«Onkel Skrue» avhørt om Nokas-penger - forretningsmannen nekter fortsatt å forklare seg

Nekter også å gi politiet innsyn i deler av beslagene som er blitt gjort. - Ukjent problemstilling for oss, sier politiet.

Imran Saber, også kjent som «Onkel skrue», ble tirsdag morgen pågrepet og siktet i forbindelse med en helerisak. Poltieit mener han og en forretningsmann har hvitvasket millionbeløper. Onsdag kveld ble Saber løslatt. Forretningsmannen er fortsatt i  fengsel. Begge nekter straffskyld.

Tips til denne saken? Kontakt oss her!


Toska-vennen Imran Saber (36) og forretningsmannen er siktet for heleri av totalt syv millioner kroner i årene 2005-2015.

Oslo-politiet tror pengene er utbytte av straffbare handlinger, og at flere av millionene blant annet er forsøkt hvitvasket gjennom et selskap som gikk konkurs i 2009.

Begge ble pågrepet tirsdag morgen, men Saber ble løslatt onsdag kveld, opplyser hans forsvarer til Aftenposten.

— Han nekter fortsatt straffskyld og mener forholdene i siktelsen inngår i den opprinnelige saken han allerede er tiltalt i, sier Storrvik.

Begjært bevisforbud

Aksjonen mot de to siktede ble gjennomført på bakgrunn av en beslutning om ransaking fra Oslo tingrett. Det ble gjort omfattende beslag for å sikre bevis og verdier med tanke på eventuell inndragning i en kommende straffesak. Nå er politiet nektet innsyn i disse.

— Det er begjært bevisforbud på grunn av at siktede anfører at han har opptrådt som en advokats medhjelper og har taushetsplikt. Vi jobber med å få siktede til å identifisere disse beslagene og vil sende disse til Oslo tingrett for gjennomgang, sier politiadvokat Asmund Riegels i Oslo politidistrikt til NTB.

Til Aftenposten sier Riegels at politiet ikke var kjent med overnevnte problemstilling da beslagene ble gjort.

— Nå vurderer vi om siktede må fengsles i påvente av rettens konklusjon så lenge de beslaglagte bevisene ikke er undersøkt. Først når dette er gjennomført, kan vi vurdere beslagene og om det er ytterligere bevis som må sikres. Når siktede heller ikke forklarer seg, kan det innebære at politiet er nødt til å fengsle for å hindre bevisforspillelse, sier Riegels.

Tips til denne saken? Kontakt oss her!

Nekter å forklare seg

Forretningsmannens advokat, Tom Glosimot, fortalte torsdag morgen at hans klient fremdeles sitter fengslet.

— Han erkjenner ikke straffskyld. Min vurdering har vært at han ikke skal avgi forklaring, blant annet fordi han risikerer å bryte reglene om taushetsplikt, sa Glosimot til Aftenposten.

Han vil ikke kommentere saken utover dette.

I tillegg til de nye siktelsene, er Saber fra før av tiltalt for og i løpet av 15 år ha tatt hånd om verdier for minst 4,4 millioner kroner, penger som kan knyttes til kriminell virksomhet. Politikeren er stevnet som vitne i denne saken, men hovedforhandlingene er blitt utsatt flere ganger fordi Saber har befunnet seg i utlandet.

Les også: «Onkel Skrue» møtte ikke i retten - saken blir utsatt

- Kan ha vasket Nokas-penger

En polititeori i helerisaken er at de syv millionene kan stamme fra Nokas-ranet i Stavanger våren 2004.

Sabers advokat bekrefter at Nokas-penger har vært et tema i avhørene av hans klient.

— Min klient nekter for å ha hvitvasket penger, og nekter desto mer for at disse pengene skal ha stammet fra Nokas-ranet, sier Storrvik til Aftenposten.

Imran Saber har i en årrekke vært kjent som en venn og samarbeidspartner for Nokas-dømte David Toska. Han er kjent under kallenavnet «Onkel Skrue» og har vært omtalt som Toskas finansminister.

Han er tidligere dømt til tre års fengsel i den såkalte wonderboy-saken hvor deler av utbyttet fra Nokas-ranet i 2004 ble forsøkt investert i stort parti hasj fra Nederland.

I alt 57,4 millioner kroner ble ranernes utbytte fra Nokas-ranet. Fremdeles er 51 millioner kroner på avveie.

Les også: Tror millioner ble hvitvasket ved hjelp av omstridt selskap