Utepils anno 1925-1965

Et dypdykk i opptil 90 år gamle fotografier viser idyllen ved Oslo mange uterestauranter.

Pernille friluftsrestaurant, ca. 1960. Pernille, eller Nille på folkemunne, var fra åpningen 20. juni 1951 og frem til 1973 en populær friluftsrestaurant. Den lå ved enden av Studenterlunden, nær Undergrunnsbanen og byens flanørgate, Karl Johan. Navnet Pernille henspiller på Dyre Vaas folkekjære Holberg-skulptur.  I alt 214 gjester kunne ved røde bord og oransjefargede parasoller innta sine forfriskninger, adskilt med sinnrike lysarrangementer i hvite urner og et lavt, hvitt smijernsgjerde.
Utsikt fra Skansen på Kontraskjæret, 1952. I 2010 var det 40 år siden Skansen restaurant, Norges første funksjonalistiske bygning, ble revet for å gjøre Akershus mer synligi bybildet. Restauranten var tegnet av pionérarkitekten Lars Backer i 1926. Med restaurant Skansen fikk modernistisk arkitektur sitt gjennombrudd i Norge. Rivingen er i ettertid omtalt som famøs og skandaløs.
Kulturslottet Soria Moria på Torshov, ca. 1930. Det nyklassiske bygget sto klart i 1928 og besto den gang av kino med samme navn, et bibliotek og en restaurant med uteservering. Det ble bygd for bydelens beboere i 1928 av fabrikkeier Wilhelm Arnt Blystad (1881-1954). Blystad hadde konfeksjonsfabrikk med 250 ansatte, like bak Soria Moria, i Sandakerveien 52 og 35. Det var hans tanke at egne arbeidere og befolkningen i nærområdet kunne trenge kulturelle tilbud på fritiden. Dagens Soria Moria består av Soria Moria bar & bistro, konsertscenen Cosmopolite og Torshovteateret.
Kongen, 1925. Kongen ligger på Frognerstranda og ble bygget som Christiania Roklubs klubbhus i 1925.I mange år var det restaurant og sommervarieté der. I dag er bygningen brukt til kontorer. Kongeterrassen var på 7. juniplassen.
Herregårdskroen, 1960. Restauranten åpnet den 7. Mai 1960, rett bak Frognerparken Cafe, i samme bygg som det som i dag er Oslo Bymuseum, Frogner Hovedgård.
Skansen friluftsrestaurant på Kontraskjæret, 1952.
Roxy ved Arbeidersamfunnets plass, 1957.
Paléhaven friluftsrestaurant, 1953. Det som senere fikk kallenavnet "Plata", Christian Frederiks plass, utgjør store deler av det som en gang var Paléhagen. Den var testamentert til Oslo katedralskole som botanisk hage og må regnes som Norges første offentlige botaniske hage.Senere, da Paleet ble tatt i bruk som vår første kongebolig, og som fungerende regjeringsbygg på 1800-tallet. Den er derfor også vår første slottspark. Etter at selve Paléet ble brannskadet og revet, ble deler av den gamle Paléhagen tatt i bruk av Oslos befolkning.
Kaba i Storingsgata, ved Odd Fellow-gården, 1965. Restaurant Kaba var en svært populær jazzscene med tilhørende restaurant fra 30-tallet frem til  det stengte i 1971.
Olympen på Grønland, 1953. På Olympen har det vært restaurantdrift siden slutten av 1800-tallet. Før den tid var det Grønland Folketeater som holdt til i lokalene. Fasaden og logoen er pusset opp og restaurert til slik det så ut på 1920-tallet.
Bygdøynes, 1926.
Frognerparken kafé, ca. 1920. broen var Frognerparkens Café blitt bygget i 1918, da Frognerparken var ferdigstilt som fullverdig rekreasjonsområde for byens befolkning.
Ekebergrestauranten, 1929. Den er tegnet av funkisarkitekten Lars Backer og er i dag er nyrestaurert etter år med forfall.

Oslo har i lang tid hatt et yrende uteliv.

I bildeserien over kan du se bilder fra uteservering i Oslo helt fra 1925 og frem til 1965. Se de gamle fotografiene i bildekarusellen over.


Osloby har i samarbeid med Oslo Museum fått tilgang til flere unike historiske fotografier som viser livet i det gamle Oslo. Vi vil presentere dem gjennom flere kommende bildeserier.

Har du noen historiske Oslo-bilder du vil dele? Har du forslag til gallerier vi kan lage? Send oss en e-post!

Les også: