Oslo

- Er ikke klokken åtte litt tidlig?

Kan man nekte folk å bade midt i byen? Nei, sa folk, og ignorerte sperrebåndene.

afp000748938-bxtheyb51Z.jpg
  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

— Hæ, er det ikke lov å bade her etter klokken 20? Det har jeg ikke fått med meg, sier Jamshid Rashidi (29), som akkurat er kommet opp av vannet.

Ytterst på Tjuvholmen ligger sjøbadet, et badeanlegg som var flittig brukt fredag formiddag av varme Oslo-beboere som ville ta seg en dukkert. Det får de lov til, men bare frem til klokken 20.

Ifølge Nettavisen er det Tjuvholmen Drift AS, selskapet som vedlikeholder uteområdet, som har satt opp skiltet som informerer om at åpningstidene er mellom klokken 07.00 og 20.00.

– Jeg synes det er spesielt. Er ikke klokken åtte litt tidlig? Folk vil jo bade etter jobb, mener Rashidi.

Venninnene Ine (24) og Cathrin Drikakisi (22) opplevde å bli jaget vekk av en vekter for noen uker siden.

– Vi ville skjønt det om det gjaldt etter klokken elleve, mener de.

Nektet å fjerne seg

Nettavisen melder at det skal ha blitt diskusjoner mellom en vekter som forsøkte å sperre av området og de badende onsdag denne uken. Til slutt måtte vekteren gi opp og la folk bade der. En av beboerne skal også ha kommet badegjestene i forsvar, ifølge avisen.

Jamshid Rashidi (29) gjør seg klar til å hoppe etter Ine (24) og Cathrin Drikakisi (22) fredag formiddag på Tjuvholmen. Han bruker sjøbadet ofte, og hadde ikke fått med seg at det er badeforbud etter klokken 20.

Plassen der sjøbadet ligger er regulert til offentlig trafikkområde, og selve sjøbadet er regulert som spesialområde: badeanlegg. I reguleringsbestemmelsen står det ingenting om når på døgnet det skal være lov å bade eller ikke, opplyser Plan— og bygningsetaten.– Det står ingenting i reguleringen om dette. Vi kommer til å se på saken, men jeg kan ikke gi et klart svar nå på grunn av ferieavviklingen, sier kommunikasjonsdirektør Trude Isaksen.

Plan- og bygningsetaten skal se på saken etter sommerferien. Isaksen legger til at det ikke nødvendigvis er etaten som avgjør spørsmålet.

Vil ha fred og ro

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med direktør Gunnar Bøyum i Tjuvholmen KS, men lyktes ikke med dette fredag. Til Nettavisen sier Bøyum at de innførte reglene for å bevare kveldsroen.

– Dette er et privat område, og vi har nå innført ordensregler for å unngå uønsket adferd på kveldstid, sier Bøyum til Nettavisen. Han legger til at de prøver seg frem, og skal finne ut om det fungerer for alle parter.

Han har forståelse for at folk vil bade når det er varmt, men viser til bystranden som ligger 20 meter unna.

– Et vanskelig spørsmål

Marianne Reusch har en doktorgrad i rettsvitenskap, og skrev avhandling om allemannsretten i 2012. Hun regnes som en av Norges fremste eksperter på området.

– Problemstillinger som dette dukker ofte opp når allemannsretten møter byen, sier Reusch til Aftenposten.

Grunnen er at Friluftsloven kom før Plan- og bygningsloven, og den er slettes ikke laget for tettbygde strøk.

– Grunneieren kan fastsette ordensregler for å ivareta reguleringsformålet for området. Men skal man forby noe som ellers er tillatt, kan ikke grunneieren gjøre dette alene. Da må kommunen inn med planbestemmelser, politivedtekter eller lokal forskrift, sier Reusch.

Reusch presiserer at hun ikke kjenner området, og at det ikke nødvendigvis er enkelt å gi et klart svar på om det er lov å stenge for bading klokken 20.

Dersom Tjuvholmen sjøbad regnes som en privat brygge, må man for eksempel ha grunneiers tillatelse for å oppholde seg der. Reusch påpeker også at det finnes ordensregler for andre offentlige rom, som ballbinger eller rulleskiløypen i Holmenkollen, der man helst ikke skal lufte hunden.

– Det er et stykke fra å forby folk adgang i det hele tatt til at man har lov til å være der å bade, men må akseptere at det er ordensregler. Men i tvilstilfeller er det kommunen som må avgjøre, sier hun.