Oslo

Brannvesenet tok med seg brannen

Brannvesenet i Oslo tok med seg brannen til et avfallsanlegg i nabokommunen.

Oslo brann- og redningsetat rykket ut til en brann på Ensjø, men ville ikke slukke den der. Da tok de den like gjerne med seg – ut av kommunen.

  • Eirik Husøy
    Eirik Husøy
    Journalist

Facebook skriver Oslo brann- og redningsetat om den spesielle hendelsen.

«Det startet litt før klokken 20.00, da 110-sentralen fikk melding om brann i en komprimator/container på Ensjø. Da mannskapene fra Bryn brannstasjon kom til stedet brant det heftig, og røykdykkerne gikk raskt i gang med slukkingen».

Men brannen ville ikke la seg slukke.

«De slo ned flammene, men likevel ulmet og brant det inne i det sammenpressede avfallet i containeren. For å slukke brannen ordentlig, var det derfor nødvendig å tømme alt innholdet ut på bakken, for deretter å dusje det med vann».

Det tett bebyggede området på Ensjø var imidlertid ikke godt egnet for å tømme ut innholdet, så de operative lederne måtte tenke raskt.

«De fikk derfor en idé om å bruke en av krokløfterne våre, slik at hele containeren kunne fraktes til et sikkert sted, der tømmingen og slukkingen kunne foregå», skriver brannvesenet.

Og det gjorde de.

«Redningsavdelingen på Hovedbrannstasjonen rykket ut med krokløfteren, og løftet containeren opp på lasteplanet. Så dro brannbilene i kortesje til et avfallsanlegg utenfor Oslo for å fullføre jobben.»

Omsider fikk de også bruk for et fartøy som ikke vanligvis får så mye oppmerksomhet.

«Kreativt og effektivt, og endelig litt tid i rampelyset for krokbil O-64!», skriver brannvesenet og avslutter med en tommel opp.

Kjørte brannen ut av kommunen

Overfor Aftenposten utdyper vakthavende stabssjef, Lars Magne Hovtun.

– Fordi avfallet var så tettpakket, så klarte ikke vannet å trenge inn. Da ligger det og ulmer og brenner innimellom.

Det gjorde slukkingen krevende. Og å lesse ut innholdet på tett bebyggede Ensjø var svært ubeleilig.

– Det ville blitt svært mye røyk og søppel blant annet. Og det var da de fikk den gode ideen om å ta med seg hele brannen og flytte den til et egnet sted. Så da flyttet vi den like gjerne ut av Oslo kommune.

De tok da med seg hele brannen til et avfallsanlegg i Lørenskog, noe Hovtun erkjenner at kan bli en statistisk utfordring.

– Vi i brannvesenet gjør alt vi kan for å minimere antall branner i Oslo, men å kjøre dem til nabokommunen er nok et engangstilfelle, sier Hovtun.

Slik så det ut da containeren ble lastet på krokbilen på Ensjø.

Planla ikke sluttdestinasjon

De vurderte det som sikkert å ta med seg brannen, og Hovtun legger til at det nok ikke så dramatisk ut for publikum der brannbilene kjørte i kortesje med en brann på lasteplanet.

– Vi hadde slukket så mye vi kunne, så det kom ikke så mye røyk da vi kjørte. Når brannmannskaper rykker ut, så er det sjelden fasitsvar på hvordan en situasjon skal løses. Så det å kunne tenke kreativt er en viktig egenskap for brannfolk.

Det var kraftig røykutvikling da containeren ble åpnet og innholdet lesset ut.

Les mer om

  1. Brann
  2. Oslo