Oslo

Majonesfabrikken skal fylles med boliger

Knut G. Heje, som er konsernsjef i Agra, som eier Mills, planlegger flere nye bygg på fabrrikktomten. Første etasje ut mot Sofienberggata skal få store vinduer ut mot gaten. Klikk på pilen til høyre for å se tegninger.
Slik ser forslaget ut fra Sofienbergparken.
Slik ser planene ut. Dette er boliger i nybygg ut mot Schæffers gate.

Inntil 155 boliger planlegges i «Mills-kvartalet» på Grünerløkka.

  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist

Det nesten 7 mål store kvartalet ved Sofienbergparken har huset margarin— og majonesfabrikk i 130 år. Nå skal fabrikken bli til boliger, barnehage, kontorer og forretningslokaler.

Eieren vil rive deler av bygningsmassen og sette opp nye bygninger. Fasaden i første etasje ut mot Sofienbergparken og Toftes gate skal få store vinduer.

Slik ønsker Agra å utvikle kvartalet. Naboer og bydelen ønsker seg lavere bebyggelse enn forslaget innebærer.

— I dag virker fasaden ut mot Toftes gate og Sofienberggata ekskluderende. De mørke flatene gjør det nesten skummelt å være her, sier konsernsjefen i Agra, som eier Mills, Knut G. Heje. Utadrettet virksomhet i første etasje forsvinner andre steder på Grünerløkka. Les mer om det her:

Les også

Naboene kjemper for «Bobby»

Kokker på gateplan

A/S Agra Margarinfabrik ble grunnlagt av Knud Knudsen Heje i 1885, som startet margarinproduksjon på Grünerløkka samme år. Agra eies og ledes fremdeles av familien.

— Dette kvartalet er en del av vår kultur. Vi ønsker å gi noe tilbake til byen. Vi har tro på en blanding av boliger og kontorer. Det stopper litt opp ved Sofienberggata og Toftes gate i dag. Nå vil vi ha mer utadrettet virksomhet i første etasje, som kan bidra positivt til omgivelsene rundt, forteller Heje.

Slik ser forslaget ut fra Sofienbergparken.

Hovedkontoret til Agra Mills blir igjen i kvartalet, og Mills vil ha et testkjøkken i første etasje ut mot Sofienbergparken. Der kan forbipasserende se kokkene i arbeid.— Kvartalet skal fremstå som inviterende, ikke ekskluderende, som i dag. Her satser vi på gallerier og kafeer ut mot gaten, sier Heje.

Persille på taket

Inne i fabrikk-kvartalet har de ansatte parkeringsplasser i dag. Her planlegger konsernsjefen i Agra, Knut G. Heje, nybygg med boliger og barnehage.

Planene legger opp til bygninger som er høyere enn dagens. Det planlegges også nye bygg ut mot Schæffers gate. Inne i kvartalet er det parkeringsplasser og ett eller to nye bygg. Det ene skal huse boliger. I det andre skal det også være barnehage med plass til 70 barn. Høyder er noe som opptar mange. Byrådet høvlet av tre etasjer på Ensjø, men var det nok? Les mer om det her:

Les også

- Ensjø skal ikke bli en drabantby

Fabrikkeieren planlegger også grønne tak. — På taket skal det dyrkes tomater, persille og poteter, sier Heje – som mener det er viktig å kombinere boliger med arbeidsliv.

Slik ser planene ut. Dette er boliger i nybygg ut mot Schæffers gate.

— Da kan folk bo, jobbe og leve samme sted. Da kan man sykle eller gå til jobben.Knut Heje er fjerde generasjon som styrer familiebedriften. Han har jobbet i kvartalet siden 1979.

— Dette området har gått fra å være et mørkt og skummelt sted til å bli et sted med levende gater. Da vi flyttet inn hit i 1979 måtte jeg love at kontordamene skulle få taxi hjem hvis de jobbet etter klokken 17, forteller han.

Naboene protester mot høyden

Arbeidet med å bygge om første etasje i hovedbygget ut mot Sofienbergparken er allerede i gang.

— Kokkene i Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka og resten av Mills skal flytte inn sommeren 2016. Arbeidet med boligdelen håper vi å kunne starte med om et års tid, hvis politikerne er raske med behandlingen. I så fall kan det blir innflytting i 2018, sier han.

Bydel Grünerløkka er og naboer i Toftes gate 68 vil ha lavere byggehøyder. Naboene i Toftes gate 68 frykter også støy fra bevertning i første etasje.

— Prosjektet vil gi både boliger og barnehage til byen. Planen var på høring i høst, og vi er i en positiv dialog med utbyggeren om justeringer, sier Andreas Vaa Bermann, avdelingsdirektør for områdeutvikling i Plan- og bygningsetaten.

Les også

  1. I nye bygg fylles fellesgarasjen med elbiler på deling

  2. - Hovinbyen må få nok mennesker

Les mer om

  1. Miljø
  2. Samferdsel
  3. Byutvikling