Avdyli-brødrene etterlyst etter Mortensrud-drapet

Valon (35) og Visar (32) Avdyli fra Bærum er siktet og etterlyst etter Mortensrud-drapet 7. oktober. Brødrene skal befinne seg i utlandet.

Bildene er fra videoovervåkingskamera på Gardermoen rett før brødrene tok et fly til Pristina i Kosovo, lørdag 9. oktober.

Brødrene fra Bærum ble i 2015 dømt for å støtte terrorgruppen IS. Det var første gang i Norge noen ble dømt for å ha støttet IS. Høyesterett satte straffen til syv måneder.

Nå er begge to siktet for Mortensrud-drapet 7. oktober. Valon og Visar Avdyli er norske statsborgere og har albansk familiebakgrunn. 20 år gamle Hamse Hashi Adan ble drept på Mortensrud.

Politiet ser imidlertid ingen sammenheng mellom tidligere domfellelser og drapet på Mortensrud.

Blomster og lys utenfor Lofsrud skole på Mortensrud i Oslo etter at 20 år gamle Hamse Hashi Adan ble skutt og drept tidligere i oktober.

Politiet har i pressemeldingen lagt ved bilder fra videoovervåkingskamera på Gardermoen rett før brødrene tok et fly til utlandet, lørdag 9. oktober.

Ifølge politiet tok brødrene fly til Pristina i Kosovo.

Politiet hadde på dette tidspunktet ikke mistanke mot brødrene og ble først kjent med at de hadde forlatt landet på et senere tidspunkt.

Har sonet ferdig terrordommer

Politiadvokat Børge Enoksen vil ikke si hvilken rolle politiet mener brødrene har hatt. Politiet vil heller ikke si noe om de etterlyste tilhører et bestemt kriminelt miljø i Oslo.

– Vi gjennomgår masse informasjon og har fokus på hva som kan være foranledningen, men vi kan ikke kommentere på nåværende stadium hva vi har funnet ut om det, sier Enoksen til Aftenposten.

Han vil heller ikke si noe om hva politiet mener kan være motivet for det brødrene er siktet for.

På spørsmålet om hvordan de kunne forlate Norge fra Gardermoen to dager etter drapet, svarer Enoksen at de ikke var i søkelyset da.

– De har jo sonet ferdig dommen fra 2016. De var ikke i vårt søkelys 9. oktober. Det er grunnen til at de ikke ble stoppet der, sier Enoksen.

Politiet etterforsker saken med stor intensitet. De har snakket med en rekke vitner, først og fremst i lokalmiljøet på Mortensrud. Politiet ber brødrene om å melde seg.

Det er Svein Holden som er forsvarer for begge to. Holden sier til Aftenposten at han har vært i kontakt med begge to etter at de ble etterlyst.

– Begge nekter for å ha noe med hendelsen å gjøre, sier Holden.

Holden ønsker ikke å svare på spørsmål om hvorfor de to reiste til utlandet kort tid etter drapet de nå er siktet for.

Dømt av Høyesterett

Terrorrettssaken mot brødrene havnet i Høyesterett i 2016. Der ble Valon Avdyli, som nå er 35 år gammel, dømt til fengsel i fire år og seks måneder.

Visar Avdyli (32) ble i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i åtte måneder, men Høyesterett reduserte straffen til syv måneder. Yngstebroren ble ikke dømt for deltagelse i IS, men for å ha støttet IS. Han handlet inn klær som skulle sendes til Syria.

Brødrene var de første som ble dømt i Norge for å ha støttet IS.

De ble tiltalt etter straffelovens paragraf 147d. Den innebærer å danne, delta i, rekruttere medlemmer eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.