Polsk mann ble trolig et tilfeldig drapsoffer

En mann i begynnelsen av 30-årene er pågrepet for drapet på Bjørndal i Oslo, der en polsk mann trolig ble et helt tilfeldig offer.

En polsk mann ble funnet skutt på Bjørndal mandag morgen. Onsdag meldte politiet om en pågripelse i saken.

Politiet gjennomførte flere aksjoner for å finne den siktede, som til slutt valgte å melde seg for politiet sent tirsdag kveld.

Da han meldte seg selv hadde det vært kontakt mellom politiet og hans forsvarer. Mannen meldte seg for politiet etter at det ble kjent at han som ble skutt på Bjørndal døde av skadene sine.

Siktet i hemmelighet

Siktede var da allerede etterlyst internt i politiet og i hemmelighet siktet for drapsforsøk. Denne siktelsen vil bli endret til å gjelde drap.

Mannen som ble funnet med livstruende skuddskader på Bjørndal mandag morgen var en polsk mann i 30-årene.

Han bodde i blokkene over åstedet og jobbet i Oslo.

– Offeret på Bjørndal døde tirsdag. Det var viktig for oss at familien fikk tid til å ta farvel på sykehuset og at øvrige pårørende var varslet før vi gikk offentlig ut med dødsfallet, forteller politiinspektør Grete Lien Metlid, sjef for felles etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt.

Per Annar Holm

Intens etterforskning – flere politiaksjoner

Familiemedlemmer av drapsofferet hadde reist til Oslo fra Polen. Samtidig som de tok farvel med ham på sykehuset, pågikk det en intens etterforskning.

Flere politiaksjoner ble gjennomført.

– Vi jobbet iherdig for å pågripe en person som var siktet i saken. Han hadde kontakt med politiet via sin forsvarer og kom til politihuset sent tirsdag kveld. Han ble satt i arrest mellom klokken 23 og 24 og er ennå ikke avhørt, sier Metlid til Aftenposten.

Den siktede mannen er kjent av politiet fra før, i motsetning til offeret.

– Vi knytter ikke offeret på Bjørndal til noen personer eller skytingen på Lambertseter, sier Metlid.

Mannens nære familie kom fra Polen til Oslo. I går ettermiddag ble de tatt i mot på Politihuset i Oslo for en orientering om saken.

Politiet har sikret seg avtrykk av sko som var avsatt i Meklenborgveien der fornærmedes bil ble funnet hensatt.

Tilfeldig offer

Den polske mannen ble trolig et helt tilfeldig offer for en bevæpnet og farlig mann.

– Vi kan ikke konkludere ennå, men en sentral teori er at offeret tilfeldig kom opp i en situasjon som gjorde at han ble skutt, sier Metlid.

Årsaken til at politiet tidlig knyttet skytingen på Lambertseter til Bjørndal-saken, er at det er en tilknytning mellom siktede i drapssaken og skytingen.

Ifølge Metlid ser politiet ikke for seg at det blir flere pågripelser i forbindelse med drapet.

Dette dronebildet viser området på Bjørndal, sør for Oslo sentrum, der den skuddskadede mannen ble funnet i garasjeanlegget under en boligblokk, markert med rød ring.

Kritisk skadet

Det var ved 06.30-tiden mandag at politiet fikk meldinger fra vitner som hadde hørt skudd i Seterbråtveien på Bjørndal.

Da de første politipatruljene kom frem, fant de den polske mannen kritisk og livstruende skadet i garasjeanlegget under en av boligblokkene i Seterbråtveien.

– Han var bevisstløs, og det ble igangsatt livreddende tiltak frem til ambulansen kom. Han ble kjørt til Ullevål sykehus, og tilstanden er kritisk, sa politiets innsatsleder Brian Skotnes til Aftenposten mandag.

Tirsdag ettermiddag døde offeret på sykehuset.

Ingen kjent relasjon

Noen timer før offeret fra Bjørndal ble funnet, ble det meldt om skyting på Lambertseter. I denne saken er fem personer pågrepet. Tre av dem ble tirsdag varetektsfengslet. Disse tre ble pågrepet av politiet i en bil i St. Halvards gate i Gamlebyen, ikke langt fra politihuset på Grønland, få minutter etter at politiet fikk melding om skyteepisoden. Pågripelsen skjedde ved hjelp av vitnebeskrivelser av en bil på åstedet på Lambertseter.

Fengslingen av de tre skjedde samtidig med at bevæpnet politi aksjonerte mot en bolig i Askim i Østfold. Ytterligere to personer er pågrepet og siktet i forbindelse med skytingen på Lambertseter.

Politiet har plombert en leilighet rett ved der offeret på Bjørndal ble funnet drept.

Politiet understreker at det ikke er noe kjent relasjon mellom offeret og de fem pågrepne.

Politiet har fått god hjelp av bildene fra de to videokameraene som registrerer all trafikk inn og ut av parkeringskjelleren.

Gode videobilder

Offeret ble funnet i et garasjeanlegg med overvåkingskamera. Aftenposten er kjent med at kameraet har fanget opp noe av det som har skjedd. Kameraet tar bilder av alle som går inn og ut av garasjen.

Politiet har sikret videobilder fra kameraet. Dette er å regne som et sentralt bevis i saken.