Vil flytte «rønna» på Vålerenga

OBOS eier huset som har råtnet i 20 år, og vil egentlig bare rive. En privat entusiast vil flytte på hele huset. Mens Byantikvaren sier nei.

afp000707596.jpg
  • Kjersti Flugstad Eriksen

Det gamle huset bak Sotahjørnet på Vålerenga brukes til lager, verksted og oppsamling av skrot. OBOS fikk de første påleggene om vedlikehold for 20 år siden. Nå er det så falleferdig og fullt av råte at gulvet i en av stuene har falt ned i kjelleren.

Nå ønsker OBOS å bygge boliger på tomten, trolig lave blokker. OBOS tror ikke det er økonomisk grunnlag for å drive virksomheter som kafé der, og heller ikke at det er mulig å selge huset som oppussingsobjekt. De tror heller ikke at noen vil betale det det koster for et ferdig restaurert hus med beliggenhet så nært tog og motorvei.

Men arkitekt Bjørn Tandberg vil flytte huset noen hundre meter — til Totengata på den andre siden av Strømsveien. Han understreker at det ikke dreier seg om profitt for hans del.

— Jeg har sett at huset bare står og forfaller. Av og til må handling gå foran sak. Så jeg kjøpte en tomt av naboen min i Totengata, med tanke på det huset. Jeg tenkte at det ville være fint å ta vare på det, som et eksempel på tidlig sveitserstil, sier Tandberg.

Rehabilitere bit for bit

Tandber eier et arkitektfirma. De målte opp huset i Etterstadgata og brukte tegningene til å søke kommunen om å få bygge et nytt hus, like stort, på tomten i Totengata. Deretter gikk Tandberg til OBOS og spurte om de ville være med på å flytte huset, og det ville de.

Nå har han fått tillatelse fra Plan- og bygningsetaten til å sette opp huset på sin nabotomt og avtale med et firma som vil bruke rehabiliteringen av huset til kursvirksomhet.

— Jeg er egentlig ikke så for å flytte hus, men jeg mener det er riktig å flytte huset så lenge dette skjer innforVålerenga og siden situasjonen huset står er så forandret, sier Tandberg. Han mener det er den eneste realistiske løsningen for å bevare huset.

Råte i tak og vegger

En tilstandsrapport viser at det er råte i takkonstruksjon, vegger og gulvbjelker. Råten i første etasje har ført til at etasjeskillet i husets største stue har falt ned i kjelleren. Men Byantikvaren vil ikke flytte på huset.

FOT__04A9888-3468.jpg

— Vi synes det er en usedvanlig dårlig idé, sier Hogne Langset, avdelingsleder for område øst hos byantikvaren. Bygningen er en av de eldste på Vålerenga, og Byantikvaren vil ta vare på huset der det står.- Totengata er ikke egnet. Tomten er for liten. Huset vil miste helt den ene fasaden, en annen vil vende rett ut mot en brannmur, og de to siste vil vende ut mot en skjermet privathage, sier Langset.

- Mener dere likevel at flytting er bedre enn riving?

— Vi ser det omtrent på linje med riving, sier Langseth. Men Byantikvaren er klar over at det haster med å gjøre noe, fordi det ikke er sikkert om huset tåler en vinter til.

Byantikvaren vil at bystyret skal avklare vernespørsmålet for bygningsmiljøet i Etterstadgata 2, 4 og 6 gjennom reguleringsplan. I første omgang vil de be om at rivesaken avvises og vedlikehold pålegges.

Ikke salgbart oppussingsobjekt

OBOS søkte om riving, og fikk avslag, i 1998. Eiendomsutvikler i OBOS Kjell Bjørke sier at det ikke var naturlig å bruke store ressurser på istandsetting av huset mens de ventet på rivetillatelsen.

— Vi har jo ikke sett på dette bygget som så veldig interessant for oss, det er derfor vi har søkt om omregulering og flytting. Og så har det tatt forferdelig lang tid, sier Bjørke.

Ifølge Bjørke kan OBOS ta litt selvkritikk på at forfallet har gått så langt.

— Vi har ikke vært perfekte i vår fremferd. Vi kunne fulgt opp leietager bedre slik at rydding og vedlikehold ikke stoppet opp, men vi har ikke visst hva som kom til å skje på grunn av uforutsigbar saksbehandling, sier Bjørke.