Oslo

Narkovekterne er klare

For første gang betaler kommunen for egne vektere som skal jage bort narkoselgere i Oslos gater.

¿ Vi synes det er veldig bra at det endelig skjer noe, nå må politiet komme på banen også, mener Ola Klegseth (t.v.) i beboeraksjonen. I går patruljerte han Nedre Grünerløkka med ny vekter og byrådsleder Erling Lae.
  • Thomas Olsen Magnus Knutsen Bjørke (foto)

–Dette er ikke vår oppgave, men det er nødvendig for tryggheten, mener byrådslederen.

Narkoselgere har fått dominere langs Akerselva og deler av Grünerløkka i flere år. Men nå håper og tror både beboere og byrådet at dopsalget forsvinner, etter at det i går endelig var klart for kommunens nye vekterordning. Frem til 25. mai skal vektere patruljere områdene der dopselgere regjerer i dag.

Statlig ansvar

–Egentlig gjør vi en statlig jobb, det er litt spesielt at det er nødvendig å hyre inn vaktmestere, og egentlig håper vi de blir overflødige. Og dette skal fungere frem til vi får en mobil politipost til dette området, sier byrådsleder Erling Lae (H).

Han var med da to kommunalt betalte vektere tok sin første runde nederst på Grünerløkka. De trengte ikke mer enn å gå 100 meter fra kontoret i Korsgata, før de første selgerne dukket opp. På broen over Akerselva i Nedre gate ser tre afrikanske menn nysgjerrig på følget som nærmer seg. Idet de ser vektere og fotografer, forsvinner de brått til alle kanter.

–Nå er det verre enn noen gang. Der står det gjerne åtte-ti selgere. Det er et sted hvor mange passerer. Det er rett ved en videregående skole og en barnehage, forteller Ola Klegseth i beboeraksjonen.

Tror på opprydding

–Hvem hadde funnet seg i dette, pågående narkotikasalg rett utenfor døren, sier Lae, som berømmer beboernes tålmodighet.

Forslaget om vektere ble fremmet allerede i høst. Beboere har selv forsøkt å gå patruljer jevnlig, for å splitte narkomiljøet.

–Det tok tid å få dette igjennom bystyret og gjøre alt klart. Målet er å få bort selgerne, sier Lae.

–Tror du det er mulig?

–Ja, det tror jeg. Forflytter de seg, må vi ta de på det nye stedet også, sier byrådslederen som har fått bevilget to millioner kroner til prosjektet. Han er ikke redd for at flere områder nå skal be om kommunale vektere.

–Jeg tror dette er spesielt. Jeg har selv holdt på å bli tilbudt narkotika her, men da selgeren kom litt nærmere, så han nok at jeg ikke var en potensiell kunde, forteller Lae.

Les også

  1. Fritt frem for narkoselgere

  2. Hasjselgere kastes ut av Norge