Den første snøen førte til trafikkaos på Østlandet

Det snødde i store deler av Oslo og Viken i morgentimene tirsdag. Vegtrafikksentralen oppfordret bilister til å bruke vinterdekk, men likevel kjørte mange av veien.

Slik ser det ut på E6 inn mot Oslo litt over klokken 8.30 tirsdag morgen.
  • Gina Grieg Riisnæs

– Hvis du skal ut og kjøre i morgentimene, bør du ha vinterdekk. Så blir det å beregne litt ekstra god plass til bilen foran.

Det sa trafikkoperatør Tone Sorken i Statens vegvesen tirsdag morgen.

Da falt den første snøen i og rundt hovedstaden. Bilder fra Statens vegvesens webkamera viste at det var snø på veien flere steder rundt Oslo. Også i deler av byen falt det snø.

På Grünerløkka i Oslo måtte bileiere finne frem snøkosten (eller annet hensiktsmessig redskap for fjerning av våt snø fra bil) tirsdag morgen.

De som fremdeles hadde sommerdekk, ble derfor oppfordret til å la bilen stå på morgenen.

Hovedveinettet var stort sett bart og vått, opplyste Sorken. Oppi høyden kunne det derimot ligge litt snø. Trafikanter der kunne vente å «møte litt vinter».

Mandag kveld skrev Bymiljøeten i Oslo på Facebook at de sto klare med brøytebilene om det er nødvendig. De trengtes ikke tirsdag morgen, men rundt hovedstaden måtte strøbiler på banen.

RV7 over Hardangervidda ble stengt på grunn av spesielt dårlige forhold.

I mindre steder førte snøværet til en rekke trafikkuhell.

Det var delvis snødekke på RV4 ved Gjelleråsen tirsdag morgen.
Sludd over Jernbanetorget tirsdag morgen.

Flere trafikkuhell

På Østerås i Bærum var det trafikale problemer, men ingen trafikkuhell. Det skrev politiet på Twitter. En buss måtte taues. Glatt føre førte til at en strøbil måtte komme til stedet.

I Innlandet meldte politiet om flere trafikkuhell og avkjøringer tirsdag morgen.

Uhellene fant sted på Eina og Reinsvoll i Vestre Toten kommune, samt Tessand i Vågå kommune. Hendelsene fant sted før klokken 07, og i alle tilfellene var det biler som hadde kjørt av veien.

På Reinsvoll ble en person meldt skadet, men det er ukjent hvor stor skadegraden er, ifølge politiet. Hittil er ingen alvorlige personskader meldt som følge av den første snøen.

I Lillestrøm sto det verre til, skrev politiet på Twitter. Heller ikke der ble det meldt om alvorlige personskader, men mange biler kjørte av veien. Politiet måtte derfor prioritere hardt hva de kjørte ut til av oppdrag.

Anmeldt for slitte sommerdekk

I Oslo meldte politiet om et trafikkuhell mellom buss og personbil. Personbilen fikk fått store skader, men det ble ikke meldt om personskade.

Personbilens fører vil bli anmeldt fordi vedkommende kjørte med slitte sommerdekk, meldte politiet.

Det er ventet at snøen som legger seg på bakken vil smelte bort i løpet av dagen. Allerede tidlig fra morgenen av var det venet av snøen som la seg på bakken ville smelte bort i løpet av dagen.

Også nedbøren vil avta i løpet av dagen, men vil ta seg opp igjen tirsdag kveld. Det opplyser statsmeteorolog Pernille Borander til Dagbladet.