Oslo

Snøhetta har tegnet ny hytte i Nordmarka. Alle som vil, kan overnatte der.

«Ukens høydepunkt på jobb», sier byråd Lan Marie Ngyuen Berg om turen inn til den kommende ubetjente hytta. Henning Hoff Wikborg i DNT, som er oppvokst i skiløypene i dette området, viser hvordan den nye hytta blir.

Med bare to kilometer å gå fra T-banen blir Fuglemyrhytta det lettest tilgjengelige overnattingsstedet i Marka. Men det finnes mange flere å velge i.

  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

– Se her, slik skal det bli, sier Henning Hoff Wikborg.

Han er daglig leder i Turistforeningen i Oslo og omegn og viser frem en stor bunke tegninger til miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Den bortgjemte plassen de står på, er ikke synlig fra skiløyper og turveier. Men etter en kort tur til fots i ulendt terreng, langs en gammel hestevei, åpenbarer en spektakulær utsikt over byen og Oslofjorden seg.

Den nye, ubetjente hytta får overnattingsmulighet for inntil åtte personer fordelt på to rom, men med spiseplass til det dobbelte. Arkitektene i Snøhetta har tegnet den.

– Nå ligger byggesøknaden til behandling hos Plan- og bygningsetaten. Vi satser på byggestart før sommeren og at den åpner for publikum til 1. oktober, sier Berg.

Slik ser arkitektene i Snøhetta for seg at den nye hytta blir. Oppholdsrommet får panoramautsikt over byen og fjorden, mens de to soverommene ligger på baksiden.
Les også

LES OGSÅ: Drømmer du om å eie ditt eget sted i Nordmarka? Denne idyllen gikk for over 18 millioner kroner.

Svært bynært

Fra før driver Turistforeningen en rekke andre overnattingssteder i Marka. Tilbudet er populært, i fjor var det cirka 16.200 overnattinger totalt på deres ubetjente hytter her.

Men de andre hyttene ligger alle lenger inn i skogen, flere av dem svært langt inn. Så den nye hytta blir tilgjengelig på en helt annen måte for småbarnsfamilier og andre.

Uten snø blir det enklest å finne frem til den nye hytta fra T-banestasjone Skådalen og Vettakollen. Turen i oppoverbakke er på cirka 2 kilometer.

Når skiføret er på plass, er det enklere fra Frognerseteren. I luftlinje er det bare 1 kilometer derfra. Skal du følge løypene, er det litt mer enn det dobbelte - men nesten bare nedoverbakker.

Les også

A-MAGASINET: 29-åringen bor i skogen uten innlagt vann. Møt menneskene som har sagt farvel til forbrukersamfunnet.

River og bygger nytt

I dag står Johnsbu, en forfalt hytte fra midten av 1930-tallet, på stedet. Kommunen har lenge leid den ut til ansatte ved legevakten, men den har vært lite brukt i senere år og kontrakten ble avsluttet i 2013.

Dagens hytte er i dårlig forfatning. Etter et innbrudd og ulovlig overnatting, valgte kommunen å låse den skikkelig. Nå skal den rives.

Nå skal den rives.

Den nye hytta på 75 kvadratmeter er planlagt å koste 3,1 millioner kroner. Oslo kommune legger 1,5 millioner på bordet. Turistforeningen tar resten av regningen. De skal også drive stedet.

Den får solcellepaneler på taket, til belysning og lading. Helt moderne blir det likevel ikke, vann må hentes i bekken, og det blir fortsatt vedskjul, ovn og utedo.

Hvis du lurer på hvordan man bygger eller vedlikeholder en hytte i Marka, på et sted uten vei: Man flyr inn materialene med helikopter.

– Det er hovedmåten Turistforeningen bruker. Da får man inn mye materialer i ett løft, og man skåner samtidig naturen mest mulig, forteller Henning Hoff Wikborg.

Les mer om

  1. Turistforeningen
  2. Nordmarka
  3. Marka
  4. Snøhetta
  5. Oslo
  6. Lan Marie Nguyen Berg