Betaler 130.000 kroner kvadratmeteren for øyhytte-drømmen

Over 100 personer sto i kø da tre hytter ble lagt ut for salg på Lindøya i Oslofjorden. Det resulterte i kvadratmeterpriser på opptil 130.000 kroner.

Ifølge taksten er selve bygningen ikke verd mer enn 30.000 kroner, men det er før tomten og beliggenheten er tatt hensyn til. Dermed endte budrunden med at den lille hytta på 24 kvadratmeter ble solgt for for 3,1 millioner kroner.

Det er ikke bare boligmarkedet i Oslo som er hett om dagen. Også hyttemarkedet i hovedstaden har satt rekorder de siste dagene.

Ønsker du å bli hytteeier på Lindøya, Bleikøya eller Nakholmen, små øyer en kort båttur fra fastlandet, så må du nok regne med en pris på over tre millioner kroner. Over 100 interesserte sto nemlig i kø da tre hytter på Lindøya hadde visning forrige helg.

LES OGSÅ: Nå kan du leie hytte på Hovedøya

55 prosent over takst

Den største av disse tre, en hytte på 40 kvadratmeter bygget i 1991, hadde en takst på fire millioner kroner. Den ble solgt for 4.350.000. Dette er ny prisrekord for hytter på den størrelsen.

En litt mindre hytte på 35 kvadratmeter, bygget på 1950-tallet, hadde en takst på 2.400.000 kroner. Den gikk for 3.650.000 kroner,altså godt over 100.000 kroner pr. kvadratmeter.

På grunn av en ny terminal for øybåtene er denne hytta på Lindøya verd én million kroner mer enn det prisen ville ha vært for ett år siden. Denne uken ble den solgt for 3.650.000 kroner. Eieren må regne med en del oppussing.

Den minste hytta på 24 kvadratmeter fra 1930-tallet ble taksert til to millioner kroner, men ble solgt for 3.100.000. Dette er 55 prosent mer enn taksten, og er sånn sett ny prisrekord.

Ifølge taksten er selve hytta bare verd 30.000 kroner. Salgsprisen tilsvarer hele 130.000 kroner pr. kvadratmeter hytte - men her har eieren punget ut for beliggenheten. Hyttene i området står på festet tomt.

Prisen på hyttene på Lindøya har økt kraftig etter at terminalen for øybåter flyttet fra Vippetangen til Rådhusbrygga i mars i fjor. Denne hytta på 40 kvadratmeter gikk for 4.350.000 kroner denne uken.

Ny båtterminal ga prishopp

– Hytta som nå er solgt for 3.100.000 kroner ville neppe ha blitt solgt for særlig mer en to millioner i fjor. Grunnen til prisøkningen er at terminalen for øybåtene har flyttet fra Vippetangen til Rådhusbrygga. Dette har betydd en kraftig prisøkning på hyttene i Oslofjorden, sier Monica Ekstrøm, daglig leder i meglerfirmaet eliteBo.

LES OGSÅ: Enorm interesse for Norges billigste hytte

Hun eier selv en hytte på Lindøya og har spesialisert seg på salg av hytter i Oslofjorden. I 15 år som eiendomsmegler i DnB, nå som daglig leder i sitt eget firma. Sist helg hadde hun tre hytter til salgs på Lindøya. Og i takt med prisen har også interessen økt vesentlig.

– Jeg blir nå nedringt av folk som ønsker hytte i fjorden. Jeg har solgt hytter i øyene i over 15 år og har aldri opplevd så stor interesse.

– Har flytting av båtterminalen hatt så mye å si?

– Vippetangen har slitt med dårlig rykte. Nå er hyttene integrert i Oslo sentrum. Kjeder du deg på hytta, så kan du ta båten til Aker Brygge, spise middag og reise tilbake. Flyttingen har mye å si, svarer Ekstrøm.

Etter at terminalen flyttet i mars i fjor har også Ruter registrert større interesse for å ta båt til øyene. Det ble satt ny passasjerrekord i fjor.

LES OGSÅ: Nå kan du overnatte på Dølerud i Østmarka

Kan ikke pantsettes

Og det er ikke hvem som helst som kan kjøpe en hytte på øyene i fjorden. Man kan nemlig ikke pantsette hytta for å ta opp lån.

Da kommunen ga disse tomtene til arbeiderne på 1900-tallet, var det en klausul om at disse ikke kunne pantsettes. Dette for å unngå at fattige arbeidere tok opp store lån.

– Det er selvfølgelig godt etablerte barnefamilier og voksne i 50-60-årene som er mest interessert. Dette kommer av de spesielle reglene om at man ikke kan pantsette hytta for å ta opp lån. Det er for øvrig fullt mulig å pantsette annen eiendom for å ta opp lån, sier Ekstrøm.