Oslo

Ny rekord: Varmeste julidag på Blindern noensinne

Ny varmerekord for juli målt på Blindern: 33,4 grader. Da er det godt å kunne kose seg ute i vannet om man har mulighet til det. Bildet er tatt tidligere denne uken.

Hele 33,4 grader ble målt på Blindern torsdag ettermiddag. Det er varmeste julidag som er målt på Blindern noen sinne.

  • Sol Sigurjonsdottir

Torsdag ble det ny julirekord på Blindern.

Meteorologene kunne måle 33,4 grader like etter klokken 14 torsdag ettermiddag, bekrefter klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Dermed ble den tidligere juli-rekorden på 33 grader slått med 0,4 varmegrader.

Aldri før har det blitt målt like høy temperatur på Blindern i juli som torsdag. Det ble riktignok målt 35 grader i Oslo i 1901, men den målingen ble gjort på Observatoriet på Solli Plass. Norgesrekorden på høyeste temperatur som ble målt på Nesbyen på 35,6 grader. Det var i 1970.

Skjer rundt hvert 20. år

De siste dagene har vært preget av ekstrem varme over hele Norge. Denne uken har det vært over 30 grader flere steder i landet, blant annet i Oslo.

  • Les også: Slik holder du ut i sommervarmen
    Dagens varmerekord på Blindern er en hel grad varmere enn man kunne måle i Oslo i går.

— Det er markant høyere temperatur i dag, men det er ikke sikkert folk merker forskjellen når det er såpass varmt som det har vært den siste tiden, sier klimaforsker Hygen.

Han forteller at det ikke er sannsynlig at temperaturen i Oslo vil stige i løpet av dagen, da lyn og byger på indre Østland vil prege været noe i Oslo i ettermiddag og kveld. Det fører med seg en type skyer som ikke vil bidra til å heve temperaturen, forteller han.

Årets varmeste periode

Det er svært uvanlig at det blir over 33 grader i Oslo i juli.

— At det kommer opp i 33 grader i juli skjer rundt hvert 20 år her på Blindern. Det er absolutt ikke noe som skjer ofte, og en ny varmerekord er en ekstremsituasjon i seg selv, sier Hans Olav Hygen.

  • Les også: Varmen skaper utfordringer
    Vi er nå inne i årets varmeste periode. I Oslo er denne perioden vanligvis i slutten av juli og begynnelsen av august hvert år. August-rekorden på Blindern er på 34,2 grader.

— Det gjelder å nyte sommeren mens den er her nå. Hvor varmt det blir videre vil tiden vise oss, sier Hygen.

Les også

  1. «Kan jeg gå hjem når det er 30 grader på jobb?»

  2. Nesten rekordvarme - Det skaper utfordringer

  3. Sjekk badetemperaturene i Oslo