Oslo

Mandag er den store kontrolldagen i Oslo – her vil politiet stå

I forbindelse med skolestart vil politiet være på tå hev i to uker fra mandag.

Flere tusen kjøretøyer vil de neste to ukene bli kontrollert langs skoleveiene i Oslo-området. Dette bildet ble tatt i forbindelse med Aksjon skolestart for noen år tilbake.
 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz
  Journalist

Hvert år ved skolestart er politiet til stede ved de fleste skolene i Oslo for å stoppe råkjørere og andre som bryter trafikkregler. Likevel blir det skrevet ut over tusen forelegg og gebyrer.

Mandag starter årets Aksjon skolestart som skal sørge for at skoleelevene får en trygg skolevei. Aksjonen varer i to uker.

Her er noen av skolene i Oslo-området der politiet skal ha kontroller mandag:

Ila skole, Ruseløkka skole, Bolteløkka skole, Møllergata skole, Heggedal skole og Vardåsen skole (de to sistnevnte ligger i Asker kommune).

Politiet vil mandag blant annet stå på skoleveien til Ila skole. Her fra en tidligere kontroll ved Ila skole.

– Svært mange førsteklassinger ser frem til skolestart. De yngste barna har en trafikkforståelse som ikke er godt nok utviklet. Derfor må alle bilister ta større hensyn i trafikken, særlig de som kjører forbi skoler, sier Finn Erik Grønli, fungerende leder for trafikk- og sjøtjeneste i Oslo politidistrikt.

 • LES OGSÅ: Mange jublet da bilist fikk seks prikker og bot på 6800 kr for køsniking

Mobilbruk på topp

Aksjon skolestart ble lansert i 1997, samtidig med at det ble innført skolestart for seksåringer. I starten var det mange som ble tatt for råkjøring. De siste årene har stadig flere fått forenklet forelegg for mobilbruk.

I fjor fikk 586 førere forelegg for bruk av håndholdt telefon under kjøring. Det tilsvarer en av tre reaksjoner i fjor. Forelegg for ulovlig mobilbruk er 1700 kroner.

Bare i Oslo starter 7152 barn i første trinn mandag. I tillegg kommer flere tusen skolestartere i Asker og Bærum. Finn Erik Grønli, fungerende leder for trafikk- og sjøtjeneste i Oslo politidistrikt, oppfordrer bilistene til å være ekstra varsomme i nærheten av skolene.

– Nå har man nesten hele livet sitt i mobiltelefonen, noe som har ført til økt mobilbruk. Mange bruker telefonen under kjøring, noe som kan være svært farlig, sier Grønli.

Det britiske forbrukermagasinet «Which?» fikk for noen år siden utført tester som viser at sjåfører som tekster på mobilen mens de kjører er like uoppmerksomme som sjåfører med 0,8 i promille.

1588 reaksjoner i fjor

I løpet av de to neste ukene vil så å si alle skoler få besøk av politiet. Fem førere mistet førerkortet i forbindelse med Aksjon skolestart i fjor. Alt i alt ble det reagert mot 1588 førere. Totalt ble det kontrollert 4142 førere, noe som er 20 prosent lavere enn i 2016.

Møllergata skole i Oslo sentrum er en av skolene som politiet vil besøke i forbindelse med Aksjon skolestart mandag.

– Tallene vil variere fra år til år, i forhold til hvor store mannskaper vi har tilgjengelig og hvilke andre oppgaver vi skal utføre. I år ser det ut til at vi har tilstrekkelige mannskaper til å utføre kontrollene, sier Grønli.

– Dere startet med dette for over 20 år siden. Likevel blir 1500 førere tatt hvert år. Hva sier du til det?

– Det viser jo at behovet for kontroller er det. Blant annet fordi det kommer nye bilførere hele tiden. Og så er det mange som kanskje ikke tenker over dette før de blir stoppet i kontrollen, svarer Grønli.

Han minner samtidig om at veldig ofte er det foreldre som skal levere og hente barna som skaper farlige situasjoner på skoleveiene.

– Det blir fort uoversiktlig når mange foreldre skal stoppe rett ved skolene for å sette av barna. Foreldrene kan for eksempel stoppe et stykke unna skolen og følge barna til fots. Barna kan også gå den siste delen av skoleveien sammen med andre barna som pleier å gå til skole, råder Grønli.

Les mer om

 1. Skolevei
 2. Skolestart
 3. Trafikk
 4. Førerkort
 5. Trygg Trafikk