Oslo

- Veldig rart å gå med andre flagg enn det norske

 • Jørgen Svarstad

Det rødt, hvitt og blått så langt øyet kan se i 17. mai-toget i Oslo. 17. mai.-komiteen forbyr ikke andre flagg, men synes det er mest naturlig å bruke det norske. Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix

 • Det er misforstått multikulturalisme å bruke andre flagg, mener professor Thomas Hylland Eriksen.

Debatten om utenlandske flagg på 17. mai har rast igjen den siste uken. 17. mai-komiteen i Ålesund sa nemlig nei til at elever ved Aspøy skole skulle få gå med hjemmelagede papirflagg med det norske flagget på den ene siden og flagget til elevenes opprinnelsesland på den andre siden.

Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen synes heller ikke utenlandske flagg har noe å gjøre i 17. mai-toget.

Ville ikke politianmeldt

— Hvis jeg var innvandrer i Australia ville jeg fått barna mine til å gå med australske flagg på nasjonaldagen for å markere lojalitet og tilhørighet. Hvis noen hadde gått med flagg fra Laos og Vietnam ville jeg ikke skutt, politianmeldt eller gått til verbalt angrep på dem, men jeg ville ikke forstått hvorfor de gjorde det heller, sier professoren og fortsetter:

Professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen er skeptisk til andre flagg enn norske i 17. mai-toget. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix

— Det har å gjøre med nasjonal integrasjon og å ha tilhørighet til Norge. På et tidspunkt var det noen Oslo-skoler, som hadde elever av mange nasjonaliteter, som brukte ulike flagg fordi de mente det var et flott uttrykk for at Norge er blitt et mini-FN. Personlig mener jeg det bunner i en misforstått multikulturalisme. Det norske flagg symboliserer ikke at vi nedstammer fra Harald Hardråde, men lojalitet og forpliktelser overfor staten Norge, sier han og legger til: - Dessuten tror jeg det er bra at noen minoritetsbarn kan være like alle andre i hvert fall én dag i året. De får vite at de er ulike alle andre dager. Å markere nasjonaldagen med norsk flagg viser at svarte og brune barn utvider nasjonen og viser at det er flere innganger til å være norsk.

- Ødelegger dagen

Oslo Frps femtekandidat til Stortinget Aina Stenersen uttalte til Nettavisen at «vi gjør alt vi kan for å forby» andre flagg enn de norske i 17. mai-toget.

Les også

Nei til hjemmelagede flagg i Ålesund 17. mai

— I det legger jeg i at vi oppfordrer folk til å bruke norsk flagg og er veldig tydelige på det. Jeg vil at skolene skal måtte søke om å få lov til å bruke andre flagg. Jeg er veldig glad for at 17. mai-komiteen i Ålesund kom frem til at de ikke ville bruke utenlandske flagg.

-Du sa også at utenlandske flagg «ødelegger dagen?»

— Du kan sammenligne det med å ha bursdag. Hvis jeg inviterer mange jeg kjenner til min bursdag, men de kommer for å feire en annen, da ville jeg blitt veldig lei meg og dagen ville blitt ødelagt. 17. mai er Norges bursdag.

- Blir du lei deg hvis du ser andre flagg?

— Jeg tenker at 17. mai er en offisiell flaggdag, da er det ikke noen grunn til å ha islandske, svenske og danske flagg. Når det er landskamp stiller alle under det samme flagget. Du kan gå med andre flagg 354 dager i året.

Leder for Oslos 17. mai-komité Shoaib Sultan mener hele flaggdebatten er konstruert.

Ikke problem i Oslo

Shoaib Sultan, leder for 17. mai-komiteen i Oslo. Foto: Indrelid Trygve

— Det har ikke vært et problem. Vi har lagt oss på den linjen som ordføreren har lagt seg på, nemlig at vi helst ser at de bruker norsk flagg. Selv har jeg aldri sett noe annet, sier Sultan. Men han vil ikke forby bruk av andre nasjoners flagg.

-17. mai handler å feire grunnloven som sikrer ytringsfriheten, da blir det merkelig å feire den med å begrense den. Men for meg vil det være veldig rart å dukke opp med noe annet enn det norske flagget. Jeg vil ikke oppfordre til det.

FN-flagget er greit

Han forteller at det er sendt retningslinjer til alle Oslo-skolene. Retningslinjene oppfordrer til å bruke det norske, samiske eller FN-flagget, men presiserer at det ikke er forbud mot andre flagg.

Leder i Oslo Frp Christian Tybring-Gjedde presiserer at hans parti ikke er for å forby utenlandske flagg i toget. Men det betyr ikke at han ønsker dem velkommen.

Det er en falitterklæring hvis noen føler behov for å bruke andre flagg, sier Christian Tybring-Gjedde. Foto: Håkon Mosvold Larsen Larsen/NTB Scanpix

— Jeg synes det er en fallitterklæring hvis noen føler behov for å bruke andre flagg, da har vi ikke fått til integreringen vi ønsker. De som har foreslått andre flagg har ikke vært folk med innvandrerbakgrunn. Det er en form for snillisme ingen har bedt om. Da ekskluderer vi innvandrere i stedet for å inkludere dem, sier han.Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier derimot:

- Det gjør meg ingen ting om noen rister med pakistanske eller svenske flagg, og vi skal i hvert fall ikke lovregulere det. Men det er naturlig at man bruker norske flagg. Det er ikke FN-dagen vi feirer.

Sosiale medier

Debatten har tatt av i sosiale medier.

— Hvorfor i (…) skal vi ha med Guatemalas flagg eller hvem som helst andre for dens saks skyld i vår parade? Det burde ikke være åpent for diskusjon engang. Vær så god, ta hele landet ..., lyder ett av innleggene i Facebook-gruppen «17. mai, Norges flagg.»

— Det er NORGE vi skal feire, ikke gjestene, kommer det fra en annen.

Ifølge Sunnmørsposten, som først fortalte om flaggdebatten på Aspøy skole, er mye av årsaken til at deler av debatten har blitt grumsete, er at en innvandringsfiendtlig nettside har misbrukt og forvridd saken deres. Avisen sier de vil forfølge saken.

- Deler av debatten foregår på et lite sivilisert nivå, men det er vi vant til når det blir mye følelser og lite fornuft. Mangfold skaper hat. De er heldigvis bare en minoritet, men de gjør mye ut av seg, sier Thomas Hylland Eriksen.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Svensker lurt til å tro det var forbudt med andre flagg enn det norske på 17. mai

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Dagen da Norge er ett

 3. OSLO
  Publisert:

  Neste uke skal pakistansk barnetog gå i Karl Johans gate

 4. OSLO
  Publisert:

  Ta på deg finstasen, men regn med at du kun kan møte folk digitalt. 17. mai-feiringen skjer hjemme i år.

 5. OSLO
  Publisert:

  Feirer nasjonaldagen med barnetog i Oslo

 6. NORGE
  Publisert:

  Slik feires samenes nasjonaldag i Oslo