Oslo

Politiets bombegruppe aksjonerte etter uskyldig GPS-lek

Skattejakt mellom Slottet, statsministerens bolig og flere trusselutsatte ambassader.

Politiets bombegruppe rykket ut og fjernet en mistenkelig gjenstand som ble funnet i et gatekryss i Oslo sentrum.
  • Svend Ole Kvilesjø

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no; eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Klokken 16.26 mandag ettermiddag gikk alarmen hos Oslo-politiet. Et vitne hadde sett en kvinne feste en mistenkelig boks på en elektrisk trafo-boks ved krysset Riddervoldsgate/Parkveien, rett bak Slottet i Oslo sentrum.

Innenfor noen hundre meters avstand fra stedet ligger også de trusselutsatte ambassadene til Israel og USA, samt statsministerens bolig.

De første polititjenestemennene som kom frem sikret stedet og stanset all biltrafikk og ferdsel i området, mens de ventet på den spesialtrente bombegruppen.

Bombegruppen aksjonerte

Da politiets bombegruppe var på plass i Parkveien, sjekket de først den mistenkelige gjenstanden, før de besluttet å ta med seg den lille boksen som var festet på den elektriske installasjonen.

— Vi tar med oss den mistenkelige gjenstanden for nærmere undersøkelser, opplyste innsatsleder Rune Instebø til Aftenpostens reporter på stedet.

En time etter at meldingen ble ringt inn til poiltiet, ble sperringene opphevet.

- Dette er et spill

Minutter etter at vi publiserer nyheten på Aftenposten.no, ringer tipstelefonen 02286 . En anonym person tror han vet hva den mistenkelige gjenstanden er.

— De har nok funnet cachen som i lang tid har vært festet bak det grønne koblingsskapet i Parkveien, ved krysset Riddervoldsveien, sier han og forklarer om GPS-skattejakt, et stadig mer populært spill som kalles geocaching.

På nettstedet geocaching.com er det på et kart avmerket flere hundre slike turbokser bare i Oslo. Flere av boksene ligger gjemt sentralt i hovedstaden.

— Boksen som er gjemt bak trafo-boksen i Parkveien i Oslo, er bare et par centimeter høy og 10-15 centimeter lang, og er som de fleste andre skatteobjektene, avbildet på nettsiden geocaching.com, forteller vår tipser.

Turboksen (cache på engelsk) gjemmes utendørs, og kart-koordinatene til stedet gjøres tilgjengelig på Internett. Det er deretter opp til andre deltakere i spillet å lete opp turboksene ved hjelp av en bærbar GPS-mottager.

Turboksene inneholder en liten loggbok, der folk som leter seg frem til «skatten», fører inn sitt navn og funndato. Når skattejegerne kommer hjem, registrerer de også funnet på nett, slik at den som gjemte turboksen, samt andre deltagere i spillet, kan følge med på hvem som finner turboksen, ifølge nettleksikonet Wikipedia.

- Synd at det blir misforstått

Ved 20-tiden kommer vi endelig gjennom på telefon til politiets operasjonsleder. Og forteller det vi vet om geocachen bak trafo-boksen i Parkveien.

— Jeg har ikke sett den mistenkelige gjenstanden selv, men har blitt fortalt hvordan den ser ut, sier operasjonsleder Marianne Grinaker i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no.

Da hun får se bildet på geocaching.com, konkluderer hun raskt med at ja, dette er nok den mistenkelige gjenstanden som bombegruppen tok med seg.

— Men den inneholdt ingen GPS, sier hun spørrende.

Vi forklarer at det er skattejegerne som bruke GPS, etter at de har hentet koordinatene på nett, til skatten de ønsker å finne. Og at skatteboksen minimum inneholder en logg, der finnerne kan skrive inn navn og dato.

- Hva inneholdt boksen da?

— Papirer, svarer operasjonsleder Grinaker.

- I området rundt Slottet ligger det flere trusselutsatte ambassader. Statsministerens bolig ligger også like ved der den mistenkelige gjenstanden ble funnet. Er denne typen moderne skattejakt noe politiet vil advare mot i tettbebygde strøk?

— Det har jeg ingen kommentar til. Men det er syndt at dette blir mistforstått, og at politiet måtte aksjonere, siden dette er ment å være en uskyldig lek.

Turboksene i spillet geocaching er utplassert på mange steder, også sentralt i Oslo. (Kart fra nettsiden Geocaching.com)

geocaching.com er det også kart som viser alle slike gjemmesteder i Norge — og i en rekke andre land.