«Noen ganger føler jeg russen blir fremstilt som kriminelle»

Henriette Dillingøen er PR-sjef for årets russ. Det kan for mange virke som Norges vanskeligste oppgave.

FullSizeRender.jpg

- Har du en nesten umulig jobb?

- Det kan i hvert fall være veldig utfordrende. Mediene tar ikke kontakt bare for å høre hva som faktisk har skjedd, men også hva de tror kommer til å skje, eller noe som har skjedd for mange år siden. Å skulle forsvare noe jeg ikke kjenner til blir umulig. Jeg skulle ønske jeg oftere fikk muligheten til å fortelle hvor bra det er å være russ også.

- Hvordan er det å forsvare påstander om overgrep, jentenedsettende russetekster og mye bråk nattetid?

- Ingen kan forsvare et overgrep, men det skjer nesten aldri lenger. Sammenlignet med de siste ti årene har tallet gått ned. På f.eks. Tryvann har det ikke vært en eneste overgrepssak.

- Opplever du det som problematisk å være jente når du ser og hører tekstene til russelåtene?

- Nei. Jeg synes en del av sangene er teite og idiotiske, men jeg tror samtidig at min generasjon er mer tolerante. Folk tar seg ikke nær av slike tekster. For meg er dette sanger som bare passerer.

- Hvordan vil du beskrive årets russ for voksne og eldre?

- Jeg vil beskrive russen som bra ungdom. Jeg har fått mye skryt etter arrangementer. Folk sier til meg at russen er mye flinkere og bedre nå enn tidligere. Vi tar vare på hverandre. Vi vet hvor grensene går. Selv om sangene har utviklet seg gradvis i feil retning.

- Kan du som PR-sjef forandre noe av det negative inntrykket mange har av russen?

- Jeg som enkeltperson kan neppe forandre alt, men jeg ønsker å fremme russens bedre sider. I dag synes jeg altfor mange ser ned på oss. Vi blir på en måte ikke sett på som ordentlige mennesker. Og noen ganger føler jeg russen blir fremstilt som kriminelle, og det synes jeg lite om. Vi er mye bedre enn hva noen folk skal ha det til.

- Men må det være russetid?

- Jeg synes det. Russefeiringen har vært tradisjon lenge, og jeg synes det er synd at alt skal avvikles bare fordi noen kun ser det negative. Det er ikke bare en eneste stor fest. På en russebuss skal du gjennom en stor prosess. Du starter en liten bedrift som varer i kanskje tre, fire år. Mange får ny lærdom, så ja, vi fortjener en feiring etter 13 års skolegang.

- Hvordan er din russefeiring?

- Jeg er på russebuss med 25 jenter (fra Ullern og Handelsgym) og har det veldig gøy. Vorspiel, grilling og vi fester natten lang! Men jeg har også tatt det litt med ro noen dager med tanke på helsen og eksamener som venter.

- Hva skal du gjøre etter at russetiden er over?

- Da skal jeg i militæret (luftforsvaret). Det blir i hvert fall veldig annerledes enn russetiden, men jeg gleder meg!