Strømforbruket til himmels

Strømforbruket i desember var det høyeste noensinne, og Hafslund venter seg nye strømrekorder.

Trude Eick kombinerer strøm og ved i sitt gamle hus på Sagene fra 1850. Nå har det begynt å bli skikkelig kaldt i huset. Petter Høyer ved Oslo vedhandel på Alna hjelper henne med å få sekkene i bilen.

Les også:

– Jeg fryser! Når det er blitt så kaldt som dette, holder det ikke med en liten elovn i stuen, sier Knut Johansen mens han lesser et titall vedsekker på lasteplanet.

Utenfor Oslo vedhandel på Alnabru har kulden skapt rene formiddagsrushet.

– Det har gått fælt med ved i dag. Så langt har det vært innom mellom 60 og 100 mennesker her, sier daglig leder John Berg.

Rundt klokken ett hadde han solgt rundt 400 sekker ved.

– Folk planlegger ikke i forkant, men kommer med en gang det blir kaldt. Dersom kulden fortsetter, blir nok dette et godt år for oss, sier han.

Rekordstort strømforbruk

Også Hafslund merker at Oslo-folk fryser. I desember nådde strømforbruket i byen nye høyder med 1197 GWh. Det er 145 millioner kWh mer enn i desember 2008, og er det største strømforbruket i desember noensinne. Bare i rekordåret 2001 har Oslo-folk brukt like mye strøm som i fjor.

Knut Johansen (t.h.) har begynt å fryse fælt i det siste. Derfor sikrer han seg nye forsyninger med ved. Han får hjelp av ved- bærer Petter Høyer ved Oslo vedhandel på Alna. Foto: Jon Hauge.

– Hvorfor strømforbruket går opp, kan man bare gjette seg til. Folk får jo stadig flere elektriske apparater i huset. Samtidig vet vi at om lag 60 prosent av husholdningenes strømforbruk går til oppvarming, og når kulda setter inn, skyter strømforbruket i været, sier Morten Schau, informasjonssjef i Hafslund ASA.

Den høyeste belastning på strømnettet i desember inntraff fredag 18. mellom klokken 17.00 og klokken 18.00. Med en temperatur på –13,7 grader ble det brukt 2024 MW strøm. Dette er imidlertid et godt stykke unna den høyeste belastningen i 2009 på 2040 MW som inntraff 12. februar, og enda lenger unna rekordbelastningen på nettet noensinne på 2200 MW 5. februar 2001. Tilsvarende forbruk en vanlig sommerdag er på rundt 800 MW.

Kalde utsikter

Ifølge vakthavende meteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt, har Oslo-folk fortsatt mange kalde dager å se frem til.

– Denne uken blir det veldig mye kaldt og fint vær. Mellom torsdag og lørdag vil kulden krype ned mot minus 20 grader, og fredag blir trolig ukens kaldeste dag. Det vil bli mye sol, men frostrøyk og lokal tåke vil nok skygge for solen enkelte steder, sier han.

Fryseboksperioden vi nå er inne i vil ifølge Eriksen avta i løpet av helgen. Og fra og med tirsdag neste uke vil temperaturen stabilisere seg på mellom –8 og –10 grader.

– Siden solen ikke gir fra seg mye varme, vil de kaldeste stedene i byen være nede i de dypeste dalene, borte fra bygninger og trafikk, sier Eriksen.