Oslo

Vil ha 22 millioner for hytte i Nordmarka

Mange skiløpere har stoppet for en vaffel på Heggelia. Skiforeningen håper også at en eventuell ny eier vil fortsette med servering.

Heggelia ligger på Krokskogen, 520 meter over havet, med utsikt og strandlinje til Nordre Heggelivann.
  • Nicoline Haugsvær

På en setervoll på Krokskogen med utsikt ut over Nordre Heggelivann ligger Heggelia. Mange skiløpere har stoppet her for en vaffel det siste århundret. Nå er eiendommen ute for salg, og serveringstilbudet er opp til neste eier.

– Vi ønsker å gå i dialog med ny kjøper rundt servering, og se om det er grunnlag for et videre tilbud, sier Skiforeningens markasjef Espen Jonhaugen.

Les også

Rift om enkle markakoier med utedo - mens jaktslott og hyttepalass sliter

Mange skiløpere har vært innom Heggelia. Dette bildet skal være fra 30-tallet.

Nåværende eier, Gunvor Greni, har selv drevet servering på stedet, og senere vært med på dugnaden etter at Heggelias venner og Skiforeningen har drevet servering i helgene med frivillig innsats.

– Det er synd at ikke staten kan eie et slikt sted. Da ville vært mer for allmennheten, og det hadde vært det beste, men man må ha midler til å drifte, sier Greni.

Det viktigste er at stedet blir brukt, mener hun.

Les også

Nå er drømmejobben for markafrelste ledig

Høy prisklasse

På fritidseiendommen har du skiløyper som nærmeste nabo, tilgang på fiskevann og dype skoger, og dét bare 20 minutter med bil fra Sørkedalen - hvis du kan bla opp 22 millioner kroner.

– Dette er en eiendom mange vet om. Jeg har snakket med flere som sier dette er blant de mest trivelige stedene i Marka. Det er et ujålete og rustikt sted, forteller eiendomsmegler Kim Gjelseth i Sem & Johnsen.

Han understreker at det er veldig sjelden slike eiendommer er til salgs, og at det derfor er vanskelig å sammenligne prisen med andre objekter.

– For den rette kan den være verdt både mer og mindre, sier han.

Plassen består av hovedhus, anneks, stabbur, låve, garasje og en tomt på over 26 mål.

Heggelia består av bygningsmasse på 600 kvadratmeter fordelt på ulike bygg, tomten er på over 26 mål, men det er også begrensninger, forteller Gjelseth. Han nevner blant annet til dels enkel standard og at det ikke lov til å bygge mer der ute, dog fritt frem for normalt vedlikehold og oppgraderinger.

– Samtidig merker vi at en del ønsker seg tilbake til virkeligheten. Man må ikke lenger ha større og bedre standard enn på sin faste bopel, ei heller fritidsbolig tre timers kjøring fra Oslo, legger han til.

Eiendommen ble lagt ut rett etter 17. mai. Flere skal ha meldt interesse, men det er foreløpig ikke kommet inn bud.

Les også

Oppussingsobjekt på Kampen gikk 3 mill over takst

Stedet er jevnlig vedlikeholdt etter at nåværende eier tok over i 1989, men har eldre standard.

Kjøpte for 500.000 i 1989

Heggelia var tidligere seter for Ringeriksbønder, forteller selger Gunvor Greni. Seteren ble kjøpt av Løvenskiold i 1917. Greni vokste selv opp på Heggelia. Hennes far forpaktet plassen i over et halvt århundre, og fordi han hadde bodd der så lenge fikk hun kjøpt stedet i 1989. Prislappen var på 500.000 kroner.

– Det var veldig forfallent da jeg kjøpte det. Det rant fra alle tak, sier Greni, som har brukt mye tid og krefter på å holde det i stand.

Byggene på Heggelia skal være oppført mellom 1915 og 1920. Bildet er fra 1928.

Omregulert fra småbruk til fritideiendom

Da Greni kjøpte Heggelia var det konsesjonsplikt på stedet, men i 2004 fikk hun omregulert plassen til fritidseiendom. Greni la da barndomshjemmet ut for salg og fikk et bud fra milliardæren John Fredriksen på 9,2 millioner. Fredriksens bud ble trukket etter at Løvenskiold bare tillot veirett gjennom Marka for fastboende.

Greni gikk rettens vei, noe som førte konflikten helt til Høyesterett. Hun tapte første runde, men vant de to neste.

Les også

Betalte tre millioner kroner for 30 kvadratmeter på Grünerløkka

Gunvor Greni fikk kjøpt Heggeli for 500.000 kroner i 1989. Da var det konsesjonsplikt på stedet. Nå blir det solgt som fritidseiendom, og taksten er på 22 millioner kroner.

Uenig om forkjøpsrett

Løvenskiold fikk ved salget i 1989 forkjøpsrett på eiendommen, noe Greni mener utgår etter 25 år. Løvenskiolds advokat, Bjørn Stordrange, er uenig i dette.

– Jeg er forbauset over at Grenis advokat fastholder på dette som vi har tilbakevist, sier han.

Det er svært sjelden Løvenskiold selger eiendom i Nordmarka. På konsernets hjemmeside skriver de at 1840-årene var siste gang spørsmålet om salg av Nordmarka kom opp.

Stordrange forteller at Løvenskiold har akseptert at tidligere brukere av markaeiendommer har fått overta eiendommer de har hatt tilknytting til, men at han naturlig nok har sikret seg forkjøpsrett dersom eiendommene skal selges ut av familiene.

– Løvenskiold har signalisert at han er interessert i Heggelia, sier Stordrange, men ønsker en grundig befaring av stedet.

Greni understreker at får hun ikke beløpet hun vil ha for eiendommen beholder hun stedet. Greni er nå 78 år, og synes det blir trist å selge eiendommen.

– Det er klart det. Det er jo hjemmet mitt selv om jeg bor i byen nå, sier hun.

Les mer om

  1. Marka
  2. Nordmarka