Oslo

Lang kø til båtene. Ruter ber folk tenke på tidligere retur fra øyene i Oslofjorden.

Kø på kaia ved Rådhuset i Oslo. Lørdag formiddag var det mange folk som ventet på båten. Ruter ber folk vise hensyn og unngå kollektivtrafikk. Foto: Hilde Lundgaard.

Over 20 grader, blå himmel og nesten ingen vind lokker byfolket ut til øyene i Oslofjorden. Ruter ber folk styre unna de mest populære avgangene.

  • Fredrik Holtekjølen
    Journalist

Kollektivselskapet Ruter melder lørdag formiddag om stort påtrykk på kollektivtrafikken i Oslo. Det er særlig båtene ut til øyene i Oslofjorden som er belastet.

– Vi har allerede fått rapporter om at det er en del folk som tar båtene, sier pressesjef i Ruter, Øystein Dahl Johansen.

Han ber folk tenke på å reise hjem tidligere fra øyene. Helst før solen går ned. Slik unngår man kø, og kan best ivareta smittevernet.

Øker ikke antall båtavganger

Tidlig lørdag formiddag kunne Aftenposten se lange køer på Rådhuskaia. Et sommerhungrig byfolk vil nyte dagen på en av de mange øyene i Oslofjorden.

Ruter ber derfor folk vise hensyn til smittevernet når de går om bord. Helst bør du finne andre steder enn Huk og øyene for å nyte sommervarmen, oppfordrer transportselskapet.

Til tross for mye folk, sier Ruter at de ikke vil øke antall båtavganger. Likevel kjører de med full kapasitet.

Øyene i Oslo er et yndet sted for byfolket i sommervarmen, og det er erfaringsmessig mye folk som tar seg dit, sier pressesjefen.

I alt er det tre øyer som opplever størst trøkk. Disse er: Hovedøya, Gressholmen og Lindøya. Men også Huk på Bygdøy opplever mye trafikk fra besøkende.

Ruter har derfor satt inn ekstra styrker for helgen i form av ekstra vektere på Rådhusbrygga og Huk. Disse skal påse at folk viser hensyn til smittevernet idet de stiger om bord, så vel som ha kontroll på hvor mange mennesker som kommer på.

Kjempefint vær i hovedstaden lokker folket ut til øyene i Oslofjorden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Følg smittevernet

Johansen oppfordrer folk til å reise andre steder enn de mest populære destinasjonene. Det er her kollektivtilbudet er mest presset.

Særlig peker Johansen på returavgangene som belastet.

– Det er når solen går ned og folk skal hjem at vi opplever størst trykk.

Dersom du vil reise til de mest populære stedene oppfordrer Ruter at du følger smittevernreglene.

– Vis hensyn, hold avstand og bruk munnbind.

Det er spådd fint vær i hele Østlandet frem til neste helg, sier statsmeteorolog Nilssen. Foto: Fredrik Hagen

Sydentemperaturer og knallblå himmel

Etter en kjølig maimåned, med en makstemperatur på nasjonaldagen på drøyt 12 grader, er det nok for mange kjærkomment at gradestokken bikker 20 grader i dag.

Statsmeteorolog Unni Nilssen spår følgende værprognoser for den kommende tiden, da Aftenposten snakket med henne fredag:

– Det blir mye sol og veldig fint på Østlandet en uke frem i tid. Det er helt sikkert.

Og i dag skal høyeste temperatur være 23 grader i Oslo. I andre store norske byer er det ikke så høye temperaturer. Bergen skal på det meste få 17 grader, mens Trondheim og Stavanger får 18. Nord for Trondheim må nok vente litt til på høye temperaturer sier Nilssen. Finværet skal komme til nord mot slutten av helgen.

Les mer om

  1. Øyene
  2. Indre by
  3. Oslo-nyheter
  4. Oslo-friluftsliv