To menn dømt til 10 og 15 års fengsel for uaktsomt drap på Paul Simmons

To menn på 35 og 38 år er frifunnet for forsettlig drap, men dømt til 15 og 10 års fengsel for grovt bedrageri og uaktsomt drap på musikeren Paul Simmons.

Drapet skjedde på Comfort Hotel Børsparken i Oslo sentrum i 2015.
  • og NTB
To kamerater i 30-årene er dømt til fengsel i 15 og 10 år for å ha dopet ned og drept musikeren Paul Simmons på et hotellrom på Comfort Hotel Børsparken i Oslo i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Påtalemyndigheten mente de to mennene burde dømmes for forsettlig drap på Simmons, men Oslo tingrett har konkludert at bevisene i saken ikke støtter denne påstanden. Derfor dømmes de to for uaktsomt drap.

Både påtalemyndigheten og forsvarerne for de to dømte vil nå vurdere dommen nøye før de avgjør om utfallet av rettssaken skal ankes videre i rettssystemet.

– Dette har vært en komplisert sak bevismessig, og det er ikke gitt hva som blir utfallet her. Vi er ikke enige i den delen av dommen som går på frifinnelse av forsettlig drap, men påtalemyndigheten har fått medhold i alt annet, sier politiadvokat og medaktor Christian Hatlo til NTB.

Dopet og nedkjølt

Paul Simmons var 25 år gammel da han fikk i seg heroin og døde av nedkjøling i et badekar på et hotell midt i Oslo sentrum i februar 2015. I ukene før han ble funnet livløs ble kontoen hans tappet for nær 800.000 kroner.

I rettssaken som ble avsluttet i begynnelsen av juli, ba påtalemyndigheten om langt strengere straffer for de to tiltalte. Påtalemyndigheten mente at 35-åringen burde dømmes til forvaring i 21 år og at passende straff for 38-åringen var fengsel i 17 år.

Begge de tiltalte har nektet straffskyld for forsettlig drap. I retten erkjente de to mennene at de bevisst hadde svindlet 25-åringen, men påsto at dødsfallet var en ulykke. Den ene av de tiltalte forklarte at han hadde kjøpt heroinet som Simmons fikk i seg, i den tro at det var kokain.

– Vi er veldig glade for at han ikke ble dømt for forsettlig drap. Det skulle aldri vært tatt ut tiltale for det i det hele tatt, sier 38-åringens forsvarer, advokat Benedikt de Vibe, til NTB.

Forvaring

Advokat Øystein Storrvik er forsvarer for 35-åringen. Verken han eller klienten hadde mandag konkludert om dommen på 15 års fengsel burde ankes.

– Vi skal vurdere det nøye, men har ikke rukket å diskutere det ennå, opplyser Storrvik til NTB.

Foruten uaktsomt drap på Simmons, har 35-åringen også delvis erkjent straffskyld for voldtekter. Mannen er tidligere straffedømt 17 ganger, blant annet for vold mot tidligere samboere og ekskjærester. Påtalemyndigheten ba retten dømme ham til forvaring i inntil 21 år, men fikk heller ikke medhold i dette.

– Spørsmålet om forvaring vil også bli vurdert opp mot ankespørsmålet. Men det er Riksadvokaten som vil ta en beslutning om hvorvidt påtalemyndigheten skal anke denne dommen, sier Hatlo.

To uker

De to var også tiltalt for drapsforsøk mot en mann i 50-årene fra Oslo. Påtalemyndigheten ba imidlertid om frifinnelse på dette punktet ettersom det ikke kunne sannsynliggjøres at mannen ville dødd dersom politiet ikke hadde kommet til stedet. Begge ble imidlertid dømt for å ha ranet mannen.

Ankefristen i saken går ut om to uker.