Oslo

Oslo før: Oslos nærmeste «høyfjellsluksus»

Postkort-vakkert ruver ligger den staselige Frognerseteren i en majestetisk posisjonert dragestil.

Nå i vinterferien heter det seg at «halve Oslo» drar til fjells. Men alle vi andre kan jo få oppleve nærliggende natur og lokal historie bare ved å ta T-banen opp til Frognerseteren.

  • Leif Gjerland
    Historieformidler

Navnet forteller det meste, nesten 500 meter over havet var Frognerseteren et selvsagt sommerbeite for den gamle storgården Frogner.

For selv om det bare er 170 år siden den ble skilt ut som egen husmannsplass, er det i dag lite igjen av den gamle spartanske seterfølelsen.

Husmannstilværelsen varte nemlig ikke lenge; etter bare noen tiår overtok konsul og bankier Thomas Heftye fra 1800-tallets Christiania-borgerskap stedet og brakte nye idealer til Frognerseteren. Som den ivrige friluftsmannen han var, brukte han nemlig både tid og krefter for å få folk flest til å komme seg ut i naturen.

Heftye-tunet er et lite stykke friluftsmuseum, et av landets aller første.

Blant annet var det han som sammen med Aasmund Olavsson Vinje stiftet Den Norske Turistforening for 150 år siden, og Heftye var foreningens formann livet ut.

Hentet småbygninger fra bygdene

Allerede fire år før stiftelsen i 1868 hadde han kjøpt Frognerseteren, for å gi byens befolkning et turmål, fikk han bygd en bedre vei til Frogners seter for å lette adkomsten til Nordmarka. Og på sin nykjøpte setereiendom fikk han den senere riksantikvar H.E. Schirmer til å tegne opp en toetasjes villa som turmål.

Nesten 500 meter lenger nede ligger byen i tåken og bestyrker vår følelse av å være høyt til fjells.

Thomas Heftye hadde dessuten også begynt å hente inn småbygninger fra fjellbygdene og fikk satt dem opp på eiendommen. Dermed skapte han Heftyetunet, et av Norges første friluftsmuseer. Og som et ekstra flott mål for turene, sørget han i 1867 for å få bygget et utkikkstårn, det første Tryvannstårnet.

I 1886 døde Thomas Heftye, og tre år senere solgte arvingene det flotte Heftyetunet på byens tak til Christiania kommune. Heldigvis fortsatte friluftsidealene å leve et godt liv på den nå kommunale eiendommen: Allerede i 1891 bygde kommunen den staselige Frognerseteren restaurant i dragestil som et viktig ledd i datidens offentlige satsing på et aktivt utendørsliv.

Og der ligger den og venter på alle oss som ikke skal til fjells i vinterferien, bare en relativt kjapp T-banetur unna.

Nesten 500 meter lenger nede ligger byen i tåken og bestyrker vår følelse av å være høyt til fjells.
Nesten 500 meter lenger nede ligger byen i tåken og bestyrker vår følelse av å være høyt til fjells.