.