Henning Holstad siktet for grovt heleri, varetektsfengslet i fire uker

Frp-politikeren Henning Holstad nektet å komme inn i rettssalen før dørene ble lukket for pressen. Hans begjæring ble avvist, og dørene ble åpnet for mediene.

Politikerens forsvarer Tom H. Glosimot (t.v.) og politiadvokat Asmund Riegels rett før rettsmøtet i Oslo tingrett fredag.

Kl. 15.45 i ettermiddag kom kjennelsen fra Oslo tingrett: Retten har bestemt at Frp-politikeren Henning Holstad skal varetektsfengsles i fire uker med brev— og besøksforbud.

Han var folkevalgt i Oslo og hadde sentrale verv i deler av perioden siktelsen gjelder.

Holstad var også en periode gruppeleder for Frp i bystyret i Oslo. Han har også vært leder i helse- og sosialkomiteen i bystyret. I denne bystyreperioden er han femte vararepresentant for Frp i Oslo bystyre.

Sabers pass beslaglagt

Tirsdag ble det gjennomført en omfattende politirazzia mot den siktede politikeren og Imran Saber, også kjent som «Onkel Skrue». Begge to ble pågrepet under politiaksjonen.

Holstad er siktet for heleri av syv millioner kroner over en tiårsperiode.

Mens Saber ble løslatt allerede onsdag, ble politikeren som er i 60-årene, begjært varetektsfengslet for fire uker. En av årsakene til dette skal være at han har nektet å forklare seg for politiet.

Politiet har for øvrig beslaglagt passet til Saber for å hindre at han reiser ut av landet.

Frp-politiker Henning Holstad er siktet i saken.

Nektet å komme inn

Henning Holstad nektet å komme inn i rettssalen før pressen var fjernet. Forsvarer Tom H. Glosimot hadde begjært lukkede dører.

Etter at dommeren behandlet dette spørsmålet, ble det konkludert med at dørene skulle være åpne.

Også i rettssalen holdt Holstad fast på sin rett til å ikke forklare seg.

Han har fra før av nektet etterforskerne å undersøke deler av det omfattende beslaget som ble gjort under ransakelsene på flere adresser tilknyttet ham. Dette fordi han angivelig har vært medhjelper til Sabers forsvarer.

Oslo tingrett skal i neste uke ta stilling til om politiet kan gå igjennom dokumenter og annet materiell den siktede ikke ønsker å gi innsyn i.

Forklaring kan bety løslatelse

Politiadvokat Asmund Riegels er fornøyd med rettens kjennelse.

— Det er nødvendig med varetektsfengsling i forhold til videre etterforskning. Særlig fordi den siktede ikke vil forklare seg. Vi er tilfreds med rettens kjennelse, sier Riegels.

Politiet argumenterte blant annet med faren for bevisforspillelse. På spørsmål om hvorfor Saber ble løslatt, svarer Riegels at han har forklart seg overfor politiet.

— Den avgjørende forskjellen for politiet er at den ene siktede har avgitt forklaring og bundet seg til den.

- Vil Holstad bli løslatt hvis han forklarer seg?

- Det kan godt tenkes at grunnlaget for fengsling kan bortfalle hvis han lar seg avhøre og vi får ettergå forklaringen hans. Men dette blir litt hypotetisk fordi vi ikke vet hva som ligger i beslagene, svarer Riegels.

Taxiselskap

Aftenposten har fått opplyst at Imran Saber skal ha hvitvasket penger gjennom flere av Holstads selskaper, og at et omstridt taxiselskap peker seg ut som mest sentralt i politiets etterforskning.

Ifølge Aftenpostens opplysninger skal millionbeløp være hvitvasket gjennom selskapet i en periode på fem år frem mot 2010. Selskapet gikk konkurs i 2009.

Konkursboet solgte innmaten i taxiselskapet til et nytt aksjeselskap med et nesten identisk navn i 2010 . Aftenposten har vært i kontakt med det nye selskapets eier og styreleder.

Vedkommende, som ønsker å være anonym, er kjent med siktelsen mot den tidligere eieren, og bekrefter at hun selv har vært i avhør hos politiet:

— Spørsmålene fra politiet gikk på det konkursrammede selskapet. Dagens selskap er ikke involvert i saken, sa styrelederen til Aftenposten.

Hagen: - Veldig, veldig trist

Carl I. Hagen, som er gruppeleder for Fremskrittspartiet i Oslo bystyre, synes varetektsfengslingen er veldig, veldig trist:

— Henning Holstad har alltid vært omstridt og gjort mange rare ting, men vi er et parti som har ønsket å være åpne for utradisjonelle fargeklatter med sterke meninger. Jeg kan ikke huske å ha sett ham på over et år, og tror ikke han har vært på et gruppemøte siden 2013, selv om han sitter som vararepresentant, sier Hagen til VG.

LES OGSÅ: