Oslo

Oslo kan få akvarium på Vippetangen

Vippetangen er det siste området i Fjordbyen som skal rustes opp. Hva med hotell i den gamle kornsiloen? Du kan være med å påvirke. Historiske bygg som kornsiloen og fiskehallen blir stående og åpnes opp for folket.

Vippetangen er den neste biten av Fjordbyen som skal rustes opp. Du kan komme med innspill til hvordan det skal bli.
 • Astrid Løken
  Astrid Løken
  journalist
I forslag ti områdeplan for Vippetangen foreslås det blant annet et nytt pirbygg med trappetrinn ned mot sjøen. -Vi har jo nå erfart at folk synes det er flott å komme opp på takene i Fjordbyen. Så vi har lagt til rette for at folk kan gå opp på taket på pirbygget, sier Stein Kolstø, enhetsdirektør for Fjordbyen i Plan- og bygningsetaten (PBE).

Den uendelige historien om akvarium i Oslo, den har pågått siden 1930-tallet — minst, har fått et nytt kapittel. Nå skal akvariet plasseres på Vippetangen. Kanskje får Thore Johansen omsider benyttet inngangsbillettene til akvariet i Oslo, som han kjøpte i 1952?

Akvarium er ett av mange forslag til hva som skal skje på Vippetangen, som du nå kan uttale deg om.

Høring til 2. november

Siden i fjor sommer har en arbeidsgruppe med representanter fra seks kommunale etater jobbet med sy sammen et områdeprogram for Vippetangen. Forslaget er laget på bakgrunn av ideer som tre arkitektkontorer leverte i fjor sommer.

Her kan du lese mer om tankene bak utviklingen av Vippetangen:

Les også

Hva skal Vippetangen brukes til?

Nå sendes forslaget for Vippetangen ut på høring. Frem til 2. november kan du si din hva du mener om forslagene og komme med innspill til hva stedet skal fylles med.

— Forslaget gir en god balanse mellom fortsatt havnedrift, hensynet til viktige verneverdier og til ny byutvikling og transportløsning. Et vedtatt områdeprogram vil gi kommunen et godt faglig grunnlag for en kommende regulering av Vippetangen, sier Ellen S de Vibe, direktør i Plan- og bygningsetaten (PBE),

Det foreslås også nye bygg, deriblant et stort pirbygg.

— Vi har jo nå erfart at folk synes det er flott å komme opp på takene i Fjordbyen. Så vi har lagt til rette for at folk kan gå opp på taket på pirbygget, sier Stein Kolstø, enhetsdirektør for Fjordbyen i PBE.

 • Kunne du tenke deg spasertur i gamle Oslo? Se de fantastiske gamle bildene her!

Bygg i trapper

I forslag ti områdeplan for Vippetangen foreslås det blant annet et nytt pirbygg med trappetrinn ned mot sjøen. -Vi har jo nå erfart at folk synes det er flott å komme opp på takene i Fjordbyen. Så vi har lagt til rette for at folk kan gå opp på taket på pirbygget, sier Stein Kolstø, enhetsdirektør for Fjordbyen i Plan- og bygningsetaten (PBE).

— Bygget er lavest nærmest festningen. Så øker den med en etasje i fire trappetrinn, slik at den ender med fire etasjer ut mot sjøen. Da blir det som å bestige et fjell. Og når man kommer helt ytterst og øverst trapper bygget ned igjen mot sjøen som et fuglefjell. Da kan man sitte på ulike høyder og se utover sjøen, sier han. - Det opprinnelige forslaget innebar et gresskledd tak med campingplass på. Blir det campingplass?

— Forslaget vårt tar ikke stilling til hvorvidt det skal være mulig å campe der. Vi vet ikke hva slags belegg det blir ennå, men vi utelukker ikke at det blir gress. Det kommer an på hva taket skal brukes til, sier Kolstø.

Danskebåtene kan få nytt bygg

Slik så det ut på Vippetangen i 1965.

Ifølge forslaget kan Pirbygget blant annet bli ny passasjerterminal for danskebåtene, men det er også aktuelt å legge en publikumsattraksjon inn i bygget.— Visjonen om en publikumsattraksjon på Vippetangen ble jo vedtatt av bystyret i 1988, sier Kolstø.

Forslaget tar ikke stilling til om attraksjonen skal ligge i pirbygget eller i en av de gamle byggene.

Fiskerestaurant og fiskeutsalg

— Men pirbygget blir ganske stort. Bygget kan inneholde forskjellige publikumsattraksjoner med varierende størrelse fra 5000 kvadratmeter til 30.000 kvadratmeter, sier Kolstø.

Også Fiskehallen og Siloen kan være aktuelle for en attraksjon.

Før i tiden kunne folk flest handle fisk i Fiskehallen på Vippetangen. Dette bildet er tatt rundt 1950. I forslaget som nå er lagt ut på høring foreslås det fiskeutsalg og fiskerestaurant i Fiskehallen.

— Fisk har alltid vært et viktig innslag på Vippetangen. Vi anbefaler at det forblir fiskevirksomhet i Fiskehallen. Vi ønsker også at Fiskehallen åpnes for publikum, med fiskeutsalg og fiskerestaurant. Vi anbefaler også å legge til rette, slik at man kan leie fiskeutstyr, og fiske selv, sier Kolstø.

Akvarium til Vippetangen?

Den tomten som Munchmuseet har fått, var opprinnelig regulert til akvarium. Den er en av veldig mange tomter som er foreslått som akvarietomt i Oslo (s. fakta til høyre).

— Vi har også utredet hvor i Oslo et akvarium bør ligge. Siden Munch snappet akvarietomten, kan Vippetangen eller Filipstad være aktuelle tomter for akvarium, sier Kolstø.

Og legger til:

— Økonomikonsulentene vi brukte da vi laget programmet mener Vippetangen passer godt for et akvarium. De har regnet ut at Vippetangen vil få økt økonomisk verdi for eierne (Oslo Havn og Oslo kommune, red.anm.), med et akvarium. Poenget er at det vil være en attraksjon som trekker til seg mye folk, sier han.

— Hvilken attraksjon som skal være på Vippetangen må det være opptil politikerne å bestemme, sier Oslos havnedirektør Anne Sigrid Hamran.

Trikk på Vippetangen

Ruter har vurdert flere traseer for fjordtrikken. Nå har de landet på en trase via Vippetangen.

— Vi er glade for at Ruter anbefaler traseen via Vippetangen; da får vi trikkeholdeplass der. Og den vil trekke folk dit, sier Kolstø.

Kunst, kultur eller hotell i siloen

Slik så det ut på Vippetangen i 1905. Kornheisen sees rett frem.

Også siloen foreslås bevart. Hva den skal brukes til er i det blå.— Det er vanskelig å gjenbruke en silo. Men vi ser for oss at den kan brukes til kultur eller kunst. Men det er også mulig å bygge om til et hotell. Men her er ingenting avgjort, sier Kolstø.

Ønsker innspill

— Vi ønsker oss virkelig innspill fra byens befolkning. Innspillene fra folket er enda viktigere for Vippetangen enn for de andre delene av Fjordbyen hvor det ble bygget mye nytt. Vippetangen spiller en litt annen rolle enn de andre utbyggingene fordi det er mange kulturminner her, sier de Vibe.

Les også

 1. - Vippetangen blir neppe noe nytt Tjuvholmen

 2. Slik kan sentrum vokse

 3. Sjøen skal bli den nye veien

Les mer om

 1. Historie
 2. Samferdsel
 3. Byutvikling