Oslo

Vardøen lager veldedighetsapp for matdeling

Den nye appen «Foodbud» skal koble sammen restauranter, hoteller, cateringselskaper og andre som har overskuddsmat med veldedige organisasjoner som trenger mat.

Jan Vardøen er initiativtager til appen Foodbud, som skal koble sammen mennesker med overskuddsmat, og mennesker som har behov for mat. På den måten slipper restauranter å kaste mat, og maten kan mette noen som trenger den. Han foreller at han allerede har fått mange henvendelser fra folk som har lyst til å være med. Foto: Rolf Øhman

 • Sol Sigurjonsdottir

Vi kaster for mye mat i Oslo, mener restaurantgründer Jan Vardøen. Appen «Foodbud» skal koble sammen mennesker som har mat til overs, og folk som trenger maten.

Ideen er enkel: Restauranter, cateringselskaper, kantiner og andre som lager mat, får ofte mye mat til overs. Alt for ofte går den rett i søpla. Samtidig er det mange som trenger mat i Oslo. Foodbud skal knytte disse menneskene sammen. Ideen ble til etter at Vardøen, sammen med en rekke andre, delte ut mat til flyktninger på Tøyen i høst.

— Vi hadde et system med planlagte matleveringer som fungerte, men ofte ringte det folk som plutselig hadde mye mat. Det kunne være firmaer eller private personer som satt igjen med mat de lurte på om vi kunne hente med en gang, sier Vardøen.

— Vi visste ikke hvordan vi skulle organisere dette, og så at det var et tydelig behov for et bedre system. Mulighetene finnes, og vi vet det er mange som har for mye mat, samtidig som det er mange som trenger mat. Vi tenkte at dette er noe man skulle hatt en app for, sier Vardøen.

 • Les også: Oslo-restauranter selger billig mat via mobilen

Samler inn penger gjennom kronerulling

Siden har han tatt kontakt med et utviklerfirma som nå jobber med å realisere ideen.

Før appen kan lanseres gjenstår det å samle inn en del penger gjennom en kronerullingskampanje på bidra.no. Vardøen håper at prosjektet kan være i gang om en måned eller to, såfremt finansieringen er i boks. Med appen håper han at maten kan komme til de som trenger den når de trenger den.

Jan Vardøen skal lansere appen Foodbud. Her fra kjøkkenet på Villa Paradiso på Frogner. Foto: Rolf Øhman

— Dette er noe absolutt alle som driver med mat kan være med på, som restauranter, cateringselskaper, kantiner og andre. Vi vet at man ofte i denne bransjen sitter igjen med mat. Det er så ergerlig å kaste mat som andre kunne hatt glede av, sier han.

For veldedige organisasjoner, ikke privatpersoner

Tanken er at appen skal være til nytte for de som trenger mat, det skal ikke være en mulighet til å skaffe seg gratis restaurantmat til en fest for privatpersoner. Målet er at dette skal være et produkt som veldedige organisasjoner skal kunne bruke.

— Her er det mange muligheter, som for eksempel mat til idrettsarrangementer og idrettssamlinger for barn. Utviklerfirmaet NXT/A2N som utvikler appen synes dette er et så fint prosjekt at de tar den største delen av regningen selv. Likevel trenger vi rundt 130.000 kroner for å få dette til, så er vi i gang, forteller Vardøen.

 • Du finner apper som kan hjelpe deg med det meste. Her er en som kan hjelpe deg med å finne parkeringsplass.
  - I disse dager er det blitt lansert en del andre matapper og tjenester som kan ligne på Foodbud. Hvordan ser du på disse?

— Det er noe litt annet. Vår app skal være gratis og for veldedighet. På den måten vil den kanskje skille seg fra mange andre. Verden går i retning av mer teknologi som er med på å redusere forbruk, og det er positivt. Energi blir mer og mer dyrebar. Vi ser at i Frankrike er det ikke lov lenger til å kaste mat på supermarkedene, og jeg tror denne tankegangen om mindre svinn vil tvinge seg frem over alt. Det er pluss i alle ledd, og vinn-vinn for alle aktører som er involverte, mener Vardøen.

Vurderer flere nye ordninger

Kirkens Bymisjon forteller at de ikke har vært i kontakt med Vardøen, men at de vurderer denne og flere lignende ordninger som gode initiativ både sosialt og miljømessig.

— Mat og måltid er viktig i Kirkens Bymisjons arbeid, og der det kan passe inn vil vi være mottakelig for slike tilbud. I vår sammenheng vil det likevel neppe bli aktuelt med noen bred bruk av denne typen matovertakelse. Det handler blant annet om forhold til logistikk og henting, om virksomhetene våre er egnet til å ta imot ferdiglaget ferskmat, forholdet til våre egne lagrings- og matrutiner, og mattilsynets regler. Vi har flere andre avtaler om matovertakelse som vi nok vil prioritere i vår sammenheng, som gratis mat fra Matsentralen som vi er medeier i, forteller kommunikasjonssjef Per Frogner til Osloby.

Frelsesarmeen har også flere matavtaler ovenfor ulike brukermiljøer i Oslo. De stiller seg positive til å se på den nye appen.

— Vi er alltid interessert i å se på muligheter for å videreformidle mat til dem som trenger det. Vi må se på logistikk og passe på at matsikkerheten ivaretas, men vi er absolutt interessert i å drøfte dette tilbudet, sier informasjonssjef Andrew Hannevik.

 1. Les også

  Oslo-restauranter selger restemat via mobilen

 2. Les også

  Rosa matbud tar over bygatene

 3. Les også

  Med «Resterant» kan du selge middagsrester fra eget kjøkken

 4. Les også

  Oslo-gründere vil pusse opp maleutstyret ditt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Norge er en narkoversting. De som sitter med ansvaret for samfunnets svakeste, har sviktet.

 2. VERDEN

  Norsk kaptein beskriver grufulle scener på Bahamas. – Døde kropper fløt i vannet.

 3. OSLO

  Mener dette er en del av løsningen på klasseskillene i Oslo

 4. A-MAGASINET

  Den russiske spøkelsesbyen er dekket av norske malerier

 5. DEBATT

  Dagens kortinnlegg | fredag 9. juni

 6. OSLO

  Lærer som slutter: – Noe bestemmes på toppen, så skal det følges i rekkene nedover