Vil fengsle forretningsmannen som er siktet for «Onkel Skrue»-hjelp

Mens David Toska-vennen Imran «Onkel Skrue» Saber fikk gå etter avhør onsdag kveld, forbereder politiet seg nå på å fremstille forretningsmannen for vareektsfengsling fredag.

Imran Saber, også kjent som «Onkel skrue», ble onsdag kveld løslatt.

Mannen er siktet for medvirkning til hvitvasking av syv millioner kroner, som politiet mener kan stamme fra ranet av Nokas tellesentral i Stavanger sentrum for snart 11 år siden.

Gjerningsmennene kom seg unna med 57,4 millioner kroner, hvilket gjør dette til norgeshistoriens største ran.

Fortsatt er ca. 50 millioner kroner av ransutbyttet borte, og én polititeori har gått på at Saber var mannen som bestyrte David Toskas pengebinge mens sjefen soner straffen på 19 års fengsel for dødsranet.

Begge pågrepet

Grunnen til at politiet fredag ønsker å fengsle forretningsmannen i 60-årene er at de vil forhindre at han kan ødelegge bevis eller påvirke vitner.

Politiet slo til mot de to tirsdag morgen, og gjorde en rekke beslag på ulike adresser i Oslo:

-Han sier at han som medhjelper for den medsiktedes advokat har taushetsplikt, og derfor ikke vil la seg avhøre. Han ønsker også å begrense hvilke bevis politiet kan få fremlegge i tingretten, sier politiadvokat Asmund Riegels i Oslo politidistrikt.

Advokat Per Danielsen sier at han har brukt forretningsmannen som rådgiver og konsulent på beregninger, og støtter hans avhørsnekt.

Fengslingsmøte fredag

Politiet har frist på seg til fredag morgen med å fremme en begjæring om varetektsfengsling, ellers må de la forretningsmannen gå selv om siktelsen blir opprettholdt.

I tilfelle vil Oslo tingrett beramme et fengslingsmøte en gang etter klokken 13 fredag ettermiddag.

Tingretten må også ta stilling til om forreetningsmannen har vært advokat-medhjelper, og om dette kan brukes til å avskjære bevis:

-Denne bestemmelsen er svært lite brukt, og etter politiets oppfatning har han hatt en helt annen rolle i saken, sier Riegels.

Forretningsmannens advokat, Tom H. Glosimot, sier at hans klient nekter straffskyld.

-Jeg har ingen kommentar til politiets begjæring, sier Glosimot.

LES OGSÅ: